Film z przepisem krok po kroku:
Biwakowy sernik na parze bez piekarnika i lodówki
Składniki:
Spód sernika na parze
- 120 g herbatników kakaowych
- 35 g masła (miękkiego, pokrojonego na kawałki)
Sernik na parze
- 600 g tłustego białego sera (pokrojonego na kawałki)
- 150 g śmietany 18%
- 150 g cukru
- 4 jajka
- 25 g pszennej mąki
- sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
- 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Sposób wykonania:
Spód sernika na parze
- Tortownicę dokładnie obłóż folią aluminiową z zewnątrz, tak by nie przeciekała
- Dno tortownicy wyłóż odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia
- Do naczynia miksującego włóż herbatniki czekoladowe i masło, ustaw 30 sek./obroty 6
- Przełóż powstałą masę do tortownicy i dokładnie rozprowadź po dnie, dobrze dociskając masę, aby tworzyła zwarty spód
Sernik na parze
- Do naczynia miksującego wszystkie składniki, czyli ser, śmietanę, cukier, jajka, mąkę, sok z pomarańczy, skórkę z pomarańczy, aromat waniliowy. Zmiksuj 1 minuta/obroty 7. Masa powinna być gładka i płynna
- Masę serową przelej na spód z herbatników. Zrób to lejąc powoli masę po łyżce. Inaczej drobinki herbatników się wypłuczą i połączą z serem.
- Umyj naczynie miksujące
- Wlej do naczynia 1500g wody
- W otwory w Varomie włóż 4-6 wykałaczek pod lekkim kątem. Zapewni to cyrkulację pary, ale też podtrzyma tortownicę od spodu, żeby stała równo
- Wstaw tortownicę do dolnej części Varomy i ustaw na naczyniu miksującym (Nie zapomnij zamknąć przedtem naczynia miksującego pokrywą ze zdjętą miarką). Przykryj Varomę pokrywą. Ustaw 90 minut/ Varoma/obroty 1
- Po uparowaniu, delikatnie zdejmij pokrywę z Varomy i pozostaw do przestygnięcia na ok 30 minut. Na serniku zbierze się woda – nie szkodzi. Tak zostaw.
- Sernik podawaj całkowicie ostudzony. Możesz go polać polewą czekoladową lub udekorować owocami np. malinami.
Jeśli wykonasz przepis na: Biwakowy sernik na parze bez piekarnika i lodówki, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255