Czytasz teraz
Wegańskie burgery z cieciorki i czerwonej fasoli w pszennej bułce

Wegańskie burgery z cieciorki i czerwonej fasoli w pszennej bułce

Kasia Potargana
Nie musisz być weganinem, czy wegetarianinem, by od czasu do czasu zjeść takiego burgera. Wegańskie burgery są bardzo pyszne i zdrowe. No może ta bułeczka mogła być pełnoziarnista do pełni szczęścia, ale mały grzeszek raz na jakiś czas nie zaszkodzi. A dzięki temu grzeszkowi burgery smakują jak prawdziwe burgery z dobrej knajpy.
Szczerze mówiąc do niedawna rzadko robiłam takie specjały, choć moje dzieciaki uwielbiają wszelkiego rodzaju kotlety z fasoli, cieciorki, czy kasz. Jest przy nich sporo pracy i nie zawsze mam czas i ochotę aż tak się poświęcać, by pół dnia spędzić w kuchni dla zrobienia burgerów. W ogóle uważam, że dla wegan i wegetarian Thermomix to niezastąpione urządzenie. Ileż szybciej i łatwiej przygotować te wszystkie humusy, pesta, kotleciki i wszelkie pasty… Jako mama weganki wiem, co mówię…
Co innego teraz, gdy mój Thermomix w dwie minuty wyrabia mi ciasto na półki, a później praktycznie jednym ruchem mieli i wyrabia mi masę na burgery. Tak to ja mogę działać. No ale ponieważ, nie każdy jeszcze posiada Thermomix, podaję przepis w dwóch wersjach: tradycyjnej i na Thermomix
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100 g: 400
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 3 godz.
Czas całkowity: 3 godz.
Mój przepis na:

Wegańskie burgery z cieciorki i czerwonej fasoli

Składniki:

Bułki

  • 270 g mleka owsianego
  • 20 g świeżych drożdży
  • 15 g brązowego cukru
  • 430 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego)

Burgery

  • 30 g łuskanego słonecznika
  • 50 g siemienia lnianego
  • 110 g płatków owsianych
  • 100 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g czerwonej papryki
  • 50 -60 g marchewki
  • 1 puszka czerwonej fasoli (bez zalewy)
  • 1 puszka cieciorki (bez zalewy)
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 1i 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej mielonej

Dodatki

  • 8 łyżek majonezu wegańskiego (lub zwykłego dla nie wegan)
  • 1 czerwona cebula
  • 2 pomidory
  • 1 op mieszanek sałat (lub główka sałaty masłowej)
  • 1 średni ogórek

Sposób wykonania:

Bułki

  • Umieść podane składniki w misce i dokładnie wyrób ciasto ręką, aby się napowietrzyło (ok 20 minut)
  • Natłuść drugą miskę oliwą, przełóż do niej ciasto, przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1 godz. lub do podwojenia objętości ciasta.
  • Gdy ciasto wyrośnie, wyłóż je na oprószony mąką blat, a następnie podziel ciasto na 6 kawałków i z każdego uformuj bułkę
  • Bułki umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw do wyrośnięcia ok 20-30 minut. W tym czasie
  • rozgrzej piekarnik do 200st
  • Wyrośnięte bułki piecz ok 10-15 minut

Burgery

  • W młynku do kawy zmiel partiami siemię lniane, płatki owsiane, ziarna słonecznika
  • Obierz i poszatkuj drobno, cebulę i czosnek
  • Obierz, umyj i zetrzyj drobno marchewkę
  • Usuń gniazdo nasienne z papryki, umyj ją i drobno posiekaj
  • Zmiel cieciorkę i fasolę
  • Umieść wszystkie składniki wraz z przyprawami, misce i dokładnie wymieszaj do połączenia składników
  • Z powstałej masy formuj burgery
  • Burgery grilluj na grillu elektrycznym (lub każdym innym), usmaż na patelni grillowej, albo upiecz w piekarniku, do uzyskania chrupiącej skórki
  • Przekrój bułki na pół, posmaruj majonezem, na dolną część bułki połóż sałatę, 1-2 plasterki ogórka, jeden plaster pomidora, jeden krążek cebuli, jednego burgera (oczywiście możesz dodatki dowolnie komponować, a bułkę chwilę podgrillować, by była ciepła)
  • Przykryj burgera górną częścią bułki i "zepnij" patyczkiem do szaszłyków.

Wersja na Thermomix

Bułki

  • Do naczynia miksującego włóż składniki na bułki, ustaw tryb wyrabiania ciasta 2 minuty.
  • Dalej postępuj wg przepisu powyżej

Burgery

  • Do umytego suchego naczynia miksującego wsyp siemię lniane, płatki owsiane, ziarna słonecznika – zmiel 10 sekund, obroty 10
  • Przesyp suche składniki do miseczki
  • W naczyniu miksującym umieść obraną i przekrojoną na pół cebulę
  • Dodaj obrany czosnek
  • Dodaj oczyszczoną i przekrojoną na 4 paprykę
  • Dodaj obraną i pokrojoną na 2-3 części marchew
  • Ustaw 5 sekund, obroty 5
  • Zgarnij kopystką ze ścianek
  • Dodaj wszystkie pozostałe składniki, ustaw 15 sek, obroty 5, zgarnij kopystką ze sianek i powtórz czynność
  • Z powstałej masy formuj burgery i dalej postępuj wg przepisu powyżej

Ja zrobiłam bułki pszenne, aby jak najbardziej przypominały hamburgery, ale Ty możesz dodać mąki razowej zamiast części mąki pszennej, żeby były zdrowsze.

Burgery wychodzą przepyszne! Nawet babcia ortodoksyjny mięsożerca i tradycjonalista – zajadała je ze smakiem. Mam nadzieję, że i Tobie będą smakowały.

Jeśli jesteś zainteresowana/ny zakupem Thermomix, napisz lub zadzwoń do mnie.:

Zobacz też

kontakt@myslipotarganej.pl

tel.: 794946255

Umówimy się na prezentację 🙂

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka

Takiego burgera to bym zjadła ze smakiem, nigdy nie próbowałam wersji wegańskiej 🙂


Inne nasze serwisy- TwojeCentrum.pl - Kosą po patelni

© 2018-2021 Myśli Potarganej - Wszelkie prawa zastrzeżone.

W górę