Zupy

Sycąca, gorąca zupa na obiad lub chłodnik w upalny dzień. Tu znajdziesz sprawdzone przepisy na zupy.

Pół na pół, czyli zabielany barszczyk czerwony z ziemniakami

„Pół na pół” – tę nazwę na barszczyk czerwony zabielany z ziemniakami wymyślił mój brat, gdy byliśmy dziećmi i tak już zostało. Proste jedzenie, ale my bardzo je lubimy. Prości z nas ludzie i nie wstydzimy się tego. Dlatego przynajmniej raz w miesiącu „Pół na Pół” musi na obiad być.

Kremowa zupa z selera naciowego

Kremowa zupa z selera naciowego, to ulubiona zupa mojej córki wegetarianki. Jest niesamowicie aromatyczna i bardzo smaczna. Robi się ją piorunem, a podczas przygotowywania jej, zapach roznosi się po całym domu.

Barszcz z kiszonych buraków a’la ukraiński

Na pierwszy rzut niech pójdzie barszcz z kiszonych buraków, który zrobiłam „na szybko”, z tego co miałam w kuchni, gdy nie wiedziałam co zrobić na obiad. Napisałam, że barszcz jest a’la ukraiński, bo w ukraińskim powiinna być jeszcze biała fasola, ale zupa była potrzebą chwili i nie było czasu na moczenie fasoli. Więc bez fasoli, ale też pysznie.

Przepis na domowy rosół

W niedzielę domowy rosół musi być. Szczególnie w te niedziele, gdy przyjeżdża z akademika jego największa wielbicielka, czyli moja córka.

5 sposobów na chłodnik

Kiedy letnie temperatury sprawiają, że nie chce Ci się jeść tradycyjnego obiadu, spróbuj zrobić chłodnik. Taki lekki, chłodny obiad to świetny pomysł na pełnowartościowy posiłek. A do tego szybko się go robi i nie trzeba stać godzinami przy rozgrzanym piecu.

Zupa krem ze szparagów – z migdałową posypką

Zupa krem ze szparagów z migdałową posypką, to moje pierwsze i zarazem autorskie, szparagowe danie w życiu.

Wielkanocny żurek na wędzonce z jajkiem i białą kiełbasą

Święta wielkanocne nie mogą się obejść bez żurku z jajkiem i białą kiełbasą. Każda gospodyni ma swój sekretny przepis na żurek, który u nikogo nie jest tak pyszny, jak u niej. Ja też mam taki swój sekretny przepis i chciałabym się nim z Wami dzisiaj podzielić.

Chińska zupa z kurczakiem i grzybami mun

Czy wiecie, że w Chinach nie jada się kanapek? Praktycznie każdy posiłek, to posiłek gotowany. Chińczycy jedzą przede wszystkim warzywa, a do tego ryż, bułeczki podobne do naszych klusek na parze, lub makaron i trochę mięsa.

Grochówka – samo zdrowie w garnku

Jakoś tak mnie wzięło na kulinarne powroty. Na przykład dawno nie robiłam grochówki. Może nie ma w niej zbyt wiele warzywek, jest za to groch, czyli źródło żelaza, fosforu, białka, magnezu i potasu.