Już jest Thermomix TM7 794946255
Myśli Potarganej
  • Gotuj z Thermomix
    • Thermomix TM7
    • Thermomix TM7 kontra TM6
    • Moja przygoda z Thermomix
    • Mój profil w Thermomix
    • Jak kupić Thermomix?
    • Thermomix – cena i formy płatności
    • Thermomix – Porady
    • Cookidoo – Bogactwo inspiracji
    • Thermomix i dieta
    • Jak zostać przedstawicielem Thermomix
  • Kuchnia
    • Przepisy na Thermomix
    • Przez żołądek do zdrowia
    • Dania fit
    • Sałatki i surówki
    • Wegetariańskie
    • Na słodko
    • Chleby i bułki
    • Dania obiadowe
    • Zupy
    • Śniadanie
    • Na imprezę
    • Przetwory i napoje
    • Dookoła kuchni
  • Podróże
    • Podróże zagraniczne
    • Podróże po Polsce
    • Podróżnicze ABC
    • Sport i turystyka
  • Sztuka życia
    • Rozwój osobisty
    • Rozwój duchowy
    • Psychologia i emocje
    • Relacje i komunikacja
    • Pasje i inspiracje
    • Styl życia i harmonia
  • Zdrowie i uroda
    • Dieta i odżywianie
    • Kosmetyki i uroda
    • Pielęgnacja ciała
    • Zdrowie i odporność
    • Zdrowy styl życia
  • Lifestyle
    • Muzyka
    • Książki
    • Film i teatr
    • Porady
    • Edukacja
    • Praca i finanse
    • Zwierzaki
  • DIY
    • Pomysły do domu
    • Pomysły na prezent
    • Do zrobienia z dziećmi
    • Decoupage
    • Zrobione na szydełku
    • Domowe kosmetyki
    • Inne inspiracje
    • Moje wyroby
  • Dom i ogród
  • Dzieci i rodzina
  • Moda
Kuchnia

Żytni, razowy chleb na zakwasie, pieczony w garnku

Kasia Potargana 17 sierpnia 2019
Kasia Potargana 17 sierpnia 2019
A+A-
Reset
3,9K
Chleb na zakwasie od dawna za mną chodził. Chyba z dziesięć lat mi zajęło zabranie się za upieczenie go. Wydawało mi się, że trudno zrobić zakwas, a później jeszcze upiec na nim chleb. Do tego nasłuchałam się opowieści o jakichś czarach nad chlebem, by wyrósł, a potem miał chrupiącą skórkę. Jakieś nawilżanie piekarnika, specjalne kamienie, koszyki, mąki z bazarku od chłopa, wielokrotne przerabianie, niepewność czy nie wyjdzie zakalec… Zdecydowanie to nie dla mnie. Jednak własnoręcznie upieczony chleb kusił.
Kiedy moja mama wróciła do robienia zakwasu na żurek, pokusa stała się tak silna, że któregoś dnia ukradłam jej zakwas, który miała na zupę (taki wiecie z przyprawami), znalazłam jak najprostszy przepis na chleb na zakwasie i wzięłam się do pracy. Oczywiście nie obyło się bez freestyl'u i od razu trochę przepis pozmieniałam. Ciasto wyrosło piorunem, a miało rosnąć pół dnia.Jednak muszę się Wam przyznać, że trochę go podrasowałam drożdżami, tak na wszelki wypadek, żeby wyrósł na pewno i w miarę szybko. Bo kto by miał cierpliwość tyle czekać? Pierwszy chleb wyszedł mi trochę niski, ponieważ nie dopasowałam naczynia do ilości ciasta, za to miał piękną błyszczącą skórkę i smakował… żurkiem.
Kolejny, zrobiłam już na zakwasie bez przypraw i zmieniłam ilości składników. Udał się niesamowicie i prawie natychmiast zniknął. Dzielę się wiec z Wami przepisem. I powiem Wam, że nie ma co się tak spinać, jak myślałam. Troszkę wprawdzie oszukujemy drożdżami, ale kto by się tym przejmował? Róbcie trochę na wyczucie. Ciasto ma być dość gęste, nie lejące, ale nie twarde jak plastelina. Ja wyjdzie trochę za gęste, dolejcie wody, jak za rzadkie – trochę mąki. Tylko nie dodawajcie tak w nieskończoność hi hi.
Ilość porcji: 4 osoby
Kalorii na 100 g:: 199
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 1 godzina godz. 30 min. min.
Czas gotowania: 1 godzina godz. 30 min. min.
Czas całkowity: 3 godziny godz.
Mój przepis na:

