Dania obiadowe

Przepisy na dania obiadowe, dania z grilla, zapiekanki, tarty i inne dania wytrawne.

Makaronowa zapiekanka z brokułami w sosie śmietanowo – serowym

Dzisiaj na obiad poleca się zapiekanka z makaronem i brokułami w sosie śmietanowo – serowym. Zapiekanka jest łatwa w przygotowaniu, więc nawet jeśli nie jesteś za pan brat z kuchnią, myślę że sobie poradzisz. Dzisiaj na obiad poleca się makaronowa zapiekanka z brokułami w sosie śmietanowo – serowym. Zapiekanka jest łatwa w przygotowaniu, więc nawet jeśli nie jesteś za pan brat z kuchnią, myślę że sobie poradzisz.

Tradycyjne pyzy z mięsem – czyli kluchy obżartuchy

Tradycyjne pyzy z mięsem to prawdziwe „kluchy obżartuchy” są pyszne i syte. Jednak wymagają trochę pracy. Warto więc na nie zaplanować więcej czasu. Szczerze mówiąc nawet sporo czasu. Mamy za to pewność, że jemy kluchy bez konserwantów i przypraw smakopodobnych i niepotrzebnych barwników. W ich smaku wyczuwalna jest nuta surowych ziemniaków dodanych do ciasta, tak charakterystyczna dla pyz, a której w pyzach ze sklepu, a nawet z restauracji – nie znajdziesz.

Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym to pyszny dodatek do ryżu, kaszy, czy makaronu. Są szybkie w przygotowaniu, mogą więc stanowić dobre wyjście awaryjne, gdy nie masz czasu na gotowanie wymyślnych obiadów. Mięso mielone zawsze trzymam w zamrażarce. Wyciągam je dzień wcześniej, a po przyjściu z pracy, zagotowuję dwa garnki wody: jeden na kaszę, drugi na pulpety i w pół godziny mamy obiad.

Sylwestrowa przekąska – paluchy z ciasta na pizzę w trzech smakach

Paluchy z ciasta na pizzę świetnie się sprawdzają podczas imprez takich jak Sylwester. Przez całą noc są świeże, smaczne i tak samo wyglądają. Chociaż raczej nie ma szans, żebyś mogła sprawdzić, czy piszę prawdę, ponieważ znikną ze stołu jako pierwsze.

Wigilijna ryba po grecku

Są takie potrawy, które jakoś inaczej smakują w święta, a inaczej na co dzień. Z pewnością należy do nich wigilijna ryba po grecku. No nie wiem jak to się dzieje, ale nigdy mi tak nie smakuje, jak właśnie w Wigilię i w Pierwszy Dzień Świąt.

Klops z mielonego mięsa pyszny relikt przeszłości

zy ktoś jeszcze robi klopsa z mielonego mięsa? Klops to chyba taka trochę zapomniana potrawa. U mnie w domu nie przygotowywałam go od lat. A, że coś mnie ostatnio wzięło na kulinarne wspominki z czasów komuny. Wzięłam się za klopsa. Koniecznie z jajkiem, jak za dawnych lat.

Placki ziemniaczane po mojemu

cki ziemniaczane można jeść na tysiąc sposobów. Z cukrem, z twarożkiem, po zbójnicku, z sosem grzybowym, dżemem, lub z ketchupem, a nawet z kawiorem. Cudowne w swej prostocie, pachnące i chrupiące. W naszym domu goszczą dość często. Udało mi się nawet wypracować moją własną recepturę na nie i nieskromnie powiem, że smakują rewelacyjnie

Wegetariańskie kotlety z kaszy jaglanej

Wegetariańskie kotlety z kaszy jaglanej wymyśliłam, gdy sama próbowałam życia bez mięsa. Niestety, mimo szczerych chęci, nie udało mi się przejść na wegetarianizm. Jednak kotlety jaglane tak zasmakowały domownikom, że na stałe weszły do naszego rodzinnego menu.

Zapiekanka z ciasta filo z kurczakiem, szpinakiem i fetą

Zapiekanka z ciasta filo to suma moich ulubionych smaków. Znajdziesz tu szpinak, fetę i czosnek. Kurczak dopełni wartość odżywczą zapiekanki, ale możesz z niego zrezygnować, jeśli wolisz wersję wegetariańską.