Żytni chleb razowy na zakwasie, pieczony w garnku
Składniki:
- 300 ml ciepłego zakwasu (nie z lodówki)
- 30 g świeżych drożdży
- 600 g mąki razowej żytniej
- 200 g mąki chlebowej pszennej typ 750
- 2-3 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżeczki cukru
Sposób wykonania:
- z drożdży, cukru, kilku łyżek wody, i łyżeczki mąki robimy rozczyn (czyli mieszamy składniki w większym kubku lub miseczce), następnie zostawiamy na kilka minut do wyrośnięcia
- do miski wsypujemy mąkę i sól, wlewamy zakwas, 2 łyżki oleju, 2 szklanki wody, mieszamy
- dodajemy rozczyn i wyrabiamy na gładką masę, warto trochę powyrabiać, by ciasto się napowietrzyło
- przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 20-40 minut)
- gdy ciasto podwoi swoją objętość przerabiamy je ponownie chwilę i odstawiamy jeszcze na ok 20 minut
- w tym czasie żeliwny garnek pojemności ok 4 litry (ja mam rondel) smarujemy od wewnątrz olejem i wstawiamy do piekarnika, a następnie rozgrzewamy razem z piekarnikiem w temperaturze ok 200 st C.
- gdy rondel będzie już mocno rozgrzany, wyjmujemy go z piekarnika i przekładamy do niego wyrośnięte ciasto, a następnie smarujemy wierzch przy pomocy pędzelka, olejem i lekko obsypujemy mąką – dzięki temu chleb nie przywrze do garnka, a skórka będzie pięknie błyszczała
- przykrywamy garnek pokrywką i wkładamy do piekarnika – pokrywka to tajemnica chrupiącej skórki
- po ok 30 minutach, jak chleb będzie już wyrośnięty, a skórka lekko się przyrumieni, zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy temperaturę do ok 180 st C i pieczemy do upieczenia, czyli ok 40 -50 minut. Chleb jest upieczony, gdy włożony doń i wyjęty drewniany patyczek, jest czysty i nieoblepiony ciastem.
- chleb po wyjęcie z piekarnika dobrze jest położyć na kratce (np takiej z piekarnika) i przykryć bawełnianą ściereczką, żeby pooddychał i odparował nieco, ale się nie zakurzył i nie służył muchom za lądowisko.
GOTUJ Z THERMOMIX
Jeśli chcesz gotować – szybko, łatwo, kreatywnie, oszczędnie umów się za mną na całkowicie niezobowiązującą, bezpłatną prezentację.
Jestem przedstawicielem Thermomix i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255
e-mail: [email protected]
Pozdrawiam – Kasia
Chleb na zakwasie wspomagany drożdżami mam już opanowany. Teraz zamierzam przejść do bardziej ortodoksyjnej wersji, czyli do chleba na samym zakwasie. Pewnie niebawem dam Wam znać jak mi idzie. Na razie zakwas nastawiony i musi dojrzeć. A tymczasem upiekę chleb pszenny na drożdżach i myślę, że to też będzie chleb pieczony w garnku – to świetny patent na kształt chleba i pyszną skórkę.
Jeśli nie wiesz jak zrobić zakwas, przepis znajdziesz tutaj. Tylko nie dodawaj liścia laurowego, czosnku i pieprzu, bo będzie chleb smakował zalewajką.

Kocham domowej roboty chleb. Piekę z garnku żeliwnym i skórka rzeczywiście wychodzi chrupiąca a chleb pyszny
Nasza piekarnia działa pełna parą – chlebki jak malowane jeden za drugim z piekarnika wyskakują. Miałaś świetny pomysł z tym pieczeniem chleba. Smak o niebo lepszy niż tego kupionego.
Ha ha, tak szybko znika, że nie nadążam piec