Zestawienie może nieoczywiste, ale bardzo pyszne i ciekawe. Sałatka ze szpinaku z truskawkami to jedna z moich popisowych sałatek na letnie imprezy. Robię ją w kilku wersjach wymieniając składniki, ale szpinak, truskawki, ser pleśniowy i słonecznik muszą być. Sekretem tej sałatki jest sos, który komponuję sama, a który oczywiście Wam zdradzę w przepisie.
1opakowaniesera pleśniowego typu Lazur( może być też roguefort, gorgonzola )
1szklankałuskanych nasion słonecznika
200-300gtruskawek
Sos
2-3 łyżki oliwy
szczypta soli
1duża łyżka octu balsamicznego
1-2łyżkisyropu z kwiatów czarnego bzu (lub innego syropu (np malinowy, truskawkowy))
1/2 szklanki przegotowanej wody
Sposób wykonania:
Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni, odstaw do przestygnięcia (prażąc mieszaj nasiona, by się równo prażyły, nie dopuść do przypalenia ziaren - będą gorzkie)
Szpinak wypłucz i umieść w dużej misce
Rukolę porwij na mniejsze fragmenty dodaj do szpinaku
Ser pokrój w kostkę mniej więcej 1 -2 cm , lub pokrusz - dodaj do szpinaku ( zostaw kilka kostek do dekoracji)
Truskawki opłucz, wyszypułkuj. Większe przekrój wzdłuż na pół, lub na 4 - dodaj do szpinaku (kilka zostaw do położenia na wierzchu)
Z podanych składników zrób sos. Szczerze mówiąc ja sos robię najpierw z mniejszą ilością octu i syropu, a po wymieszaniu próbuję i dorabiam do smaku. Podałam ilości składników "na oko", ponieważ tutaj trzeba dobrać smak sosu na bieżąco i tak jak się lubi. Sos powinien być słodki i lekko octowy jednocześnie. Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu znajdziesz TUTAJ
Sałatkę posyp ziarnami słonecznika (trochę ziaren odłóż),polej sosem tuż przed podaniem i lekko wymieszaj
Ponieważ składniki lubią schować się między liśćmi szpinaku, a nam zależy by sałatka wyglądała zachęcająco, na wierzchu ułóż odłożone truskawki i ser, a następnie posyp całość ziarnami słonecznika
Uwagi dodatkowe
Mam nadzieję, że tak przygotowana sałatka stanie się przebojem także twoich imprez. Do sałatki możesz dodać cienkie, pokrojone i podsmażone plasterki boczku, chorizo, lub salami.Smacznego :)