Przez żołądek do zdrowia

Wszystko co związane jest ze zdrowym odżywianiem, dietą i podnoszeniem odporności przez to co jemy. Zdrowo jesz – dłużej żyjesz.

Wegańskie curry z cieciorki

Curry z cieciorki, choć jest daniem wegańskim, należy do potraw, które chętnie zje nawet zdeklarowany mięsożerca. Bardzo aromatyczne i pożywne. Poza smakiem, jego wielką zaletą jest szybkość wykonania. W 20 minut przygotujesz pełnowartościowy i smaczny obiad. Czego chcieć więcej?

Syrop z aloesu i inne naturalne metody na wzmocnienie odporności organizmu

Choć wakacje jeszcze trwają. Jest pięknie i ciepło warto pomyśleć o jesieni już teraz i zadbać o wzmocnienie odporności organizmu. Szczególnie, że tegoroczna jesień jest bardzo wyjątkowa. Zaczynamy uczyć się żyć z nowym wirusem, który wdarł się w nasze życia poprzedniej zimy i chyba szybko się z nim nie rozstaniemy.

Jak zrobić domowy izotonik na upały

Ostatnio mamy upały jak sto smoków. Pocę się niemożebnie. A wtedy ratuję się robiąc domowy izotonik na uzupełnienie tego wszystkiego, co wylewa się ze mnie wraz z potem.

Podolska nalewka z zielonych orzechów włoskich

Spieszę z przepisem na podolską nalewkę z zielonych orzechów włoskich, póki jeszcze są zielone. Nalewka z zielonych orzechów zazwyczaj kojarzy się z mało smacznym lekarstwem na bóle żołądkowe. Ta jednak prócz właściwości leczniczych, posiada wspaniałe walory smakowe.

Pesto z pokrzywy – nie tylko dla wegan

Pisząc o soku z pokrzywy, obiecałam Wam przepis na pesto z pokrzywy. Dotrzymuję więc słowa i powracam z obiecanym przepisem. Pesto z pokrzywy jest naprawdę smaczne i ciekawe w smaku. A do tego bardzo zdrowe

5 pomysłów na wykorzystanie oliw smakowych

Zawsze mam w domu jakieś oliwy smakowe. Dla mnie używanie oliw smakowych to wielkie ułatwienie w kuchni. Przy ich pomocy mogę z łatwością wyczarować coś fajnego, ciekawego, a nawet wykwintnego.

Syrop z kwiatów czarnego bzu – przepis i zastosowanie

Syrop z kwiatów czarnego bzu, a później sok z jego owoców, robiła zawsze moja babcia, a później, gdy tylko zaczynał się okres przeziębień, poiła nas jednym i drugim. Pyszne to było i czasem udawałam podziębioną, żeby babcia dała mi się napić syropku. Babcia śmiała się i udawała, że mi wierzy, a następnie dawała łyżeczkę syropu, lub sok rozcieńczony w gorącej wodzie.

Jak zrobić sok z pokrzywy bez sokowirówki

Sok z pokrzywy? Czemu nie? Ta parząca i wszędobylska bylina, traktowana jak przykry chwast, jest prawdziwą skarbnicą składników ważnych dla naszego zdrowia.

Przepis na nalewkę i syrop z młodych pędów sosny

Maj to miesiąc, w którym przyroda obdarza nas swoimi skarbami w sposób szczególny. To właśnie w maju zbieramy kwiaty mniszka lekarskiego na syrop. W maju robimy też pyszny i zdrowy syrop z młodych pędów sosny.