Wiosenna sałatka z makaronu risini z szynką i warzywami – w sam raz na święta

Kasia Potargana
0 komentarzy
Wiosenna sałatka z makaronu risini, jest sałatką dość szybką w przygotowaniu. Połączenie delikatnego makaronu, chrupiących świeżych warzyw i zapachu koperku daje ciekawy efekt i sprawia, że sałatka szybko znika. Świetnie smakuje w towarzystwie chleba ziołowego, czy bagietki. Ostatnio podałam ją do mięsa z raclett'a i muszę powiedzieć, że fajnie to razem zagrało. Zrobię tę sałatkę na Święta w tym roku. Jej zapach jest mega wiosenny, przywodzący na myśl budzącą się do życia przyrodę, a właśnie z tym między innymi kojarzą mi się Święta Wielkanocne.
Ilość porcji – 8 osób
Kalorii na 100 g: 300
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 20 min.
Czas całkowity: 40 min.
Mój przepis na:

Wiosenna sałatka z makaronu risini z szynką i warzywami

Składniki:

  • 1/2 szklanki makaronu risini (czasem na opakowaniu jest napisanie risoni)
  • 2 jajka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 świeży ogórek (średniej wielkości)
  • 150 g dowolnej szynki (ja miałam konserwową)
  • 1 pęczek koperku (tylko liście)
  • 1-2 łyżki majonezu
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:

  • Makaron przygotuj wg przepisu na opakowaniu, przelej zimną wodą, aby się nie kleił, wsyp do dość dużej miski – odstaw
  • Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz, posiekaj, dodaj do makaronu
  • Z papryki usuń gniazda nasienne i ją opłucz, a następnie pokrój w dość drobną kostkę, dodaj do sałatki
  • Ogórka obierz, pokrój w kostkę 1cm, wrzuć do miski
  • Pokrój szynkę w małą kostkę dodaj do sałatki
  • Koperek opłucz i drobno posiekaj dodaj do sałatki
  • Majonez wymieszaj z jogurtem w proporcjach jakie lubisz (jedni wolą więcej majonezu, inni więcej jogurtu – ja zaczęłabym od dodania po łyżce majonezu i jogurtu i sprawdzenia konsystencji sałatki, żeby nie zrobiła się z niej paćka)
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem
  • Odstaw sałatkę na minimum pół godziny do lodówki, by się przegryzła

Przygotowanie wiosennej sałatki z makaronu risini z Thermomixem

Thermomix w przypadku tej sałatki może pomóc nam w szybkim posiekaniu jajek i warzyw, oraz ugotowaniu jajek i makaronu. Oczywiście wiosenna sałatka z makaronu risini, nie będzie posiekana w kosteczkę, ale nie każdy przykłada do tego wagę. Ponieważ sałatkę jadła też moja mama, która nie uważa sałatek innych, niż w kosteczkę, swoją pokroiłam swoją sałatkę nożem, aby sprawić jej przyjemność, ale uwierz mi w innym przypadku skorzystałabym z Thermomixa TM6. Natomiast makaron na pewno warto ugotować w TM. Ten z Thermomixa jest zupełnie inny.

  • nalej wodę do naczynia miksującego, gotuj 12 minut/100st/obroty 1
  • wsyp makaron i łyżeczkę soli, ustaw czas taki, jak na opakowaniu, 100st, obroty wsteczne 1
  • odcedź makaron do miski
  • wlej wodę do naczynia miksujacego, włóż koszyczek, umieść w nim jajka, ustaw tryb 13 minut/Varoma/ obroty 1
  • Jajka rozdrobnij 3sekundy/ obroty 4
  • Warzywa rozdrobnij 8 sekund/ obroty 4

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności