Monikowy biszkopt z owocami, galaretką i bitą śmietaną, to jedno z moich ulubionych ciast, które u niej jadam. Monika jest moją przyjaciółką i mistrzynią ciast. Fajne połączenie prawda? Wprawdzie przez to staram się jej za często nie odwiedzać, w trosce o moją figurę, ale gdy już zatęsknię tak bardzo, że nie straszne mi dodatkowe kilogramy, każde nasze spotkanie to poezja smaku. Na moje usilne prośby Monia zgodziła się uchylić rąbka tajemnicy i zdradzić przepis na to pyszne ciasto. Spieszę więc, by przepis Wam przekazać.
Monikowy biszkopt z owocami, galaretką i bitą śmietaną
Składniki:
6jajek
1szklankacukru
1szklankamąki
1łyżeczka proszku do pieczenia
2galaretki owocowe
300gmalin i borówek(mogą być też np truskawki)
300gśmietanki 36%
1opMasy śmietanowej dr Oetker
2 łyżkimasła/margaryny do pieczenia
1/2szklankiwody z sokiem malinowym
Sposób wykonania:
Białka jajek ubij z cukrem na sztywną pianę
Dodaj żółtka, mąkę przesianą przez sitko, oraz proszek do pieczenia
Składniki wymieszaj dokładnie
Wysmaruj dno brytfanny masłem (boków nie smaruj), wylej na nią ciasto i wstaw do nagrzanego do 180 st C piekarnika.
Piecz ok 40 minut
Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia
Śmietankę ubijaj mikserem. Pod koniec dodaj "masę śmietanową" - ubij na sztywno
Biszkopt zwilż wodą z sokiem malinowym, a następnie wyłóż na niego śmietankę tak, by szczelnie przylegała do boków brytfanny.
Galaretki rozrób w połowie wody z przepisu i pozostaw do przestygnięcia
Ułóż owoce na śmietance i wylej zimną, ale nie stężałą galaretkę na owoce.
Odstaw ciasto do lodówki na ok 2 godziny - do stężenia
Uwagi dodatkowe
W całym procesie tworzenia tego ciasta najważniejsze jest, aby biszkopt nie urósł równo do samego brzegu brytfanny,tylko był niższy, oraz aby nie odrywać biszkoptu od boków blaszki. Musimy mieć miejsce i możliwość wlania galaretki tak, by nie spłynęła na boki. Blaszka na ten przepis ma ok 40 cm długości.