Buraki jako dodatek do obiadu jadamy zazwyczaj w formie startej, podsmażanej papki podanej na ciepło. Uwielbiam je w tej postaci, jednak od czasu do czasu, dla urozmaicenia, zamiast buraczków zasmażanych robię sałatkę. Sałatka z buraków jest lżejsza, nie zawiera tyle tłuszczu, a smakuje równie pysznie.
Ilość porcji - 4 osoby
Kalorii na 100 g: 65
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 45 min.
Czas całkowity: 1 godz. 5 min.
Mój przepis na:

Obiadowa sałatka z buraków

Składniki:

  • 4 szt buraków (średnich)
  • 2 szt jabłek
  • 1 cebula (mała)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (może być ocet winny)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 szczypta czarnego pieprzu mielonego

Sposób wykonania:

  • buraki na sałatkę gotujemy w skórkach do miękkości ok 40-60 min. studzimy
  • obieramy buraki ze skórki i ścieramy na grubej tartce
  • jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne, ścieramy na grubej tartce i dodajemy do buraków
  • cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, łączymy z burakami i jabłkiem
  • całość polewamy oliwą i  przyprawiamy do smaku, ilości przypraw podałam orientacyjnie. Każdy najlepiej doprawi jak sam lubi najbardziej. Moja sałatka z buraków jest słodka, lekko kwaskowata i pachnie zmielonym pieprzem. A jaka będzie wasza sałatka?