Kuchnia

Kuchnia, czyli głównie przepisy na moje ulubione dania i potrawy jednak nie tylko. Kuchnia to centrum domu i jego serce. W kuchni podobno są najlepsze imprezy i to ulubione miejsce do gadania, więc pojawią się tu pewnie też tematy inne, ale z kuchnią związane.

Tradycyjne pyzy z mięsem – czyli kluchy obżartuchy

Tradycyjne pyzy z mięsem to prawdziwe „kluchy obżartuchy” są pyszne i syte. Jednak wymagają trochę pracy. Warto więc na nie zaplanować więcej czasu. Szczerze mówiąc nawet sporo czasu. Mamy za to pewność, że jemy kluchy bez konserwantów i przypraw smakopodobnych i niepotrzebnych barwników. W ich smaku wyczuwalna jest nuta surowych ziemniaków dodanych do ciasta, tak charakterystyczna dla pyz, a której w pyzach ze sklepu, a nawet z restauracji – nie znajdziesz.

Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym to pyszny dodatek do ryżu, kaszy, czy makaronu. Są szybkie w przygotowaniu, mogą więc stanowić dobre wyjście awaryjne, gdy nie masz czasu na gotowanie wymyślnych obiadów. Mięso mielone zawsze trzymam w zamrażarce. Wyciągam je dzień wcześniej, a po przyjściu z pracy, zagotowuję dwa garnki wody: jeden na kaszę, drugi na pulpety i w pół godziny mamy obiad.

Ocet jabłkowy – zastosowania i przepis

Ocet jabłkowy, to wspaniały eliksir zdrowia i piękna, który możesz wykonać prostym sumptem w swojej kuchni. Po co go robić, skoro można go kupić w każdym sklepie?

Blok czekoladowy – słodkie wspomnienie PRL-u

Każdy, choć chwilę żył w czasach PRL z rozrzewnieniem wspomina blok czekoladowy, namiastkę upragnionej, sprzedawanej na kartki, czekolady. W moim domu blok czekoladowy wrócił do łask za sprawą Hani, która stała się wręcz specjalistką, proszoną o robienie go na wszystkie imprezy klasowe. Za sprawą Hani przypominam dziś ten PRL- owy smakołyk. Może stanie się hitem i twojej imprezy?

Sylwestrowa przekąska – paluchy z ciasta na pizzę w trzech smakach

Paluchy z ciasta na pizzę świetnie się sprawdzają podczas imprez takich jak Sylwester. Przez całą noc są świeże, smaczne i tak samo wyglądają. Chociaż raczej nie ma szans, żebyś mogła sprawdzić, czy piszę prawdę, ponieważ znikną ze stołu jako pierwsze.

Seromak – gdy kochasz sernik, a tu Wigilia

Co zrobić, gdy ze wszystkich ciast najbardziej na świecie kochasz sernik, a tu Wigilia i trzeba jakoś, gdzieś mak upchać? Co zrobić? Ojejku… Zrobić seromak oczywiście. Takie ciastowe „wash and go” (ktoś pamięta tę reklamę jeszcze?) lub dwa w jednym jak kto woli. Bo tak sobie myślę, osobno sernik i osobno makowiec, to może być niestety dodatkowy centymetr, lub dwa w biodrach po świętach. Tego chyba nie chcemy.

Wigilijny kompot z suszonych owoców

Wigilijny kompot z suszonych owoców – moja zmora dzieciństwa, teraz wyczekiwany przez cały rok napój, który jak żaden inny kojarzy mi się ze Świętami Bożego Narodzenia.
W czasach, gdy owoce są dostępne 12 miesięcy w roku, świeże i mrożone, po co pić coś takiego? Ano dla tradycji, dla smaku i dla zdrowia. A najlepiej nie tylko wypić kompot, ale i zjeść z niego owoce

Zawijany makowiec na wigilijny stół

Wiesz dlaczego na wigilijnym stole powinien znaleźć się makowiec? Ponieważ mak spożywany podczas wigilijnej kolacji przynosi obfitość wszelakich dóbr i pomyślności. Każdy, kto chce mieć dobry kolejny rok, z dala od biedy, za to z pełną kiesą, musi choć trochę maku podczas kolacji wigilijnej zjeść. Ponadto, makówka jest symbolem rodziny skupionej w jednym domu razem. A przecież także o to chodzi podczas świąt.

Wigilijna ryba po grecku

Są takie potrawy, które jakoś inaczej smakują w święta, a inaczej na co dzień. Z pewnością należy do nich wigilijna ryba po grecku. No nie wiem jak to się dzieje, ale nigdy mi tak nie smakuje, jak właśnie w Wigilię i w Pierwszy Dzień Świąt.