Dania obiadowe

Przepisy na dania obiadowe, dania z grilla, zapiekanki, tarty i inne dania wytrawne.

Tradycyjne knedle ze śliwkami

Te knedle ze śliwkami wyszły mi niejako przypadkiem. Zostało mi trochę śliwek obtoczonych w cukrze i cynamonie po przygotowywaniu serowych rogalików ze śliwkami. Miałam też już gotowe ciasto na kopytka ( ciasto na kopytka jest identyczne jak na knedle) i stolnicę rozłożoną na blacie. Akurat tego dnia miałam w planie zrobienie kopytek, zaraz po upieczeniu rogalików. Miałam więc śliwki i ciasto, czy to mogło się inaczej skończyć?

Pielmieni – rosyjskie pierożki z mięsem

Pielmieni chodziło za mną przez kilka lat, ale jakoś nie mogłam się za nie zabrać. W końcu jednak się zebrałam i wzięłam do roboty. Historia moich pielmieni jest taka, że jakiś czas temu miałam przyjemność gościć Rosjankę mieszkającą w Kazachstanie. Pewnego dnia, po naszej rozmowie, o rosyjskiej kuchni, w której przyznałam, że przepadam za jej prostotą, mój gość zrobił mi takie właśnie tradycyjne, pyszne, rosyjskie pierożki.

Cukinia faszerowana ziemniakami, czyli obiad na winie

U mnie dzisiaj obiad na winie, czyli co się pod rękę nawinie. W tym przypadku wyszła mi cukinia faszerowana ziemniakami. Siedzimy na kwarantannie już drugi tydzień i nie bardzo mamy jak uzupełniać zapasy produktów spożywczych

Makaron w sosie śmietanowo – kurkowym

Makaron w sosie śmietanowo – kurkowym, to na pewno nie jest danie z gatunku Fit, jednak jest tak pyszny, że warto zgrzeszyć. Kurki pokazały się już w lasach, więc najpierw, by na niego zasłużyć, możesz np iść do lasu by znaleźć kurki, a zgubić kalorie. Nie będziesz miała wyrzutów sumienia, że taki kaloryczny obiad pochłonęłaś.

Roladki z kurczaka ze szpinakiem i boczkiem

Roladki z kurczaka ze szpinakiem i boczkiem wymyśliłam na niedzielny obiad w ubiegłym tygodniu, aby odmienić nieco nasze niedzielne menu. Myślę, że roladki mogą być ciekawą propozycją na wykorzystanie piersi z kurczaka. Zamiast klasycznych kotletów, czy dewolajów, można zrobić roladki i zaskoczyć domowników odmianą. Roladki to także ciekawa propozycja na proszone obiady.

Szparagi z kurczakiem i pomidorkami koktajlowymi

Duszone szparagi z kurczakiem i pomidorkami koktajlowymi, to przepis mojej córki i jej współlokatorów w studenckim mieszkaniu. Jak przystało na studencką kuchnię, przepis jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Przy okazji jest też niskokaloryczny, bo dziewczyny, jak to dziewczyny, ciągle się odchudzają.

Karkówka w ketchupie, czyli jak uratować mięso na grilla, który się nie odbędzie

Karkówka w ketchupie, to świetny patent, który podrzuciła mi kiedyś znajoma, gdy deszczowa aura pokrzyżowała nam grillowo – majówkowe plany. Jest bardzo soczysta, smakowita i rozpływa się w ustach, a do tego łatwo się ją przyrządza.

Piróg biłgorajski – pieczeń z kaszy gryczanej, ziemniaków i sera

Po kluskach śląskich prosto ze Śląska, dzisiaj będzie coś z kuchni wschodnich rejonów Polski. Piróg biłgorajski, to tradycyjne danie okolic Biłgoraja. Jednak połączenie kaszy gryczanej, twarogu i ziemniaków, w różnych postaciach, popularne jest na całej ścianie wschodniej.

Kluski śląskie – po naszemu kluski z dziurką

Mówcie co chcecie, ale kluski śląskie, czyli jak się u mnie w domu mówi, kluski z dziurką, to jedne z najlepszych klusek do sosów. Każda kluseczka ma swoją porcję sosiku zachowaną w dziurce, dokładnie tyle ile trzeba, aby podnieść jej smak. Są niewielkie, takie „na raz”, a ich gumowatość sprawia, że rozkoszujemy się ich smakiem nieco dłużej.