Kuchnia

Kuchnia, czyli głównie przepisy na moje ulubione dania i potrawy jednak nie tylko. Kuchnia to centrum domu i jego serce. W kuchni podobno są najlepsze imprezy i to ulubione miejsce do gadania, więc pojawią się tu pewnie też tematy inne, ale z kuchnią związane.

Kulinarne i zdrowotne zastosowanie octów niepasteryzowanych

Ocet jest nam znany już od tysięcy lat i wykorzystywany ze względu na walory smakowe w kuchni. Nie tylko służył, jako przyprawa, ale nawet był stosowany, jako napój i powszechnie pito go rozcieńczonego z wodą. Od zawsze też znane są jego właściwości prozdrowotne.

Makaronowa zapiekanka z brokułami w sosie śmietanowo – serowym

Dzisiaj na obiad poleca się zapiekanka z makaronem i brokułami w sosie śmietanowo – serowym. Zapiekanka jest łatwa w przygotowaniu, więc nawet jeśli nie jesteś za pan brat z kuchnią, myślę że sobie poradzisz. Dzisiaj na obiad poleca się makaronowa zapiekanka z brokułami w sosie śmietanowo – serowym. Zapiekanka jest łatwa w przygotowaniu, więc nawet jeśli nie jesteś za pan brat z kuchnią, myślę że sobie poradzisz.

Pączki ziemniaczane – puszysta odmiana na tłusty czwartek

Jako zapalona miłośniczka ziemniaków, jak usłyszałam, że istnieje coś takiego jak pączki ziemniaczane, koniecznie musiałam ich spróbować.

Mannowiec – ciasto z kaszy manny bez pieczenia

Jeśli nie masz piekarnika, a bardzo chciałabyś zrobić ciasto, nie martw się. Mam dla Ciebie mannowiec – ciasto z kaszy manny, które nie wymaga pieczenia.

Tradycyjne pyzy z mięsem – czyli kluchy obżartuchy

Tradycyjne pyzy z mięsem to prawdziwe „kluchy obżartuchy” są pyszne i syte. Jednak wymagają trochę pracy. Warto więc na nie zaplanować więcej czasu. Szczerze mówiąc nawet sporo czasu. Mamy za to pewność, że jemy kluchy bez konserwantów i przypraw smakopodobnych i niepotrzebnych barwników. W ich smaku wyczuwalna jest nuta surowych ziemniaków dodanych do ciasta, tak charakterystyczna dla pyz, a której w pyzach ze sklepu, a nawet z restauracji – nie znajdziesz.

Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym to pyszny dodatek do ryżu, kaszy, czy makaronu. Są szybkie w przygotowaniu, mogą więc stanowić dobre wyjście awaryjne, gdy nie masz czasu na gotowanie wymyślnych obiadów. Mięso mielone zawsze trzymam w zamrażarce. Wyciągam je dzień wcześniej, a po przyjściu z pracy, zagotowuję dwa garnki wody: jeden na kaszę, drugi na pulpety i w pół godziny mamy obiad.

Ocet jabłkowy – zastosowania i przepis

Ocet jabłkowy, to wspaniały eliksir zdrowia i piękna, który możesz wykonać prostym sumptem w swojej kuchni. Po co go robić, skoro można go kupić w każdym sklepie?

Blok czekoladowy – słodkie wspomnienie PRL-u

Każdy, choć chwilę żył w czasach PRL z rozrzewnieniem wspomina blok czekoladowy, namiastkę upragnionej, sprzedawanej na kartki, czekolady. W moim domu blok czekoladowy wrócił do łask za sprawą Hani, która stała się wręcz specjalistką, proszoną o robienie go na wszystkie imprezy klasowe. Za sprawą Hani przypominam dziś ten PRL- owy smakołyk. Może stanie się hitem i twojej imprezy?

Sylwestrowa przekąska – paluchy z ciasta na pizzę w trzech smakach

Paluchy z ciasta na pizzę świetnie się sprawdzają podczas imprez takich jak Sylwester. Przez całą noc są świeże, smaczne i tak samo wyglądają. Chociaż raczej nie ma szans, żebyś mogła sprawdzić, czy piszę prawdę, ponieważ znikną ze stołu jako pierwsze.