Zupa krem ze szparagów z migdałową posypką, to moje pierwsze i zarazem autorskie, szparagowe danie w życiu. Kupiłam szparagi, by wreszcie przełamać lęk przed ich przyrządzaniem. Niewiele miałam okazji, by je wcześniej skosztować, więc kompletnie nie miałam pojęcia jak się za nie zabrać. Ale, że lubię wyzwania postanowiłam wziąć byka za rogi i poeksperymentować na całego. W końcu do odważnych świat należy, a zupy krem raczej nie da się popsuć. Zupa wyszła palce lizać, co oznacza, że szparagi zostały odczarowane i na stałe wejdą do naszego menu.
Ilość porcji - 4 osoby
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 45 min.
Czas całkowity: 1 godz. 5 min.
Kalorii na 100 g: 200
Mój przepis na:

Zupa krem ze szparagów

Składniki:

  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 1/2 kg młodych ziemniaków
  • 2-3 łyżki oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 pęczki koperku
  • 200 g śmietany (12%)
  • 150 g migdałów (łuskanych)
  • 200 g sera feta
  • 1 łyżka przyprawy typu vegeta
  • 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu

Sposób wykonania:

  • Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę
  • Odłamujemy zdrewniałe końcówki szparagów (same się łamią w odpowiednim miejscu), myjemy kroimy na kawałki
  • Do garnka z grubym dnem wlewamy olej, dodajemy obrane i pokrojone 3 ząbki czosnku, oraz szparagi i lekko podsmażamy dla wydobycia aromatu
  • Dodajemy ziemniaki i zalewamy wodą tak, by lustro wody było ok 4 cm nad warzywami, przyprawiamy i gotujemy do miękkości (ok 20-30 minut)
  • Podczas, gdy zupa się gotuje przygotowujemy posypkę: siekamy migdały i ząbek czosnku, a następnie prażymy je na suchej patelni na małym ogniu, kilka minut
  • W połowie czasu gotowania dodajemy pęczek posiekanego koperku, a wyjmujemy kilka główek szparagów do ozdobienia zupy
  • Gdy składniki staną się miękkie, zestawiamy garnek z palnika i blendujemy zupę dodając śmietanę (nie trzeba jej hartować)
  • Zupę podajemy ozdobioną główkami szparagów, serem feta pokrojonym w kostkę, posypaną migdałami i koperkiem