Na słodko

Na słodko, czyli ciasta, torty, ciasteczka i desery… to co tygryski lubią najbardziej, ale trzeba jeść z umiarem.

Wegańskie placuszki z jabłkami – pychota dla całej rodziny

Wegańskie placuszki z jabłami robiłam ostatnio mojej córci, która już od dawna nie mięsa i produktów odzwierzęcych. Placuszki nie zawierają więc ani mleka, ani jajek. są więc doskonałe także dla osób nie tolerujących białka mleka krowiego, lub uczulonych na jajka.
Gdy Hania poprosiła mnie o placuszki z jabłkami, odrzekłam: „dziecko, a z czego ja Ci mam zrobić takie placuszki, jak ty anie jajek, ani mleka nie możesz?!” Na co córcia nieco po podpowiedziała i poszła się uczyć. A ja, że od czasu do czasu lubię sprawić przyjemność tym, których kocham, skorzystałam z rad i usmażyłam takie placuszki, że cała rodzina (reszta nie jest Vege) się zajadała.

Prużone jabłka na szarlotkę w słoiki na zimę

Prużone jabłka na szarlotkę robimy co roku. Przygotowujemy je pod koniec lata, gdy jabłka są świeże, soczyste, pachnące i pełne słońca. Szarlotka z takimi jabłkami ze słoika wyciągniętego w środku zimy ze spiżarki, smakuje zupełnie inaczej, niż z jabłek, które kupuje się w tym czasie, pełnych chemii i utrwalaczy. Zajadamy szarlotkę i wracamy wspomnieniami do letniej zieleni, ciepła promieni słonecznych, niebieskiego nieba…

Serowe rogaliki ze śliwkami

Rogaliki serowe ze śliwkami są tak pyszne, że nawet moja domowa veganka, która nie je nabiału, dała się namówić i zajadała ze smakiem. Świeże są kruche, a następnego dnia robią się miękkie, lecz nie gumowe. Ciasto cudownie pachnie, a śliwka połączona z cynamonem jeszcze wzbogaca ten aromat.

Tort bezowy Pavlova z owocami

Jak tu nie kochać Karola? Wspomniałam, że zjadłabym tort bezowy Pavlova i mam tort bezowy Pavlova. Grzecznie pomagałam, więc w nagrodę dostałam przepis i mogę się nim teraz pochwalić.

Monikowy biszkopt z owocami, galaretką i bitą śmietaną

Monikowy biszkopt z owocami, galaretką i bitą śmietaną, to jedno z moich ulubionych ciast, które u niej jadam. Monika jest moją przyjaciółką i mistrzynią ciast. Fajne połączenie prawda? Wprawdzie przez to staram się jej za często nie odwiedzać, w trosce o moją figurę, ale gdy już zatęsknię tak bardzo, że nie straszne mi dodatkowe kilogramy, każde nasze spotkanie to poezja smaku.

Truskawkowy sernik na zimno

Truskawkowy sernik na zimno jest tak pyszny, że w ostatniej chwili wyrwałam moim łakomczuchom kawałek do zrobienia zdjęcia. Bardzo lekki i mało słodki. Możemy więc powiedzieć, że w pewnym sensie fit. Cukru jest w nim tyle, ile zawierają użyte do niego galaretki i herbatniczki.

Apetycznie – odwrócone ciasto z rabarbarem

Bardzo lubię eksperymenty i nowinki. Dlatego, gdy zobaczyłam ciasto odwrócone z rabarbarem, zachwycona jego urodą i oryginalnością od razu postanowiłam, że muszę takie zrobić.

Ciasto Margaretka, czyli słodkie kwiatki na Dzień Matki

Gdy moja koleżanka Ania, na swoje urodziny podała ciasto Margaretka, od razu wiedziałam, że zrobię te słodkie kwiatki dla mojej mamy na Dzień Matki. Moja mama kocha słodycze i kwiaty, czy może więc być lepsze połączenie?

Kruche ciasto z rabarbarem

Zdecydowanie kruche ciasto z rabarbarem to jedno z moich ulubionych ciast. Kwaskowy rabarbar i słodkie, ciasto to dla mnie idealne połączenie. A jeśli na ciepłym jeszcze cieście położysz kulkę ulubionych lodów – po prostu ekstaza.