Botwinka. Czekam na nią całą zimę. I nie mogę się jej najeść do końca lata. Nigdy mi się chyba nie znudzi! Ostatnio nieco ją odchudziłam, gdyż dla odmiany, znów wróciłam do planu zrzucenia paru kilogramów po zimie . Jak co roku z resztą. Lato, jesień – figura jak malowana. Zimą przybieram nieco i wiosną od nowa wyzwanie. Też tak masz? No nic nie poradzę, że zimą chce mi się cięższego pożywienia, co wiosną zmusza mnie do działania.I tak co roku, ha ha! Moja botwinka ma minimalną ilość kalorii na porcję. Nie więcej, niż 200. Możesz do niej dodać jajko ugotowane na twardo, oraz śmietanę, by podnieść i kaloryczność i wartość odżywczą zupy. Ja podają ja dzisiaj w wersji ekstremalnej. Ale wracając do botwinki. Podrzucam przepis w wersji klasycznej i na Thermomix. Kiedyś przygotowałam ją klasycznie. Teraz przygotowuję ją z Tehrmomixem. Tak, czy tak, jest to pyszna zupka. Po prostu musisz jej spróbować.
Ilość porcji: 4 osoby
Drukuj przepis
Mój przepis na:Botwinka moja ulubiona zupa. Fit przepis
Składniki:
- 2 pęczki botwinki (chyba, że jest środek lata i botwinka jest duża, to wtedy jeden pęczek)
- 150 g marchewki
- 400 g młodych ziemniaków
- 1 pęczek koperku
- 2 łyżeczki bulionu warzywnego wykonanego w TM (lub 2 kostki bulionu kupnego)
- 1 łyżka soku z cytryny (świeżo wyciśnięty jest najlepszy, może być też ocet jabłkowy)
- 2 łyżeczki cukru (możesz zastąpić stewią)
- 1/2-1 łyżeczki soli (do smaku)
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
- 1 litr wody
Sposób wykonania:
- Ziemniaki dokładnie opłucz, lekko obetrzyj skórkę (albo obierz, ja wolę nie obierać) i pokrój w grubą kostkę, włóż do garnka z zimną wodą
- Marchewkę opłucz, pokrój w plasterki, dodaj do ziemniaków
- Botwinkę dobrze opłucz, jeśli buraczki wmagają obrania – obierz je. Buraczki pokrój w plasterki, lub połplasterki (zależy od wielkości buraczków) i dodaj do ziemniaków i marwchewki, dodaj bulion, sól, pieprz i cukier i sok z cytryny. Gotuj ok 10 minut
- Liście i łodyżki botwinki pokrój tak, aby łatwo je było zjeść (liście nie mogą się przecież ciągnąć), czyli na 2-3 cm kawałki, dodaj do gotujących się warzyw. Gotuj do miękkości warzyw.
- Łodyżki koperku pokrój na 3-4 mm kawałki i dodaj do gotujących się warzyw
- Listki koperku pokrój i posyp nim obficie botwinkę już na talerzu. Wtedy najpiękniej pachnie.
- Aby podnieść wartość odżywczą botwinki możesz dodać do niej ugotwane jajko na twardo, oraz zabielić ją śmietaną (tutaj masz podpowiedź, co zrobić, aby śmietana się nie zważyła)
Botwinka moja ulubiona zupa. Fit przepis na Thermomix
- Koperek umieść w naczyniu miksującym. 3 sekundy, obroty 8
- Przełóż koperek do innego naczynia
- Zieminiaki, marchewki i buraczki z botwinki opłucz i/lub obierz (zależy, w którym momencie sezonu gotujesz zupę i czy warzywa są młode i mają skórkę grubszą, lub cieńszą), pokrój na 3-4 cm kawałki i umieść w naczyniu miksującym – ustaw 3 sek, obroty 5
- Dodaj sól, cukier, pieprz, sok cytrynowy, oraz koncentrat bulionu. Ustaw 100st, 20 min, obroty 0,5
- Dodaj pokrojone na 2-3 cm kawałki łodygi i iście botwiny. Ustaw 20 minut, obroty 0,5
- Botwinkę podawaj posypaną obficie koperkiem
GOTUJ Z THERMOMIX
Jeśli chcesz gotować – szybko, łatwo, kreatywnie, oszczędnie umów się za mną na całkowicie niezobowiązującą, bezpłatną prezentację.
Jestem przedstawicielem Thermomix i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255
e-mail: [email protected]
Pozdrawiam – Kasia

Nie jestem aż tak wielką fanką botwinki, choć buraki uwielbiam, a barszcz z uszkami to najlepsza zupa na świecie!
O tak! Zapomniałam o barszczu z uszkami! Też kocham!
Uwielbiam tę zupkę! To taka zapowiedź nadchodzącego lata!
Prawda? Ładnie to ujęłaś, dziękuję 🙂