2,5K
Mamo! Postanowiłam. Będę wegetarianką.- Oznajmiła Jagoda – Masz ci babo placek. To co ja mam jej na obiad zrobić? Jak pogodzić z niewege resztą domu? Już wiem, będzie zupa krem z dyni. Krem z dyni o pięknym kolorze i aromacie to jedna z ulubionych zup moich dziewczyn, a ona świetnie obejdzie się bez mięsa w środku.
Więc zrobiłam zupę z dyni. I dopiero w trakcie obierania, jak co roku z resztą, przypomniałam sobie, że chyba inny gatunek powinnam kupić. I tak jak każdej jesieni walczyłam z mega twardą skórą pięknej dyni, a mogłabym kupić inną, mniej śliczną odmianę i obrać z łatwością. A co tam! Za rok pewnie też kupię nie tą co trzeba. Grunt, że zupa pyszna!
Lista zakupów:
- Dynia – ok. 2 kilogramowa
- Włoszczyzna – pęczek
- Czosnek – kilka ząbków
- Oliwa 3- 6 łyżek
- Łyżka masła
- Sól
- Curry
- Nasiona dyni, słonecznika, lub grzanki duża garść
- Ser typu feta – opakowanie
Przygotowanie:
- Włoszczyznę obierz i zetrzyj na grubej tartce
- Dynię obierz i pokrój w grubą kostkę
- Czosnek obierz i posiekaj
- W garnku rozgrzej oliwę
- Na rozgrzanej oliwie podsmaż włoszczyznę i czosnek
- Dodaj dynię i zalej wodą tak by dynia lekko wystawała z wody
- Zagotuj
- Dodaj sól i curry do smaku (ja dodaję na prawdę dużo curry) i dalej gotuj aż dynia zmięknie
- Dodaj masło
- Nasiona upraż na suchej patelni (dosłownie 1-2 min.)
- Ser feta pokrusz na dość drobne kawałki
- Ugotowaną zupę zmiksuj blenderem
- Podaj posypaną serem feta i nasionami, możesz dodać też grzanki
Gotowe