• O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Myśli Potarganej
  • Sztuka życia
    • Kobiecy głos wsparcia
    • Rozwój osobisty
    • Rozwój duchowy
    • Psychologia i emocje
    • Relacje i komunikacja
    • Pasje i inspiracje
    • Styl życia i harmonia
  • Podróże
    • Podróże zagraniczne
    • Podróże po Polsce
    • Podróżnicze ABC
    • Sport i turystyka
  • Kuchnia
    • Przepisy
      • Dania fit
      • Sałatki i surówki
      • Wegetariańskie
      • Na słodko
      • Chleby i bułki
      • Dania obiadowe
      • Zupy
      • Śniadanie
      • Na imprezę
      • Przetwory i napoje
    • Przepisy na Thermomix
    • Thermomix TM7
    • Thermomix – Porady
    • Przez żołądek do zdrowia
    • Dookoła kuchni
  • Zdrowie i uroda
    • Dieta i odżywianie
    • Kosmetyki i uroda
    • Pielęgnacja ciała
    • Zdrowie i odporność
    • Zdrowy styl życia
  • Lifestyle
    • Muzyka
    • Książki
    • Film i teatr
    • Porady
    • Edukacja
    • Praca i finanse
    • Zwierzaki
  • DIY
    • Pomysły do domu
    • Pomysły na prezent
    • Do zrobienia z dziećmi
    • Decoupage
    • Zrobione na szydełku
    • Domowe kosmetyki
    • Inne inspiracje
    • Moje wyroby
  • Dom i ogród
  • Dzieci i rodzina
  • Moda
Kuchnia

Wegetariańska moussaka

Kasia Potargana 8 października 2021
Kasia Potargana 8 października 2021
A+A-
Reset
3,6K
W moim domu często przygotowuję dania w dwóch wersjach jednocześnie: wegetariańskiej i mięsnej. Do tych potraw należy moussaka, czyli grecka zapiekanka z bakłażanów, pomidorów i jagnięciny, na potrzeby mojej wege-córki przerobiona przeze mnie na danie bezmięsne. Tym sposobem godzę domowych mięsożerców z wegetarianami. Przynajmniej kulinarnie. Choć muszę przyznać, że obie strony coraz rzadziej wchodzą w polemiki, a mięsożercy coraz chętniej próbują kuchni bezmięsnej.
Ilość porcji: 3 osoby
Kalorii na 100 g:: 400
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 3 godziny godz.
Mój przepis na:

Wegetariańska moussaka

Składniki:

  • 1 bakłażan (ok 200g)
  • 3-4 ziemniaki (ok 250g)
  • 250-300 g cieciorki z puszki (bez zalewy) (lub ugotowanej)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150-200 g pomidorów krojonych z puszki wraz z sosem (passata też będzie ok)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 40 g oliwy z oliwek (bądź oleju rzepakowego)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 60 g parmezanu
  • 35 g białego wina
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 szczypta cynamonu
  • 1 szczypta czarnego pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka masła (do wysmarowania naczynia)

Sos beszamelowy

  • 20 g masła
  • 20 g mąki pszennej
  • 250 g mleka
  • 1 szczypta białego pieprzu
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
Jeśli podoba Ci się moja praca – doceń to i…
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sposób wykonania:

