Wyciskarka wolnoobrotowa czy sokowirówka – co wybrać

Materiał zewnętrzny
0 komentarzy
Świeżo wyciskane soki z warzyw i owoców w plastikowych butelkach

Świeżo wyciśnięte soki to jedno z lepszych źródeł witamin i składników mineralnych. Warto zadbać więc, aby gościły w naszej diecie regularnie, a nie tylko od święta. Z pomocą przychodzą tu nowoczesne urządzenia, które ułatwiają produkcję domowych soków. Pojawia się jednak pytanie: jaki sprzęt wybrać i co sprawdzi się lepiej – wyciskarka wolnoobrotowa czy sokowirówka?

Wyciskarka do soków – jak działa to urządzenie? 

Do niedawna wyciskanie soku kojarzyło się wyłącznie z ręczną maszynką do cytrusów lub elektryczną sokowirówką. Wraz z rozwojem technologii pojawiło się jednak rozwiązanie, które cieszy się stale rosnącą popularnością. Mowa tu o wyciskarce wolnoobrotowej – urządzeniu pozwalającym przygotować nie tylko smaczny, ale i znacznie zdrowszy sok. Jak działa to urządzenie? 

Sokowirówka wolnoobrotowa powoli miażdży owoce i warzywa, nie generując w czasie pracy ciepła. Należy przecież pamiętać, że każda obróbka cieplna powoduje utratę cennych witamin i składników mineralnych. Specjalny wał ślimakowy z niewielką prędkością przeciska produkty, co pozwala ograniczyć wzrost temperatury. Nie dochodzi też do nadmiernego napowietrzenia soku ani utraty naturalnego koloru przeciskanych warzyw czy owoców. 

Sokowirówka wolnoobrotowa – w jaki sposób przygotować składniki? 

Osoby, które nie są biegłe w przyrządzaniu domowych soków, często zastanawiają się, jak przygotować składniki. Większość owoców i warzyw potrzebuje wyłącznie dokładnego umycia oraz pozbycia się z ich powierzchni resztek nawozów czy wosków. Co jednak zrobić ze skórką? Mocne urządzenie poradzi sobie z delikatną osłonką, owoce takie jak banany lepiej jednak przecierać po obraniu. Można przyjąć zasadę, że do sokowirówki wolnoobrotowej w całości wkładamy wszystkie produkty, które zazwyczaj zjadamy ze skórką. W tej grupie znajdą się oczywiście jabłka, śliwki, gruszki, marchewki, seler naciowy czy pomidory. Sokowirówka wolnoobrotowa z łatwością zmieli też drobne pestki, szypułki, a nawet ogonki owoców.

Domowy sok z jabłek i ogórka przygotowany z pomocą wyciskarki wolnoobrotowej w szklanym słoiku ze słomką.

Lepsza wyciskarka czy sokowirówka – czym się różnią? 

Aby stwierdzić, czy lepsza jest wyciskarka, czy sokowirówka, warto poznać zasady ich działania. Sokowirówka wolnoobrotowa różni się od standardowego rozwiązania przede wszystkim budową, prędkością oraz techniką przygotowywania soków. 

  • Tradycyjna sokowirówka pracuje na wysokich obrotach, wyciskając sok za pomocą ostrzy umieszczonych w koszu sitkowym. Pulpa powstała w tym procesie oddzielana jest od płynu, co pozwala uzyskać niemal klarowny napój. 
  • Nowoczesna sokowirówka wolnoobrotowa pracuje na niskich, wolniejszych obrotach. Specjalny wał miażdży wszystkie składniki, wyciskając z nich gęsty sok o wyrazistym kolorze. 

Wyciskarka wolnoobrotowa jest bardziej uniwersalnym rozwiązaniem. Przy jej pomocy można przygotować różnorodne napoje – regulacja obrotów oraz dodatkowe sitka pozwolą manewrować gęstością soku. Sprzęt poradzi sobie też z mniej standardowymi produktami, takimi jak jagody czy liście szpinaku. 

