Wegetariańska moussaka
Składniki:
- 1 bakłażan (ok 200g)
- 3-4 ziemniaki (ok 250g)
- 250-300 g cieciorki z puszki (bez zalewy) (lub ugotowanej)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150-200 g pomidorów krojonych z puszki wraz z sosem (passata też będzie ok)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 40 g oliwy z oliwek (bądź oleju rzepakowego)
- 1,5 łyżeczki soli
- 60 g parmezanu
- 35 g białego wina
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 szczypta cynamonu
- 1 szczypta czarnego pieprzu mielonego
- 1 łyżeczka masła (do wysmarowania naczynia)
Sos beszamelowy
- 20 g masła
- 20 g mąki pszennej
- 250 g mleka
- 1 szczypta białego pieprzu
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
Sposób wykonania:
- Bakłażana umyj, pokrój w plastry 5mm, posól, pozostaw na kilka minut by puściły sok, w tym czasie
- Rozgrzej piekarnik do 200st
- Obierz ziemniaki, opłucz i pokrój w plastry ok 5mm
- Wyłóż blachę do pieczenia papierem. Ułóż na połowie blachy plastry ziemniaków, posmaruj oliwą, włóż do piekarnika i podpiecz 5 min
- Bakłażany opłucz, by pozbyć się goryczki, posmaruj oliwą połóż na drugiej połowie blachy i piecz z ziemniakami 5min
- Podpieczone warzywa wyjmij z piekarnika i zostaw do przestygnięcia
- Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na głębokiej patelni z olejem
- Dodaj cieciorkę, pomidory, koncentrat pomidorowy, rozmaryn, oregano, łyżeczkę soli, pieprz, wino, cynamon – wszystko podsmaż ok 10 minut, stale mieszając, odstaw
- Podgrzej lekko mleko, aby było ciepłe
- W małym rondelku, na małym ogniu, rozpuść masło do płynnej konsystencji. Wsypuj powoli mąkę cały czasy mieszając okrągłą trzepaczką, rozdrabniając grudki, do uzyskania gładkiej masy. Gdy masa będzie gładka, dodaj mleko i przyprawy. Nie zapominaj o stałym mieszaniu. Możesz nieco zwiększyć ogień. Mieszaj tak długo aż sos zgęstnieje. Odstaw do lekkiego przestygnięcia.
- Nieduże naczynie do pieczenia (moje ma 24cm średnicy) wysmaruj masłem. Wyłóż na dno ziemniaki, następnie cieciorkę, a na nią bakłażany. Całość polej otrzymanym sosem beszamelowym i posym parmezanem
- Moussakę wstaw do piekarnika i piecz ok 40 min w temperaturze 200st C.
GOTUJ Z THERMOMIX
Jeśli chcesz gotować – szybko, łatwo, kreatywnie, oszczędnie umów się za mną na całkowicie niezobowiązującą, bezpłatną prezentację.
Jestem przedstawicielem Thermomix i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255
e-mail: [email protected]
Pozdrawiam – Kasia
Wegetariańska moussaka z wykorzystaniem Thermomix
- Bakłażana umyj, pokrój w plastry 5mm, posól, pozostaw na kilka minut by puściły sok, w tym czasie
- Rozgrzej piekarnik do 200st
- Obierz ziemniaki, opłucz i pokrój w plastry ok 5mm
- Wyłóż blachę do pieczenia papierem. Ułóż na połowie blachy plastry ziemniaków, posmaruj oliwą, włóż do piekarnika i podpiecz 5 min
- Bakłażany opłucz, by pozbyć się goryczki, posmaruj oliwą połóż na drugiej połowie blachy i piecz z ziemniakami 5min
- Podpieczone warzywa wyjmij z piekarnika i zostaw do przestygnięcia
- Cebulę i czosnek obierz. Cebulę przekrój na pół. Umieść cebulę i czosnek w naczyniu miksującym. Ustaw 5 sek/ obroty 5
- Zgarnij kopystką cebulę i czosnek ze ścianek, dodaj oliwę. Ustaw 3 minuty/120st/obroty1
- Dodaj cieciorkę, pomidory, koncentrat pomidorowy, rozmaryn, oregano, łyżeczkę soli, pieprz, wino, cynamon. Ustaw 7minut/100st/obroty 0.5
- Naczynie dopieczenia wysmaruj masłem , ułóż warstwę ziemniaków, warstwę cieciorki, warstwę bakłażanów
- Naczynie miksujące umyj i osusz
- Do naczynia miksującego włóż masło. Ustaw 5 minut/90st/obroty1
- Po 2 minutach, wsyp powoli mąkę przez otwór w pokrywie
- Dodaj mleko, gałkę muszkatołową, pieprz. Ustaw 6minut/90st/obroty 3,5
- Otrzymanym sosem polej zapiekankę, posyp parmezanem, wstaw do piekarnika
- Piecz ok 40 minut w temperaturze 200st C.
Moussakę podawaj na gorąco. Jest pyszna zaraz po przygotowaniu, ale odgrzana dnia następnego, też wspaniale smakuje. Doskonale nadaje się więc do zabrania do pracy, jeśli tylko masz ją gdzie odgrzać w firmie.
Moussaka nie jest aż tak brązowa jak u mnie na zdjęciu. Moja troszkę za długo była w piekarniku, ponieważ w trakcie pieczenia popsuł mi się piekarnik i poszłam dopiec do sąsiadki, z którą się nieco zagadałam. Ale i tak wyszła pyszna, hi hi.
Jak zawsze też czekam na twój komentarz pod postem. Ciekawa jestem, czy taka wersja moussaki będzie Ci smakowała.
W wersji wegańskiej należałoby parmezan zastąpić wegańskim serem, masło masłem roślinnym, a mleko mlekiem owsianym. Dziękuję za wpis, będę testować!
Autorka nie napisała, że danie jest wegańskie a to różnica.
Tak, tak to nie jest wegańska moussaka, ale dobrze, że Emilia dopisała, co zrobić aby była wegańska. Pozdrawiam Cię cieplutko i dziękuję
Dokładnie 🙂 Dziękuję, że to dopisałaś. Mama nadzieję, że będzie Ci smakowała. Pozdrawiam serdecznie
Nigdy nie jadłam oryginalnej, ale Twoje danie tak pięknie wygląda, że skorzystam z przepisu i posmakuję 🙂
Dziękuję Kochana! Oryginalnej też popróbuj. Obie są pyszne. Buziaki