Takie leniwe, to te kluski leniwe nie są, bo jednak chwilkę trzeba im poświęcić, ale na prawdę warto. Przepis znalazłam na kosapopatelni.pl jakiś tydzień temu, ale obowiązki, praca,szybkie obiadki bla bla bla… Nie mogłam się doczekać,kiedy w końcu znajdę chwilkę, bo kluski leniwe, to moje ulubione danie z dzieciństwa, a do tego truskawka w środku – WOW!
Wreszcie nadeszła sobota i mogłam sobie spokojnie polepić. Jakie efekty zobaczcie sami, a właściwie spróbujcie, bo mam nadzieję, że też je sobie zrobicie i zjecie ze smakiem.
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, ewentualnie przekrawamy na pół jeśli są duże
Rozkruszamy ser i mąkę na stolnicy
Dodajemy jajko i łączymy składniki
Ugniatamy, aż otrzymamy jednolitą masę
Rozwałkowujemy ciasto i wycinamy z niego krążki
Na każdy krążek nakładamy truskawkę, dosypujemy odrobinkę cukru i formujemy kulę
Gotowe kule wrzucamy do osolonego wrzątku i czekamy aż wypłyną, po wypłynięciu jeszcze dwie minutki i możemy wyjmować na talerz.
Uwagi dodatkowe
Podajemy polane stopionym masłem i posypane cukrem. Możecie posypać cynamonem, lub polać bułeczką tartą, jak lubicie. A do popicia oczywiście koktajl truskawkowy.