Właśnie zaczyna się sezon na cukinie. Jemy więc cukinie faszerowane, cukinie grillowane, ratatui zcukinią i placki cukiniowe. Cukinia jest warzywem coraz bardziej cenionym w naszym kraju. Lubimy jej delikatny smak i to, że tak łatwo ją łączyć z innymi produktami. A do tego posiada cenne wartości odżywcze takie jak: potas, żelazo, magnez i całe mnóstwo witamin. W naszym domu zajadamy się cukinią, zarówno tą małą, podobną do ogórka, jak i tymi dużymi, z których trzeba wyjmować pestki i obierać grubą skórę. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na małe cukinie faszerowane. Podobnie można przygotować duże, tylko niestety nie da się wykorzystać miąższu do farszu ( z powodu zbyt dużych ziaren).
Ilość porcji - 4 osoby
Kalorii na 100 g: 300
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 30 min.
Czas całkowity: 1 godz.
Mój przepis na:

Cukinie faszerowane mięsem mielonym

Składniki:

  • 4 szt małych cukinii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka (mała)
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 0,5 kg mięsa mielonego (dowolnego)
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 kulka mozarelli

Sposób wykonania:

  • cukinie myjemy, przekrawamy wzdłuż i wydrążamy miąższ
  • cebulę obieramy i drobno siekamy
  • paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i drobno kroimy
  • czosnek obieramy i miażdżymy
  • mięso, bułkę tartą, jajko, paprykę, miąższ z cukinii, cebulę, czosnek i przyprawy łączymy w jednolitą masę
  • układamy masę w cukiniach i okładamy plasterkami mozarelli
  • na blaszce do pieczenia kładziemy papier do pieczenia a na nim faszerowane cukinie
  • zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st C ok 30-40 minut