Wegańskie placuszki z jabłkami robiłam ostatnio mojej córci, która już od dawna nie mięsa i produktów odzwierzęcych. Placuszki nie zawierają więc ani mleka, ani jajek. są więc doskonałe także dla osób nie tolerujących białka mleka krowiego, lub uczulonych na jajka. Gdy Hania poprosiła mnie o placuszki z jabłkami, odrzekłam: "dziecko, a z czego ja Ci mam zrobić takie placuszki, jak ty anie jajek, ani mleka nie możesz?!" Na co córcia nieco po podpowiedziała i poszła się uczyć. A ja, że od czasu do czasu lubię sprawić przyjemność tym, których kocham, skorzystałam z rad i usmażyłam takie placuszki, że cała rodzina (reszta nie jest Vege) się zajadała.
2szklankimleka roślinnego(ja użyłam 1 szklanki mleka kokosowego i jednej szklanki mleka owsianego)
1budyń waniliowy
1-2łyżeczki cukru waniliowego
2 - 3łyżki cukru
1/2szklankioleju
1/2łyżeczkiproszku do pieczenia
Sposób wykonania:
Jabłka umyłam, usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam na drobne cząstki - niektórzy jabłka ścierają. Ja wolę czuć cząsteczki owoców w cieście. Nie obieram też jabłek, chyba, że mają bardzo twardą i grubą skórę - szkoda witamin.
Do miski blendera wrzuciłam mąkę, (suchy) budyń,proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i wlałam mleko i 1 łyżeczkę oleju (placki chłoną mniej tłuszczu podczas smażenia) - dokładnie całość zmiksowałam i pomiksowałam jeszcze chwilę, by ciasto się napuszyło
Gdy na cieście pokazały się pęcherzyki powietrza w dużych ilościach, dodałam do ciasta jabła i dokładnie wymieszałam łyżką
Na patelnię wylałam niewielką ilość oleju, mniej więcej 2-3 mm wysokości, włączyłm palnik i poczekałam aż się tłuszcz rozgrzeje
Kapnęłam kroplę ciasta na patelnię. Zaczęła skwierczeć, co dało mi znak, że już mogę smażyć placuszki. Ciasto przywiera, gdy tłuszcz jest zbyt zimny.
Nakładałam na patelnię, obok siebie małe porcje (tak na jedną łyżkę) i czekałam aż placuszki się podsmażą. Gdy ciasto na wierzchu placuszków zaczynało ciemnieć, przekładałam placuszki na drugą stronę. Możesz też przed przełożeniem placuszków podejrzeć, czy są już złote pod spodem.
Drugą stronę także smażyłam aż do uzyskania złotego koloru
Gotowe placuszki układałam na ręczniku papierowym, aby odsączyć z nich niepotrzebny tłuszcz
Nakładając kolejne placuszki, pilnuj by dolewać olej na patelnię. Placuszki są dość grube, więc muszą być troszkę zanurzone w oleju (tak na 2-3 mm), a zdjemując je z patelni zawsze trochę tego tłuszczu zabieramy.
Placuszki możesz posypać cukrem, lub cukrem wymieszanym z cynamonem, a gdy wystygną można je posypać cukrem pudrem.
Uwagi dodatkowe
Wegańskie placuszki z jabłkami są przepyszne zarówno na gorąco, jak i na zimno. Możesz je więc dać dzieciakom do szkoły, albo zostawić nieco ze śniadania na podwieczorek.