Wegańskie burgery z cieciorki i czerwonej fasoli
Składniki:
Bułki
- 270 g mleka owsianego
- 20 g świeżych drożdży
- 15 g brązowego cukru
- 430 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego)
Burgery
- 30 g łuskanego słonecznika
- 50 g siemienia lnianego
- 110 g płatków owsianych
- 100 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 100 g czerwonej papryki
- 50 -60 g marchewki
- 1 puszka czerwonej fasoli (bez zalewy)
- 1 puszka cieciorki (bez zalewy)
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- 1i 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej mielonej
Dodatki
- 8 łyżek majonezu wegańskiego (lub zwykłego dla nie wegan)
- 1 czerwona cebula
- 2 pomidory
- 1 op mieszanek sałat (lub główka sałaty masłowej)
- 1 średni ogórek
Sposób wykonania:
Bułki
- Umieść podane składniki w misce i dokładnie wyrób ciasto ręką, aby się napowietrzyło (ok 20 minut)
- Natłuść drugą miskę oliwą, przełóż do niej ciasto, przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1 godz. lub do podwojenia objętości ciasta.
- Gdy ciasto wyrośnie, wyłóż je na oprószony mąką blat, a następnie podziel ciasto na 6 kawałków i z każdego uformuj bułkę
- Bułki umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw do wyrośnięcia ok 20-30 minut. W tym czasie
- rozgrzej piekarnik do 200st
- Wyrośnięte bułki piecz ok 10-15 minut
Burgery
- W młynku do kawy zmiel partiami siemię lniane, płatki owsiane, ziarna słonecznika
- Obierz i poszatkuj drobno, cebulę i czosnek
- Obierz, umyj i zetrzyj drobno marchewkę
- Usuń gniazdo nasienne z papryki, umyj ją i drobno posiekaj
- Zmiel cieciorkę i fasolę
- Umieść wszystkie składniki wraz z przyprawami, misce i dokładnie wymieszaj do połączenia składników
- Z powstałej masy formuj burgery
- Burgery grilluj na grillu elektrycznym (lub każdym innym), usmaż na patelni grillowej, albo upiecz w piekarniku, do uzyskania chrupiącej skórki
- Przekrój bułki na pół, posmaruj majonezem, na dolną część bułki połóż sałatę, 1-2 plasterki ogórka, jeden plaster pomidora, jeden krążek cebuli, jednego burgera (oczywiście możesz dodatki dowolnie komponować, a bułkę chwilę podgrillować, by była ciepła)
- Przykryj burgera górną częścią bułki i "zepnij" patyczkiem do szaszłyków.
Jeśli wykonasz przepis na: Wegańskie burgery z cieciorki i czerwonej fasoli, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
Gotuj prościej i smaczniej z Thermomix TM6!
W moich przepisach niezastąpionym pomocnikiem jest Thermomix TM6. Chcesz przekonać się, jak może ułatwić gotowanie również w Twojej kuchni? Najlepiej zobaczyć go w akcji!
Jako oficjalny przedstawiciel Thermomix z przyjemnością przygotuję dla Ciebie i Twoich bliskich wyjątkową prezentację. Razem ugotujemy pyszne dania, krok po kroku poznając funkcje i zalety Thermomix TM6.
Zadzwoń lub napisz i umów się na spotkanie:
📞 794-946-255 – Kasia
Przekonaj się, że gotowanie może być prostsze, szybsze i jeszcze przyjemniejsze!
Wersja na Thermomix
Bułki
- Do naczynia miksującego włóż składniki na bułki, ustaw tryb wyrabiania ciasta 2 minuty.
- Dalej postępuj wg przepisu powyżej
Burgery
- Do umytego suchego naczynia miksującego wsyp siemię lniane, płatki owsiane, ziarna słonecznika – zmiel 10 sekund, obroty 10
- Przesyp suche składniki do miseczki
- W naczyniu miksującym umieść obraną i przekrojoną na pół cebulę
- Dodaj obrany czosnek
- Dodaj oczyszczoną i przekrojoną na 4 paprykę
- Dodaj obraną i pokrojoną na 2-3 części marchew
- Ustaw 5 sekund, obroty 5
- Zgarnij kopystką ze ścianek
- Dodaj wszystkie pozostałe składniki, ustaw 15 sek, obroty 5, zgarnij kopystką ze sianek i powtórz czynność
- Z powstałej masy formuj burgery i dalej postępuj wg przepisu powyżej
Ja zrobiłam bułki pszenne, aby jak najbardziej przypominały hamburgery, ale Ty możesz dodać mąki razowej zamiast części mąki pszennej, żeby były zdrowsze.
Burgery wychodzą przepyszne! Nawet babcia ortodoksyjny mięsożerca i tradycjonalista – zajadała je ze smakiem. Mam nadzieję, że i Tobie będą smakowały.
Jeśli jesteś zainteresowana/ny zakupem Thermomix, napisz lub zadzwoń do mnie.:
kontakt@myslipotarganej.pl
tel.: 794946255
Umówimy się na prezentację 🙂