  • Bakłażana umyj, pokrój w plastry 5mm, posól, pozostaw na kilka minut by puściły sok, w tym czasie
  • Rozgrzej piekarnik do 200st
  • Obierz ziemniaki, opłucz i pokrój w plastry ok 5mm
  • Wyłóż blachę do pieczenia papierem. Ułóż na połowie blachy plastry ziemniaków, posmaruj oliwą, włóż do piekarnika i podpiecz 5 min
  • Bakłażany opłucz, by pozbyć się goryczki, posmaruj oliwą połóż na drugiej połowie blachy i piecz z ziemniakami 5min
  • Podpieczone warzywa wyjmij z piekarnika i zostaw do przestygnięcia
  • Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na głębokiej patelni z olejem
  • Dodaj cieciorkę, pomidory, koncentrat pomidorowy, rozmaryn, oregano, łyżeczkę soli, pieprz, wino, cynamon – wszystko podsmaż ok 10 minut, stale mieszając, odstaw
  • Podgrzej lekko mleko, aby było ciepłe
  • W małym rondelku, na małym ogniu, rozpuść masło do płynnej konsystencji. Wsypuj powoli mąkę cały czasy mieszając okrągłą trzepaczką, rozdrabniając grudki, do uzyskania gładkiej masy. Gdy masa będzie gładka, dodaj mleko i przyprawy. Nie zapominaj o stałym mieszaniu. Możesz nieco zwiększyć ogień. Mieszaj tak długo aż sos zgęstnieje. Odstaw do lekkiego przestygnięcia.
  • Nieduże naczynie do pieczenia (moje ma 24cm średnicy) wysmaruj masłem. Wyłóż na dno ziemniaki, następnie cieciorkę, a na nią bakłażany. Całość polej otrzymanym sosem beszamelowym i posym parmezanem
  • Moussakę wstaw do piekarnika i piecz ok 40 min w temperaturze 200st C.

Jeśli wykonasz przepis na: Wegetariańska moussaka, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

Gotuj prościej i smaczniej z Thermomix TM7!

W moich przepisach niezastąpionym pomocnikiem jest Thermomix. Chcesz przekonać się, jak może ułatwić gotowanie również w Twojej kuchni? Najlepiej zobaczyć go w akcji!

Umów sie na wyjątkową prezentację. Razem ugotujemy pyszne dania, krok po kroku poznając funkcje i zalety Thermomix TM7.
Zadzwoń lub napisz i umów się na spotkanie:
📞 514-183-202
Nie zdziw się, bo telefon odbierze Karol, jednak we wszystkim doskonale doradzi. Przekonaj się, że gotowanie może być prostsze, szybsze i jeszcze przyjemniejsze!

Wegetariańska moussaka z wykorzystaniem Thermomix

  • Bakłażana umyj, pokrój w plastry 5mm, posól, pozostaw na kilka minut by puściły sok, w tym czasie
  • Rozgrzej piekarnik do 200st
  • Obierz ziemniaki, opłucz i pokrój w plastry ok 5mm
  • Wyłóż blachę do pieczenia papierem. Ułóż na połowie blachy plastry ziemniaków, posmaruj oliwą, włóż do piekarnika i podpiecz 5 min
  • Bakłażany opłucz, by pozbyć się goryczki, posmaruj oliwą połóż na drugiej połowie blachy i piecz z ziemniakami 5min
  • Podpieczone warzywa wyjmij z piekarnika i zostaw do przestygnięcia
  • Cebulę i czosnek obierz. Cebulę przekrój na pół. Umieść cebulę i czosnek w naczyniu miksującym. Ustaw 5 sek/ obroty 5
  • Zgarnij kopystką cebulę i czosnek ze ścianek, dodaj oliwę. Ustaw 3 minuty/120st/obroty1
  • Dodaj cieciorkę, pomidory, koncentrat pomidorowy, rozmaryn, oregano, łyżeczkę soli, pieprz, wino, cynamon. Ustaw 7minut/100st/obroty 0.5
  • Naczynie dopieczenia wysmaruj masłem , ułóż warstwę ziemniaków, warstwę cieciorki, warstwę bakłażanów
  • Naczynie miksujące umyj i osusz
  • Do naczynia miksującego włóż masło. Ustaw 5 minut/90st/obroty1
  • Po 2 minutach, wsyp powoli mąkę przez otwór w pokrywie
  • Dodaj mleko, gałkę muszkatołową, pieprz. Ustaw 6minut/90st/obroty 3,5
  • Otrzymanym sosem polej zapiekankę, posyp parmezanem, wstaw do piekarnika
  • Piecz ok 40 minut w temperaturze 200st C.

