Kuchnia

Kuchnia, czyli głównie przepisy na moje ulubione dania i potrawy jednak nie tylko. Kuchnia to centrum domu i jego serce. W kuchni podobno są najlepsze imprezy i to ulubione miejsce do gadania, więc pojawią się tu pewnie też tematy inne, ale z kuchnią związane.

Wątróbki drobiowe z jabłkiem i cebulą

Zazwyczaj robiłam wątróbki drobiowe z samą cebulą. Jednakże tym razem postanowiłam nieco je urozmaicić i przyrządzić z dodatkiem jabłka. Gdzieś słyszałam, że to pysznie smakuje. Postanowiłam spróbować. I powiem, że dla mnie to strzał w dziesiątkę.

Canelloni z dynią na jesienny obiad

Na jesienny obiad proponuję canellonii z dynią. Dynia, to bardzo zdrowe warzywo, pełne witamin (A,E,K. C, B) i składników mineralnych (potas, wapń, fosfor, żelazo). Cieszę się więc, że znalazłam jej nowe zastosowanie, ponieważ do tej pory z dyni robiłam tylko zupę.

Wegańskie curry z cieciorki

Curry z cieciorki, choć jest daniem wegańskim, należy do potraw, które chętnie zje nawet zdeklarowany mięsożerca. Bardzo aromatyczne i pożywne. Poza smakiem, jego wielką zaletą jest szybkość wykonania. W 20 minut przygotujesz pełnowartościowy i smaczny obiad. Czego chcieć więcej?

Krokiety z kapustą i grzybami

Uwielbiam krokiety z kapustą i grzybami. Mogłabym je jeść na obiad co tydzień. Może dlatego, że tak naprawdę jest to dla mnie potrawa wyjątkowa, przygotowywana jesienią, gdy chodzimy na grzyby i jako jedno z wigilijnych dań. Tęsknię więc, do krokietów przez większość roku. Ja lubię krokiety z dość kwaśną kapustą, dlatego tak mocno jej nie płuczę i nie odciskam. Delikatne i w sumie tłuste ciasto doskonale komponuje się właśnie z takim ostrzejszym, kwaśnym smakiem.

Papryka marynowana mojego brata

Papryka marynowana to jeden z miliona przetworów, zrobionych w tym roku przez mojego brata, który postawił na zdrowy styl życia i własne, a nie kupne zapasy warzyw i owoców. Szczerze mówiąc podziwiam go, że tak się napracował, a jeszcze bardziej z jego zmiany sposobu życia. Zdrowo się odżywia, dużo się rusza i rzucił palenie. Naprawdę jest bardzo dzielny.

Wegańskie placuszki z jabłkami – pychota dla całej rodziny

Wegańskie placuszki z jabłami robiłam ostatnio mojej córci, która już od dawna nie mięsa i produktów odzwierzęcych. Placuszki nie zawierają więc ani mleka, ani jajek. są więc doskonałe także dla osób nie tolerujących białka mleka krowiego, lub uczulonych na jajka.
Gdy Hania poprosiła mnie o placuszki z jabłkami, odrzekłam: „dziecko, a z czego ja Ci mam zrobić takie placuszki, jak ty anie jajek, ani mleka nie możesz?!” Na co córcia nieco po podpowiedziała i poszła się uczyć. A ja, że od czasu do czasu lubię sprawić przyjemność tym, których kocham, skorzystałam z rad i usmażyłam takie placuszki, że cała rodzina (reszta nie jest Vege) się zajadała.

Prużone jabłka na szarlotkę w słoiki na zimę

Prużone jabłka na szarlotkę robimy co roku. Przygotowujemy je pod koniec lata, gdy jabłka są świeże, soczyste, pachnące i pełne słońca. Szarlotka z takimi jabłkami ze słoika wyciągniętego w środku zimy ze spiżarki, smakuje zupełnie inaczej, niż z jabłek, które kupuje się w tym czasie, pełnych chemii i utrwalaczy. Zajadamy szarlotkę i wracamy wspomnieniami do letniej zieleni, ciepła promieni słonecznych, niebieskiego nieba…

Najlepsze czekoladowe smakołyki dla maluchów

Twoje dziecko uwielbia czekoladę? Oczywiście, że tak. Chcesz go podać maluchowi w atrakcyjnej formy – np. jako podwieczorek do szkolnego lunch boxa? Oto kilka pomysłów na mocno czekoladowe smakołyki, które sprawdzają się zawsze, bez wyjątków!

Jak długo gotować grzyby suszone, do smażenia, marynowania, na zupę

Jak długo gotować grzyby, by po ugotowaniu miały idealną konsystencję, oraz nie straciły swego cudownego smaku i aromatu? Jeśli jesteś początkującym grzybiarzem, ten temat na pewno Cię zainteresuje. Podpowiadam jak przygotować i gotować grzyby, które później wykorzystasz do marynowania, smażenia, na zupę, czy do farszu. Dowiesz się też, jak postępować z suszonymi grzybami. I czy trzeba gotować grzyby przed zamrożeniem.