Na słodko

Na słodko, czyli ciasta, torty, ciasteczka i desery… to co tygryski lubią najbardziej, ale trzeba jeść z umiarem.

Kruche ciasteczka w sam raz na Wielkanoc

Kruche ciasteczka są u nas jadane w ilościach hurtowych. Za sprawa dwóch potworów ciasteczkowych znikają jak tylko kupimy. Postanowiłam więc, że zacznę robić ciasteczka sama. Przynajmniej wiemy, co jemy. A, że Wielkanoc już za kilka dni, ciasteczka otrzymały specjalną, wielkanocną formę.

Trójkolorowa babka bez drożdży

Tak się ostatnimi czasy wzięliśmy za pieczenie chleba, że zabrakło w sklepach drożdży. Dlatego na blogu dzisiaj trójkolorowa babka ucierana, pieczona na proszku do pieczenia. Strasznie szybko się ją robi i jest bardzo łatwa w wykonaniu.

Tort Straciatella z malinami

Tymczasem Słodko Słodka podrzuca nam przepis na tort, który nieustannie mnie zachwyca.

Egzotyczna Fantazja, czyli murzynek przekładany kokosowym kremem z manny

Nazwałam to ciasto „Egzotyczna Fantazja”, choć tak naprawdę jest to zwykły murzynek przekładany kokosowym kremem z manny. Bo jak się zastanowić sporo w nim egzotyki. Mamy tu murzynka, kakao,wiórki kokosowe i wanilię, czyli wszystko co przyjechało do nas z dalekich krajów.

Przepis na mini pączki serowe

Tłusty czwartek bez pączka nie mieści się w mojej wyobraźni. Ale szczerze mówiąc nie miałam dzisiaj ochoty wychodzić do cukierni, tym bardziej, że te pączki robione masowo na tłusty czwartek budzą moje niejakie obawy. Zrobiłam więc mini pączki serowe, składniki na które, mam zawsze w lodówce. I tym sposobem, bez ruszania się z domu, zapewniłam rodzinie wypełnienie pysznej tradycji.

Pączki ziemniaczane – puszysta odmiana na tłusty czwartek

Jako zapalona miłośniczka ziemniaków, jak usłyszałam, że istnieje coś takiego jak pączki ziemniaczane, koniecznie musiałam ich spróbować.

Mannowiec – ciasto z kaszy manny bez pieczenia

Jeśli nie masz piekarnika, a bardzo chciałabyś zrobić ciasto, nie martw się. Mam dla Ciebie mannowiec – ciasto z kaszy manny, które nie wymaga pieczenia.

Blok czekoladowy – słodkie wspomnienie PRL-u

Każdy, choć chwilę żył w czasach PRL z rozrzewnieniem wspomina blok czekoladowy, namiastkę upragnionej, sprzedawanej na kartki, czekolady. W moim domu blok czekoladowy wrócił do łask za sprawą Hani, która stała się wręcz specjalistką, proszoną o robienie go na wszystkie imprezy klasowe. Za sprawą Hani przypominam dziś ten PRL- owy smakołyk. Może stanie się hitem i twojej imprezy?

Seromak – gdy kochasz sernik, a tu Wigilia

Co zrobić, gdy ze wszystkich ciast najbardziej na świecie kochasz sernik, a tu Wigilia i trzeba jakoś, gdzieś mak upchać? Co zrobić? Ojejku… Zrobić seromak oczywiście. Takie ciastowe „wash and go” (ktoś pamięta tę reklamę jeszcze?) lub dwa w jednym jak kto woli. Bo tak sobie myślę, osobno sernik i osobno makowiec, to może być niestety dodatkowy centymetr, lub dwa w biodrach po świętach. Tego chyba nie chcemy.