Sałatka z kapusty pekińskiej świetnie pasuje do grilla, ale też jako obiadowy dodatek do różnego rodzaju mięs. Robi się ją piorunem, a goście pochłaniają ją do ostatniego listka. Jest niesamowicie prosta i łatwa w przygotowaniu, ponieważ składa się z niewielu składników. Tajemnica jej fantastycznego smaku leży w dodanych do niej prażonych pestkach dyni, według mnie akurat w tej sałatce, nie da się ich zastąpić niczym innym.
1mała główkakapusty pekińskiej(albo pół większej - piekinka jest bardzo wydajna)
1pęczek świeżego koperku
150mlnaturalnego jogurtu
2duże garściełuskanych pestek dyni
1-2szczyptysoli(do smaku)
1łyżeczkacukru
Sposób wykonania:
Pestki dyni upraż na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Uważaj, by się nie przypaliły - będą gorzkie i zepsują smak sałatki, zamiast go podnieść.
Kapustę oczyść z brzydkich liści, opłucz i poszatkuj
Jogurt wymieszaj z cukrem i solą polej sałatkę
Posiekaj drobno koperek dodaj do kapusty i całość wymieszaj
Dodaj 3/4 uprażonych pestek i wymieszaj z sałatką
Pozostałymi pestkami posyp gotową sałatkę, aby była bardziej chrupiąca
Uwagi dodatkowe
Sałatkę możesz przygotować wcześniej, ale najlepsza jest świeżo przygotowana. Jeśli wolisz bardziej wytrawne smaki możesz ją lekko oprószyć zmielonym pieprzem.