Wakacyjny sernik na parze prosto z Varomy

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Co powiesz na biwakowy sernik na parze? Sernik do którego nie potrzebujesz ani piekarnika, ani lodówki? Niemożliwe? A jednak. Sernik, który dzisiaj Ci zaproponuję nie wymaga ani jednego, ani drugiego. Możesz go zrobić podczas biwaku, czy wakacyjnego wyjazdu na kemping. Będzie za to potrzebny Thermomix i jego przystawka Varoma.
Thermomix to właśnie takie fajne urządzenie, które możesz zabrać na wakacje i właściwie więcej urządzeń kuchennych nie jest Ci potrzebnych. Wystarczy woda z baniaka, prąd i możesz wyczarować mnóstwo dań. Zastąpi w pewnym sensie nawet piekarnik, jak widać na załączonym obrazku. Przyda się też jako czajnik, garnek do gotowania, a nawet "patelnia" do jajecznicy, czy omletów. Do tego zrobi lody i drinki. a po wykonaniu pracy sam się pozmywa. No i jak tu go nie kochać?
Sernik na parze jest bardzo prosty w przygotowaniu. Zrobisz go dosłownie w czterech ruchach: przygotujesz formę, zakręcisz składniki, wlejesz do formy, uparujesz – gotowe. Do tego jest bardzo delikatny, niezbyt słodki, pachnący wanilią, z pomarańczową nutą. Po prostu fantastyczny! Moja rodzinka jest nim zachwycona. Fajnie tak móc sobie na wakacjach własne ciasto zrobić, co?
Nagrałam filmik jak go przygotowuję. Widać na nim, że to nic trudnego, ani mozolnego. Zapraszam Cię do obejrzenia, przepisu.
Będę Ci bardzo wdzięczna, jeśli po obejrzeniu filmiku zalajkujesz go, zostawisz po sobie ślad w komentarzu, a może nawet zasubskrybujesz mój kanał? Z góry Tobie pięknie za to dziękuję.
Przed zabraniem się za sernik przygotuj: tortownicę o średnicy 20 cm, minimum 4 wykałaczki, folię aluminiową i papier do pieczenia. Aha, no i wodę (1500g).

Film z przepisem krok po kroku:

Ilość porcji: 8 osób
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 1 godzina 30 min.
Studzenie: 30 min.
Czas całkowity: 2 godziny 10 min.
— REKLAMA —
Mój przepis na:

Biwakowy sernik na parze bez piekarnika i lodówki

Składniki:

Spód sernika na parze

  • 120 g herbatników kakaowych
  • 35 g masła (miękkiego, pokrojonego na kawałki)

Sernik na parze

  • 600 g tłustego białego sera (pokrojonego na kawałki)
  • 150 g śmietany 18%
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 25 g pszennej mąki
  • sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
  • 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Sposób wykonania:

Spód sernika na parze

  • Tortownicę dokładnie obłóż folią aluminiową z zewnątrz, tak by nie przeciekała
  • Dno tortownicy wyłóż odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia
  • Do naczynia miksującego włóż herbatniki czekoladowe i masło, ustaw 30 sek./obroty 6
  • Przełóż powstałą masę do tortownicy i dokładnie rozprowadź po dnie, dobrze dociskając masę, aby tworzyła zwarty spód

Sernik na parze

  • Do naczynia miksującego wszystkie składniki, czyli ser, śmietanę, cukier, jajka, mąkę, sok z pomarańczy, skórkę z pomarańczy, aromat waniliowy. Zmiksuj 1 minuta/obroty 7. Masa powinna być gładka i płynna
  • Masę serową przelej na spód z herbatników. Zrób to lejąc powoli masę po łyżce. Inaczej drobinki herbatników się wypłuczą i połączą z serem.
  • Umyj naczynie miksujące
  • Wlej do naczynia 1500g wody
  • W otwory w Varomie włóż 4-6 wykałaczek pod lekkim kątem. Zapewni to cyrkulację pary, ale też podtrzyma tortownicę od spodu, żeby stała równo
  • Wstaw tortownicę do dolnej części Varomy i ustaw na naczyniu miksującym (Nie zapomnij zamknąć przedtem naczynia miksującego pokrywą ze zdjętą miarką). Przykryj Varomę pokrywą. Ustaw 90 minut/ Varoma/obroty 1
  • Po uparowaniu, delikatnie zdejmij pokrywę z Varomy i pozostaw do przestygnięcia na ok 30 minut. Na serniku zbierze się woda – nie szkodzi. Tak zostaw.
  • Sernik podawaj całkowicie ostudzony. Możesz go polać polewą czekoladową lub udekorować owocami np. malinami.

Jeśli wykonasz przepis na: Biwakowy sernik na parze bez piekarnika i lodówki, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

--- R E K L A M A ---
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także