Moussakę podawaj na gorąco. Jest pyszna zaraz po przygotowaniu, ale odgrzana dnia następnego, też wspaniale smakuje. Doskonale nadaje się więc do zabrania do pracy, jeśli tylko masz ją gdzie odgrzać w firmie.

Moussaka nie jest aż tak brązowa jak u mnie na zdjęciu. Moja troszkę za długo była w piekarniku, ponieważ w trakcie pieczenia popsuł mi się piekarnik i poszłam dopiec do sąsiadki, z którą się nieco zagadałam. Ale i tak wyszła pyszna, hi hi.

Jeśli podoba Ci się moja praca - doceń to i...
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Jak zawsze też czekam na twój komentarz pod postem. Ciekawa jestem, czy taka wersja moussaki będzie Ci smakowała.



Dziękuję, że przeczytałaś(eś) ten tekst do końca. Chesz być na bieżąco? Obserwuj mnie w Wiadomościach Google. Pomożesz również polecając tekst znajomym lub stawiając mi wirtualną kawkę. Dziękuję.

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Poleć 0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Gotuj z Thermomix TM7

Najnowsze wpisy

  • Usuwanie rozstępów w Szczecinie – jak odzyskać gładką skórę bez skalpela?

  • Czasem wystarczy jedno „nie”, by poczuć cały ciężar lęku przed odrzuceniem.

  • Jak chronić psa przed upałami? Praktyczny poradnik na lato

  • Twoje „nie” jest święte

  • Potrzeba zmiany

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
  • Tiktok
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności

Inne nasze serwisy: Kosą po patelni - TwojeCentrum.pl

© 2018-2024 MYŚLI POTARGANEJ - Wszelkie prawa zastrzeżone - Kopiowanie i wykorzystywanie zdjęć oraz tekstów, bez pozwolenia autorki, zabronione.
Jestem oficjalnym przedstawicielem Thermomix - kupując u mnie masz gwarancję zakupu oryginalnych urządzeń. Strona ta zawiera moje doświadczenia w gotowaniu z wykorzystaniem urządzenia Thermomix. Treści tu zawarte nie przedstawiają oficjalnego stanowiska firmy Vorwerk Polska.

Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
  • Sztuka życia
    • Kobiecy głos wsparcia
    • Rozwój osobisty
    • Rozwój duchowy
    • Psychologia i emocje
    • Relacje i komunikacja
    • Pasje i inspiracje
    • Styl życia i harmonia
  • Podróże
    • Podróże zagraniczne
    • Podróże po Polsce
    • Podróżnicze ABC
    • Sport i turystyka
  • Kuchnia
    • Przepisy
      • Dania fit
      • Sałatki i surówki
      • Wegetariańskie
      • Na słodko
      • Chleby i bułki
      • Dania obiadowe
      • Zupy
      • Śniadanie
      • Na imprezę
      • Przetwory i napoje
    • Przepisy na Thermomix
    • Thermomix TM7
    • Thermomix – Porady
    • Przez żołądek do zdrowia
    • Dookoła kuchni
  • Zdrowie i uroda
    • Dieta i odżywianie
    • Kosmetyki i uroda
    • Pielęgnacja ciała
    • Zdrowie i odporność
    • Zdrowy styl życia
  • Lifestyle
    • Muzyka
    • Książki
    • Film i teatr
    • Porady
    • Edukacja
    • Praca i finanse
    • Zwierzaki
  • DIY
    • Pomysły do domu
    • Pomysły na prezent
    • Do zrobienia z dziećmi
    • Decoupage
    • Zrobione na szydełku
    • Domowe kosmetyki
    • Inne inspiracje
    • Moje wyroby
  • Dom i ogród
  • Dzieci i rodzina
  • Moda
wpDiscuz