Dania obiadowe

Przepisy na dania obiadowe, dania z grilla, zapiekanki, tarty i inne dania wytrawne.

Zielone kopytka z sera i szpinaku

Zielone kopytka z sera i szpinaku to fajne danie zarówno dla wegetarian, jak i mięsożerców. Wegetarianie z przyjemnością zjedzą

Kotlety z kaszy kuskus

Kotlety z kaszy to jedne z ulubionych dań moich dzieciaków. Zawsze, gdy mam trochę więcej czasu, dziewczyny proszę mnie o zrobienie ich na obiad. Tak było też kilka dni temu. Ruszyłam więc na zakupy, by kupić jakąś kaszę, ale półki w markecie tego dnia były puste.

Zapiekanka chłopska – jak za dawnych lat

Już od dawna chodziła za mną zapiekanka chłopska, jaką przyrządzała moja mama w dawnych czasach. Zdarzało się bowiem, że w domu nie było nic konkretnego i w sensownych ilościach, żeby zrobić klasyczny obiad, a do wypłaty trzeba było kilka dni poczekać, by kupić produkty. Czasem też po prostu nie udało się kupić mięsa, czy innych składników. Wtedy moja mama zaglądała i do lodówki i tworzyła z tego, co było.

Pomysł na ekspresowy obiad, czyli fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku jest potrawą znaną niemal w każdym polskim domu. I nic w tym dziwnego, ponieważ oprócz ważnych walorów zdrowotnych zestawienie ugotowanej fasoli ze smażoną cebulką, pachnącym boczkiem, kiełbasą oraz sosem pomidorowym tworzy danie wyjątkowo smaczne i sycące.

Makaronowa zapiekanka z brokułami w sosie śmietanowo – serowym

Dzisiaj na obiad poleca się zapiekanka z makaronem i brokułami w sosie śmietanowo – serowym. Zapiekanka jest łatwa w przygotowaniu, więc nawet jeśli nie jesteś za pan brat z kuchnią, myślę że sobie poradzisz. Dzisiaj na obiad poleca się makaronowa zapiekanka z brokułami w sosie śmietanowo – serowym. Zapiekanka jest łatwa w przygotowaniu, więc nawet jeśli nie jesteś za pan brat z kuchnią, myślę że sobie poradzisz.

Tradycyjne pyzy z mięsem – czyli kluchy obżartuchy

Tradycyjne pyzy z mięsem to prawdziwe „kluchy obżartuchy” są pyszne i syte. Jednak wymagają trochę pracy. Warto więc na nie zaplanować więcej czasu. Szczerze mówiąc nawet sporo czasu. Mamy za to pewność, że jemy kluchy bez konserwantów i przypraw smakopodobnych i niepotrzebnych barwników. W ich smaku wyczuwalna jest nuta surowych ziemniaków dodanych do ciasta, tak charakterystyczna dla pyz, a której w pyzach ze sklepu, a nawet z restauracji – nie znajdziesz.

Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym to pyszny dodatek do ryżu, kaszy, czy makaronu. Są szybkie w przygotowaniu, mogą więc stanowić dobre wyjście awaryjne, gdy nie masz czasu na gotowanie wymyślnych obiadów. Mięso mielone zawsze trzymam w zamrażarce. Wyciągam je dzień wcześniej, a po przyjściu z pracy, zagotowuję dwa garnki wody: jeden na kaszę, drugi na pulpety i w pół godziny mamy obiad.

Sylwestrowa przekąska – paluchy z ciasta na pizzę w trzech smakach

Paluchy z ciasta na pizzę świetnie się sprawdzają podczas imprez takich jak Sylwester. Przez całą noc są świeże, smaczne i tak samo wyglądają. Chociaż raczej nie ma szans, żebyś mogła sprawdzić, czy piszę prawdę, ponieważ znikną ze stołu jako pierwsze.

Wigilijna ryba po grecku

Są takie potrawy, które jakoś inaczej smakują w święta, a inaczej na co dzień. Z pewnością należy do nich wigilijna ryba po grecku. No nie wiem jak to się dzieje, ale nigdy mi tak nie smakuje, jak właśnie w Wigilię i w Pierwszy Dzień Świąt.