Żytni chleb razowy na zakwasie, pieczony w garnku

Składniki:

  • 300 ml ciepłego zakwasu (nie z lodówki)
  • 30 g świeżych drożdży
  • 600 g mąki razowej żytniej
  • 200 g mąki chlebowej pszennej typ 750
  • 2-3 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki cukru
Jeśli podoba Ci się moja praca – doceń to i…
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sposób wykonania:

  • z drożdży, cukru, kilku łyżek wody, i łyżeczki mąki robimy rozczyn (czyli mieszamy składniki w większym kubku lub miseczce), następnie zostawiamy na kilka minut do wyrośnięcia
  • do miski wsypujemy mąkę i sól, wlewamy zakwas, 2 łyżki oleju, 2 szklanki wody, mieszamy
  • dodajemy rozczyn i wyrabiamy na gładką masę, warto trochę powyrabiać, by ciasto się napowietrzyło
  • przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 20-40 minut)
  • gdy ciasto podwoi swoją objętość przerabiamy je ponownie chwilę i odstawiamy jeszcze na ok 20 minut
  • w tym czasie żeliwny garnek pojemności ok 4 litry (ja mam rondel) smarujemy od wewnątrz olejem i wstawiamy do piekarnika, a następnie rozgrzewamy razem z piekarnikiem w temperaturze ok 200 st C.
  • gdy rondel będzie już mocno rozgrzany, wyjmujemy go z piekarnika i przekładamy do niego wyrośnięte ciasto, a następnie smarujemy wierzch przy pomocy pędzelka, olejem i lekko obsypujemy mąką – dzięki temu chleb nie przywrze do garnka, a skórka będzie pięknie błyszczała
  • przykrywamy garnek pokrywką i wkładamy do piekarnika – pokrywka to tajemnica chrupiącej skórki
  • po ok 30 minutach, jak chleb będzie już wyrośnięty, a skórka lekko się przyrumieni, zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy temperaturę do ok 180 st C i pieczemy do upieczenia, czyli ok 40 -50 minut. Chleb jest upieczony, gdy włożony doń i wyjęty drewniany patyczek, jest czysty i nieoblepiony ciastem.
  • chleb po wyjęcie z piekarnika dobrze jest położyć na kratce (np takiej z piekarnika) i przykryć bawełnianą ściereczką, żeby pooddychał i odparował nieco, ale się nie zakurzył i nie służył muchom za lądowisko.

Jeśli wykonasz przepis na: Żytni chleb razowy na zakwasie, pieczony w garnku, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

Gotuj prościej i smaczniej z Thermomix TM7!

W moich przepisach niezastąpionym pomocnikiem jest Thermomix. Chcesz przekonać się, jak może ułatwić gotowanie również w Twojej kuchni? Najlepiej zobaczyć go w akcji!

Jako oficjalny przedstawiciel Thermomix z przyjemnością przygotuję dla Ciebie i Twoich bliskich wyjątkową prezentację. Razem ugotujemy pyszne dania, krok po kroku poznając funkcje i zalety Thermomix TM7.
Zadzwoń lub napisz i umów się na spotkanie:
📞 794-946-255 – Kasia
Przekonaj się, że gotowanie może być prostsze, szybsze i jeszcze przyjemniejsze!

