Dania obiadowe

Przepisy na dania obiadowe, dania z grilla, zapiekanki, tarty i inne dania wytrawne.

Aloo Gobi, czyli curry z kalafiora i ziemniaków prosto z Indii

Aloo Gobi, to kolejny pomysł na kreatywne wykorzystanie naszych, pospolitych warzyw. Jego główne składniki to kalafior i ziemniaki, (zobaczcie jak różna to potrawa od ostatnich klopsików zapiekanych z kalafiorem i ziemniakami).

Klopsiki zapiekane z ziemniakami i kalafiorem

Klopsiki zapiekane z ziemniakami i kalafiorem zrobiłam, by urozmaicić nasze codzienne, tradycyjne obiady. Właściwie składniki proste, wręcz pospolite: ziemniaki, kalafior, klopsiki, koperek. Nic wyjątkowego. Ale wykorzystane w odmienny sposób sprawiły, że zjedliśmy obiad ze smakiem i ciekawi efektu.

Wątróbki drobiowe z jabłkiem i cebulą

Zazwyczaj robiłam wątróbki drobiowe z samą cebulą. Jednakże tym razem postanowiłam nieco je urozmaicić i przyrządzić z dodatkiem jabłka. Gdzieś słyszałam, że to pysznie smakuje. Postanowiłam spróbować. I powiem, że dla mnie to strzał w dziesiątkę.

Canelloni z dynią na jesienny obiad

Na jesienny obiad proponuję canellonii z dynią. Dynia, to bardzo zdrowe warzywo, pełne witamin (A,E,K. C, B) i składników mineralnych (potas, wapń, fosfor, żelazo). Cieszę się więc, że znalazłam jej nowe zastosowanie, ponieważ do tej pory z dyni robiłam tylko zupę.

Wegańskie curry z cieciorki

Curry z cieciorki, choć jest daniem wegańskim, należy do potraw, które chętnie zje nawet zdeklarowany mięsożerca. Bardzo aromatyczne i pożywne. Poza smakiem, jego wielką zaletą jest szybkość wykonania. W 20 minut przygotujesz pełnowartościowy i smaczny obiad. Czego chcieć więcej?

Krokiety z kapustą i grzybami

Uwielbiam krokiety z kapustą i grzybami. Mogłabym je jeść na obiad co tydzień. Może dlatego, że tak naprawdę jest to dla mnie potrawa wyjątkowa, przygotowywana jesienią, gdy chodzimy na grzyby i jako jedno z wigilijnych dań. Tęsknię więc, do krokietów przez większość roku. Ja lubię krokiety z dość kwaśną kapustą, dlatego tak mocno jej nie płuczę i nie odciskam. Delikatne i w sumie tłuste ciasto doskonale komponuje się właśnie z takim ostrzejszym, kwaśnym smakiem.

Tradycyjne knedle ze śliwkami

Te knedle ze śliwkami wyszły mi niejako przypadkiem. Zostało mi trochę śliwek obtoczonych w cukrze i cynamonie po przygotowywaniu serowych rogalików ze śliwkami. Miałam też już gotowe ciasto na kopytka ( ciasto na kopytka jest identyczne jak na knedle) i stolnicę rozłożoną na blacie. Akurat tego dnia miałam w planie zrobienie kopytek, zaraz po upieczeniu rogalików. Miałam więc śliwki i ciasto, czy to mogło się inaczej skończyć?

Pielmieni – rosyjskie pierożki z mięsem

Pielmieni chodziło za mną przez kilka lat, ale jakoś nie mogłam się za nie zabrać. W końcu jednak się zebrałam i wzięłam do roboty. Historia moich pielmieni jest taka, że jakiś czas temu miałam przyjemność gościć Rosjankę mieszkającą w Kazachstanie. Pewnego dnia, po naszej rozmowie, o rosyjskiej kuchni, w której przyznałam, że przepadam za jej prostotą, mój gość zrobił mi takie właśnie tradycyjne, pyszne, rosyjskie pierożki.

Cukinia faszerowana ziemniakami, czyli obiad na winie

U mnie dzisiaj obiad na winie, czyli co się pod rękę nawinie. W tym przypadku wyszła mi cukinia faszerowana ziemniakami. Siedzimy na kwarantannie już drugi tydzień i nie bardzo mamy jak uzupełniać zapasy produktów spożywczych