Na słodko

Na słodko, czyli ciasta, torty, ciasteczka i desery… to co tygryski lubią najbardziej, ale trzeba jeść z umiarem.

Mini serniki w słoikach pod truskawkową kołderką

Mini serniki w słoikach nie dość, że przepyszne, to pięknie wyglądają. Takie słoiczki możesz postawić na stole przy każdym nakryciu gdy masz np. proszony obiad. Drobiazg, a sprawi że goście będą zachwyceni.

Mój sprawdzony przepis na pączki z marmoladą

Jak tłusty czwartek, to pączki z marmoladą muszą być. Jak szaleć to szaleć. Zrobimy furę pączków, tak by mieć co wspominać cały rok i z czego się odchudzać. Bo tak po szczerości, u nas pączki jada się właściwie tylko na tłusty czwartek.

Domowe bajaderki – słodka przekąska sylwestrowa

Gdy zostanie podeschłe ciasto po Świętach, którego nie ma już nikt siły w siebie wepchnąć, zrób bajaderki. Pyszne ciastka, które wytrzymają do Sylwestra i staną się pyszną słodką przekąską.

Babka z gwiazdką na gwiazdkę

To ciasto ucierane nie należy do bardzo trudnych i wyszukanych. Mimo to zapewniam, że będzie budziło zainteresowanie twoich gości, a dzieciaki będą je uwielbiać.

Likier pomarańczowy na bazie ajerkoniaku

W ubiegłym tygodniu podałam przepis na likier kukułkowy, który może stać się świetnym świątecznym prezentem. Duże zainteresowanie budził też na moim profilu FB likier pomarańczowy.

Ciasto z żurawiną i pistacjami, czyli świąteczny keks inaczej

Przepis na ciasto z żurawiną i pistacjami dostałam od mojej koleżanki Moniki, która cały rok czeka aż pojawi się w sklepach świeża żurawina, by móc je zrobić. I właśnie niedawno nadeszła ta wyczekiwana chwila. A że ciasto poza żurawiną ma w swoim składzie pistacje i skórkę pomarańczy, robi się z niego całkiem przyjemna propozycja na ciasto świąteczne.

Ciasto Pani Walewska – inaczej pychotka

Jeśli jeszcze nie próbowałaś tego ciasta, to koniecznie musisz spróbować. Ciasto Pani Walewska nie tylko pięknie wygląda, ale i obłędnie smakuje. Moja rodzinka już sobie je zażyczyła na święta. A myślę, że i poza świętami wejdzie do mojego repertuaru popisowych ciast dla gości. A swoją drogą ciekawe skąd się wzięła ta nazwa? Czy Pani Walewska lubiła je jeść, czy piec? Jak myślisz?

Wegańskie placuszki z jabłkami – pychota dla całej rodziny

Wegańskie placuszki z jabłami robiłam ostatnio mojej córci, która już od dawna nie mięsa i produktów odzwierzęcych. Placuszki nie zawierają więc ani mleka, ani jajek. są więc doskonałe także dla osób nie tolerujących białka mleka krowiego, lub uczulonych na jajka.
Gdy Hania poprosiła mnie o placuszki z jabłkami, odrzekłam: „dziecko, a z czego ja Ci mam zrobić takie placuszki, jak ty anie jajek, ani mleka nie możesz?!” Na co córcia nieco po podpowiedziała i poszła się uczyć. A ja, że od czasu do czasu lubię sprawić przyjemność tym, których kocham, skorzystałam z rad i usmażyłam takie placuszki, że cała rodzina (reszta nie jest Vege) się zajadała.

Prużone jabłka na szarlotkę w słoiki na zimę

Prużone jabłka na szarlotkę robimy co roku. Przygotowujemy je pod koniec lata, gdy jabłka są świeże, soczyste, pachnące i pełne słońca. Szarlotka z takimi jabłkami ze słoika wyciągniętego w środku zimy ze spiżarki, smakuje zupełnie inaczej, niż z jabłek, które kupuje się w tym czasie, pełnych chemii i utrwalaczy. Zajadamy szarlotkę i wracamy wspomnieniami do letniej zieleni, ciepła promieni słonecznych, niebieskiego nieba…