10 pomysłów na wykorzystanie żółtego sera

Zaglądasz do lodówki, a tu żółty ser. Nuda. Jedyne co Ci przychodzi do głowy to kanapki. Czy aby na pewno? Wiesz, że możesz wykorzystać żółty ser na wiele nienudnych sposobów? Jakich? Hm, pewnie jak pokombinujesz, sama coś wymyślisz. A ja dorzucam swoje.

Founde serowe

Świetnie się nadaje do wykorzystania starego sera w domu. Ponoć wywodzi się od szwajcarskich pasterzy, który na przednówku w ten sposób przerabiali już prawie niejadalny, suchy ser po zimie. Przepisów na founde znajdziesz w internecie mnóstwo. Generalnie chodzi o oto, żeby w garnku z grubym dnem rozpuścić dowolne gatunki sera (np ser Gouda, Aldamer, czy Edamski z MSM – Mońki), dodać białe wino, gałkę muszkatołową, biały pieprz, oraz czosnek. Uzyskujemy w ten sposób gęsty sos do maczania kawałków bułki, mięsa, lub warzyw. Garnki do founde nie są drogie i łatwo je kupić, a przyjemność z siedzenia przy wspólnym garnku, na prawdę duża.

Wyprażany syr

Chyba jakoś tak się nazywa to danie na Słowacji? Moje dziewczyny nie wyobrażają sobie wypadu na Chopok bez wyprażanego syra, czyli smażonego, panierowanego sera. Żółty ser kroimy w grube plastry, lub słupki. Obtaczamy w bułce i jajku, jak schabowe. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z wszystkich stron.
Najlepiej udaje się, gdy ser jest wysuszony, ale można go też podmrozić przed smażeniem, aby nie wyciekł z panierki, zanim panierka „złapie” i zrobi się z niej skorupka.

Serowe Chipsy

Co tu dużo mówić, każde chipsy są tłuste i mało zdrowe (no chyba, że z jabłek), ale i tak je lubimy chrupać. Możesz więc zamiast chipsów ze sklepu, chrupać chipsy serowe własnej roboty. Pokrój ser Gouda, lub inny twardy, żółty ser w plasterki, oprósz ziołami, lub papryką, ułóż na papierze do pieczenia, podpiecz w piekarniku, a następnie wysusz i już masz gotową przekąskę do oglądania seriali.

Pasta z sera na kanapki

Zetrzyj ser na drobnej tartce, dodaj majonez, lub w wersji fit – jogurt, oraz szczypiorek, rzodkiewkę i ugotowane, rozdrobnione jajko na twardo, oraz trochę pieprzu. Smakowita pasta na kanapki urozmaici twoją kolację, a podana na krakersach, lub pumperniklu będzie stanowiła doskonałą, imprezową przekąskę.

Sos serowy

Boziu, jak ja go lubię. Nie dość, że smaczny, to jeszcze szybki w przygotowaniu może stanowić ratunek, gdy wracasz z pracy i przypominasz sobie, że nie ma obiadu. Robisz sos serowy, gotujesz makaron i warzywa z mrożonki na parze, by w 20 minut mieć gotowy, wartościowy obiad. Sos robimy ze startego żółtego sera i śmietany, które razem podgrzewamy cały czas mieszając. Doprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem, czosnkiem. Możesz też dodać np. zioła prowansalskie, lub zmieloną słodką paprykę – co lubisz.

Zapiekanki z żółtym serem

Zapiekać pod serem można właściwie wszystko. Warzywa, makarony, ziemniaki, a nawet kapustę kiszoną. Moja mama robiła taką zapiekankę: na spód rondla kładła plastry boczku, potem ziemniaki, kapustę kiszoną, cebulę, kiełbasę, polewała sosem pomidorowym i posypywała startym żółtym serem. Wiem, że to bardzo kaloryczne, ale nie każdy musi od razu być na diecie, prawda?

Sałatka z żółtym serem

Pomysł na sałatkę może Ci przynieść zawartość lodówki. Właściwie z żółtym serem komponuje się prawie wszystko. Ja podpowiem takie składniki: żółty ser, szynka, pomidory, cebula, kukurydza, łyżka majonezu – kroimy w grubą kostkę, dodajemy majonez i posypujemy obwicie majerankiem – niebo w gębie.

Roladki z żółtego sera

A jeśli macie sałatkę już gotową, ale bez sera? Nie szkodzi, możecie przecież zawinąć po trochu w plastry sera, tworząc piękne roladki i przewiązać każdą szczypiorkiem. Będą się pięknie prezentowały na talerzu i to całkiem fajny sposób na podanie sałatki na imprezie.

Muffinki z żółtym serem

Bardzo prosty i bardzo efektowny patent na szybką przekąskę, gdy wpadną niespodziewani goście. Roztrzepujemy jajka w misce, dodajemy wędlinę, paprykę, pomidory, szczypiorek, oraz starty żółty ser, wlewamy w foremki do muffinek. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku – gotowe.

Koreczki z żółtego sera

Koreczki z żółtego sera nie są niczym nowym, ani odkrywczym. Nie wszyscy jednak wiedzą, że koreczki można jeść na słodko. Zamiast kabanosa i oliwki, czy korniszona, możemy do sera dodać winogrono i/lub ananasa, albo brzoskwinię (twardą, nie przejrzałą). Ja uwielbiam takie połączenie.

Żółty ser ma chyba miliony zastosowań. Moje pomysły to pewnie tylko czubek góry lodowej. Może podzielicie się Swoimi patentami na wykorzystanie żółtego sera? Jestem bardzo ciekawa Waszych propozycji.

Poruszył Cię ten wpis? Skomentuj, udostępnij, polub. Będę wdzięczna za każdą Twoją reakcję.
  • 56
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    56
    Udostępnienia

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Niestety wykluczyłam ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną automatycznie usunięte.