Dania obiadowe

Przepisy na dania obiadowe, dania z grilla, zapiekanki, tarty i inne dania wytrawne.

Szparagi z kurczakiem i pomidorkami koktajlowymi

Duszone szparagi z kurczakiem i pomidorkami koktajlowymi, to przepis mojej córki i jej współlokatorów w studenckim mieszkaniu. Jak przystało na studencką kuchnię, przepis jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Przy okazji jest też niskokaloryczny, bo dziewczyny, jak to dziewczyny, ciągle się odchudzają.

Karkówka w ketchupie, czyli jak uratować mięso na grilla, który się nie odbędzie

Karkówka w ketchupie, to świetny patent, który podrzuciła mi kiedyś znajoma, gdy deszczowa aura pokrzyżowała nam grillowo – majówkowe plany. Jest bardzo soczysta, smakowita i rozpływa się w ustach, a do tego łatwo się ją przyrządza.

Piróg biłgorajski – pieczeń z kaszy gryczanej, ziemniaków i sera

Po kluskach śląskich prosto ze Śląska, dzisiaj będzie coś z kuchni wschodnich rejonów Polski. Piróg biłgorajski, to tradycyjne danie okolic Biłgoraja. Jednak połączenie kaszy gryczanej, twarogu i ziemniaków, w różnych postaciach, popularne jest na całej ścianie wschodniej.

Kluski śląskie – po naszemu kluski z dziurką

Mówcie co chcecie, ale kluski śląskie, czyli jak się u mnie w domu mówi, kluski z dziurką, to jedne z najlepszych klusek do sosów. Każda kluseczka ma swoją porcję sosiku zachowaną w dziurce, dokładnie tyle ile trzeba, aby podnieść jej smak. Są niewielkie, takie „na raz”, a ich gumowatość sprawia, że rozkoszujemy się ich smakiem nieco dłużej.

Zrazy wołowe zawijane, na Wielkanocny obiad

Dzisiaj na bogato, bo dobra wołowina zrazowa tania nie jest. Ale w końcu mamy Wielkanoc i warto uczcić ją pysznym obiadem. Jak jeden mój znajomy powiedział, nie może się spotkać z nikim, to chociaż sobie dobrze poje. I dobrze. Trzeba szukać pozytywów w każdej sytuacji.

Zielone kopytka z sera i szpinaku

Zielone kopytka z sera i szpinaku to fajne danie zarówno dla wegetarian, jak i mięsożerców. Wegetarianie z przyjemnością zjedzą

Kotlety z kaszy kuskus

Kotlety z kaszy to jedne z ulubionych dań moich dzieciaków. Zawsze, gdy mam trochę więcej czasu, dziewczyny proszę mnie o zrobienie ich na obiad. Tak było też kilka dni temu. Ruszyłam więc na zakupy, by kupić jakąś kaszę, ale półki w markecie tego dnia były puste.

Zapiekanka chłopska – jak za dawnych lat

Już od dawna chodziła za mną zapiekanka chłopska, jaką przyrządzała moja mama w dawnych czasach. Zdarzało się bowiem, że w domu nie było nic konkretnego i w sensownych ilościach, żeby zrobić klasyczny obiad, a do wypłaty trzeba było kilka dni poczekać, by kupić produkty. Czasem też po prostu nie udało się kupić mięsa, czy innych składników. Wtedy moja mama zaglądała i do lodówki i tworzyła z tego, co było.

Pomysł na ekspresowy obiad, czyli fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku jest potrawą znaną niemal w każdym polskim domu. I nic w tym dziwnego, ponieważ oprócz ważnych walorów zdrowotnych zestawienie ugotowanej fasoli ze smażoną cebulką, pachnącym boczkiem, kiełbasą oraz sosem pomidorowym tworzy danie wyjątkowo smaczne i sycące.