Chleb na zakwasie wspomagany drożdżami mam już opanowany. Teraz zamierzam przejść do bardziej ortodoksyjnej wersji, czyli do chleba na samym zakwasie. Pewnie niebawem dam Wam znać jak mi idzie. Na razie zakwas nastawiony i musi dojrzeć. A tymczasem upiekę chleb pszenny na drożdżach i myślę, że to też będzie chleb pieczony w garnku – to świetny patent na kształt chleba i pyszną skórkę.

Jeśli nie wiesz jak zrobić zakwas, przepis znajdziesz tutaj. Tylko nie dodawaj liścia laurowego, czosnku i pieprzu, bo będzie chleb smakował zalewajką.

Jeśli podoba Ci się moja praca - doceń to i...
Postaw mi kawę na buycoffee.to
chleb pieczony w garnku


Dziękuję, że przeczytałaś(eś) ten tekst do końca. Chesz być na bieżąco? Obserwuj mnie w Wiadomościach Google.

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Poleć 0 FacebookTwitterPinterestEmail
Gotuj z Thermomix TM7

Najnowsze wpisy

  • Pieczone warzywa korzeniowe z filetem z uda kurczaka

  • Kiedy sięgnąć po suplementy na wątrobę?

  • Zrób coś po raz pierwszy – majowe wyzwanie dla tych, które boją się zmian

  • Jak wspierać maturzystę bez dodatkowej presji?

  • Jajka faszerowane awokado i szczypiorkiem – lekka przekąska na majówkowe spotkania

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
  • Tiktok
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności

Inne nasze serwisy: Kosą po patelni - TwojeCentrum.pl

© 2018-2024 MYŚLI POTARGANEJ - Wszelkie prawa zastrzeżone - Kopiowanie i wykorzystywanie zdjęć oraz tekstów, bez pozwolenia autorki, zabronione.
Jestem oficjalnym przedstawicielem Thermomix - kupując u mnie masz gwarancję zakupu oryginalnych urządzeń. Strona ta zawiera moje doświadczenia w gotowaniu z wykorzystaniem urządzenia Thermomix. Treści tu zawarte nie przedstawiają oficjalnego stanowiska firmy Vorwerk Polska.

Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
  • Gotuj z Thermomix
    • Thermomix TM7
    • Thermomix TM7 kontra TM6
    • Moja przygoda z Thermomix
    • Mój profil w Thermomix
    • Jak kupić Thermomix?
    • Thermomix – cena i formy płatności
    • Thermomix – Porady
    • Cookidoo – Bogactwo inspiracji
    • Thermomix i dieta
    • Jak zostać przedstawicielem Thermomix
  • Kuchnia
    • Przepisy na Thermomix
    • Przez żołądek do zdrowia
    • Dania fit
    • Sałatki i surówki
    • Wegetariańskie
    • Na słodko
    • Chleby i bułki
    • Dania obiadowe
    • Zupy
    • Śniadanie
    • Na imprezę
    • Przetwory i napoje
    • Dookoła kuchni
  • Podróże
    • Podróże zagraniczne
    • Podróże po Polsce
    • Podróżnicze ABC
    • Sport i turystyka
  • Sztuka życia
    • Rozwój osobisty
    • Rozwój duchowy
    • Psychologia i emocje
    • Relacje i komunikacja
    • Pasje i inspiracje
    • Styl życia i harmonia
  • Zdrowie i uroda
    • Dieta i odżywianie
    • Kosmetyki i uroda
    • Pielęgnacja ciała
    • Zdrowie i odporność
    • Zdrowy styl życia
  • Lifestyle
    • Muzyka
    • Książki
    • Film i teatr
    • Porady
    • Edukacja
    • Praca i finanse
    • Zwierzaki
  • DIY
    • Pomysły do domu
    • Pomysły na prezent
    • Do zrobienia z dziećmi
    • Decoupage
    • Zrobione na szydełku
    • Domowe kosmetyki
    • Inne inspiracje
    • Moje wyroby
  • Dom i ogród
  • Dzieci i rodzina
  • Moda
wpDiscuz