Pierwszy dzień szkoły zdecydowanie zasługuje na osłodę. Proponuję Wam więc serniczki na zimno z borówkami. W pucharkach, czy szklaneczkach, żeby nikt nikomu nie podjadał. U nas w domu to bardzo ważne, ponieważ łasuchów mieszka tu aż zbyt wiele. Poza tym, taki serniczek w pucharku jest łatwiejszy w obsłudze. Nie musimy się obawiać, czy się rozleci w trakcie krojenia, no i ładnie wygląda na stole.
Deser jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Jedyne czego wymaga, to nieco cierpliwości, gdy czekamy aż stężeją poszczególne jego warstwy.


Ilość porcji - 4 osoby
Kalorii na 100 g: 250
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 0 min.
Zastyganie: 2 godz.
Czas całkowity: 2 godz. 15 min.
Mój przepis na:

Serniczki na zimno z borówkami

Składniki:

  • 1 kg serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 torebki galaretki jagodowej
  • 1 torebka galaretki agrestowej
  • 200 g borówek

Sposób wykonania:

  • Galaretki jagodowe rozpuściłam w jednej szklance gorącej wody i lekko przestudziłam
  • Rozpuszczone galaretki zmiksowałam z serkiem
  • Przelałam masę do szklanek i wstawiłam do lodówki na ok 1 godzinę
  • Umyłam borówki i odsączyłam z wody
  • Gdy masa zastygła, położyłam na nią borówki i zalałam galaretką agrestową przygotowaną wg przepisu na opakowaniu
  • Tak przygotowane deserki znów włożyłam do lodówki, by zastygły