Zdecydowanie kruche ciasto z rabarbarem to jedno z moich ulubionych ciast. Kwaskowy rabarbar i słodkie, ciasto to dla mnie idealne połączenie. A jeśli na ciepłym jeszcze cieście położysz kulkę ulubionych lodów - po prostu ekstaza. Przepis pochodzi z przepastnych archiwów mojej babci. Uwielbiam go za prostotę i szybkość przygotowania. Zobacz sama.
5lasekrabarbaru(mniej więcej, zależy od wielkości, moje były duże)
3szklankimąki pszennej
4jajka
3/4 szklanki cukru
1łyżeczka proszku do pieczenia
1kostkamargaryny
2łyżki oleju
2-3 łyżkibułki tartej
Sposób wykonania:
Jajka ubij z 1/2 szklanki cukru
Dodaj posiekaną margarynę i utrzyj na gładką masę
Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, zagnieć ciasto
Oddziel 1/4 ciasta, uformuj kulkę i włóż ją do zamrażarki
Blachę na ciasto wysmaruj olejem ( najlepiej za pomocą pędzelka) i posyp bułką tartą. Zrób to dokładnie na dnie i na bokach formy, by ciasto się nie przykleiło i nie przywarło
Wyłóż ciasto na blachę i rozłóż je równomiernie, a następnie nakłuj widelcem w kilku miejscach
Rozgrzej piekarnik do 180 st C
Ciasto włóż do piekarnika i podpiecz lekko (ok 10 -15 minut)
Rabarbar umyj i pokrój na kawałki ok 2 cm
Wyjmij ciasto z piekarnika, ułóż na nim pokrojony rabarbar, a następnie posyp resztą cukru
Wyjmij z zamrażarki pozostałą część ciasta i albo je zetrzyj, albo po prostu odrywaj małe kawałeczki i układaj na rabarbarze
Włóż ciasto do piekarnika i piecz ok 30-40 minut aż nabierze złoto - brązowego kolory. Upewnij się przy pomocy patyczka, czy ciasto się upiekło.
Ciasto możesz jeszcze chwilę zostawić w wyłączonym piekarniku z otwartymi drzwiczkami, lub od razu je wyjąć.