Wielu właścicieli firm gastronomicznych nie zastanawia się, jak serwować napoje — często jest tak, że po prostu otrzymują lodówkę od koncernu z napojami w zamian za kontrakt na wyłączność. Jednak dodanie do oferty restauracji czy baru wyjątkowych i unikalnych napojów może być równie korzystne dla lokalu, jak zmiany w innych pozycjach menu. Dobrze przygotowane zimne napoje może doskonale uzupełnić pyszny posiłek, przekąskę lub deser, zwłaszcza latem.
Dlaczego warto dodać zimne napoje do swojej oferty?
Jeśli jesteś właścicielem lodziarni lub cukierni, zimne napoje mogą również znacząco przyczynić się do zwiększenia Twoich przychodów. Wyobraź sobie, że to właśnie twój unikatowy przepis na lemoniadę z odrobiną chili przyciąga hipsterską klientelę do lokalu. Możliwości tworzenia unikalnych napojów są ogromne, od lemoniady i wody smakowe po koktajle, napoje mleczne i świeże soki. Wszystko sprowadza się do kulinarnej kreatywności. Nie należy jednak zapominać o roli, jaką mogą odegrać papierowe i plastikowe kubki.
Jeśli zamierzasz do oferty lokalu dodać pyszne napoje, przydadzą ci się eleganckie kubki i słomki. Zimną lemoniadę czy ice coffee serwowaną na wynos klient zabierze do parku lub na spacer po deptaku. Możesz umieścić na takim kubku logo lokalu, by inni zapamiętali go na dłużej. Oczywiście, świetnym wyborem są biodegradowalne kubki papierowe, ale plastikowe naczynia również są popularne.
Słomki i kubki papierowe dla Twojej firmy
Oprócz szerokiego wyboru stylowych kubków oferujemy różne inne akcesoria niezbędne do serwowania napojów, dzięki czemu możesz obsługiwać zarówno zamówienia wewnętrzne, jak i na wynos. Kubki do kawy i herbaty z charakterystycznym dzióbkiem umożliwiają delikatne sączenie napoju, chroniąc usta i język przed gorącym płynem, wieczka wykonane są często z plastiku nadającego się do recyklingu. Oprócz kubków warto wyposażyć się w łyżeczki i jednorazowe mieszadła oraz wysokiej jakości słomki Tedmark.
Coraz częściej w mediach mówi się o konieczności odejścia od plastiku. Plastikowe słomki, podobnie jak inne produkty z tworzyw sztucznych, wytwarzane są jako produkt uboczny produkcji ropy naftowej i przyczyniają się do narastającego kryzysu związanego z odpadami. Większość plastikowych słomek trafia na wysypiska śmieci, gdzie mogą przetrwać setki lat. Mogą również trafić do oceanów i mórz, rozkładając się na szkodliwe mikroplastiki lub stanowiąc zagrożenie dla organizmów morskich.
Na szczęście rośnie świadomość pilnej potrzeby bardziej zrównoważonego podejścia do tych kwestii, zanim będzie za późno. Obecnie ekologiczne jednorazowe słomki papierowe stały się jedną z najpopularniejszych alternatyw dla plastikowych słomek w restauracjach i innych lokalach gastronomicznych. Słomki te mogą wytrzymać kilka godzin w zimnych napojach, zanim stracą swoje właściwości. Są wystarczająco wytrzymałe, aby służyć swojemu celowi bez powodowania dyskomfortu. Co więcej, są biodegradowalne i kompostowalne. Dzięki możliwości drukowania różnych wzorów i kolorów na papierze oferują one szeroki zakres opcji — i nie obciążają budżetu.