Sprawdź także: Sokowirówki i wyciskarki do domowych soków 

Co lepiej wybrać – wyciskarkę wolnoobrotową czy sokowirówkę? 

Skoro sok możemy przygotować na dwa sposoby, które rozwiązanie sprawdzi się lepiej – wyciskarka wolnoobrotowa czy sokowirówka? Oba urządzenia zapewnią nam dużą dawkę witamin w postaci domowego soku, a wybór metody warto dostosować do indywidualnych potrzeb. Wyciskarka wolnoobrotowa zapewnia większą ilość witamin i składników mineralnych w soku. W przypadku standardowego urządzenia ich zawartość będzie nieco mniejsza, co przełoży się na jakość napoju. 

Różnice można wskazać też w konsystencji – sokowirówka pozwala przygotować rzadszy i mniej esencjonalny sok z większą zawartością powietrza. Wyciskarka wolnoobrotowa powoli rozkłada włókna roślinne, co przekłada się na bardziej naturalny smak i kolor oraz większą gęstość soku. Pod uwagę należy wziąć też budżet – sokowirówka wolnoobrotowa jest zaawansowanym technologicznie, ale droższym sprzętem. Zalety tego rozwiązania w pełni usprawiedliwiają jednak wyższy koszt zakupu. 

Zobacz też: Sokowirówka wolnoobrotowa: soki bez utraty cennych witamin i minerałów

Świeży sok z marchewki, pomarańczy i imbiru z sokowirówki wolnoobrotowej w szklance.

Sokowirówka wolnoobrotowa – jak wybrać najlepsze urządzenie? 

Wybierając sokowirówkę wolnoobrotową, należy wziąć pod uwagę kilka istotnych kwestii. Przede wszystkim liczy się tu moc silnika oraz regulacja tempa obrotów. Najlepiej zdecydować się na mocny, ale cichy silnik o dużej wydajności i niskiej emisji hałasu. Różne rozmiary sitek oraz regulacja obrotów i mocy pozwolą przygotować soki o rzadszej lub gęstszej konsystencji. Nie bez znaczenia jest też materiał, z którego wykonane jest urządzenie. Wszystkie plastikowe części powinny być pozbawione szkodliwego BPA. Ważne też, aby śruba wyciskarki była wytrzymała, co przedłuży żywotność sprzętu. 

Pod uwagę warto wziąć również sposób czyszczenia sokowirówki wolnoobrotowej. Większą higienę zapewni możliwość rozłożenia sprzętu na kilka elementów, które można umyć pod kranem lub w zmywarce. Atutem będą też dodatkowe filtry z różnymi wielkościami otworów – dzięki nim przygotujemy niemal klarowny sok, przecier czy sorbet. 

Przeczytaj również: Wyciskarka wolnoobrotowa – na co zwrócić uwagę przy wyborze? 

Kiedy sprawdzi się sokowirówka wolnoobrotowa? 

Sokowirówka wolnoobrotowa to urządzenie, które sprawdzi się nie tylko w domach miłośników aktywnego trybu życia. Szklanka soku może stanowić jedną z porcji warzyw i owoców w ciągu dnia. Pożywne smoothie może być też smaczną alternatywą dla klasycznego drugiego śniadania lub podwieczorka. Wyciskarka ułatwi więc wdrożenie zasad zdrowej diety do codziennego jadłospisu i pozwoli urozmaicić plan żywieniowy. Będzie też dobrym wsparciem w kształtowaniu pozytywnych nawyków wśród najmłodszych. 

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także

logo-myslipotarganej-ukraina

Myśli Potarganej to blog skierowany głównie do kobiet. Poruszam na nim tematy bliskie każdej z nas: dom, dzieci, rodzina, gotowanie, uroda, rozwój osobisty czy DIY. Zapraszam do komentowania i aktywnego udziału w życiu bloga, jak i na moje media społecznościowe. Bądźmy razem. Pozdrawiam – Kasia.

Oficjalny przedstawiciel Thermomix i Mary Kay.


© 2022 – Myśli Potarganej – Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i treści bez zgody autora zabronione.