Botwinka moja ulubiona zupa. Fit przepis
Składniki:
- 2 pęczki botwinki (chyba, że jest środek lata i botwinka jest duża, to wtedy jeden pęczek)
- 150 g marchewki
- 400 g młodych ziemniaków
- 1 pęczek koperku
- 2 łyżeczki bulionu warzywnego wykonanego w TM (lub 2 kostki bulionu kupnego)
- 1 łyżka soku z cytryny (świeżo wyciśnięty jest najlepszy, może być też ocet jabłkowy)
- 2 łyżeczki cukru (możesz zastąpić stewią)
- 1/2-1 łyżeczki soli (do smaku)
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
- 1 litr wody
Sposób wykonania:
- Ziemniaki dokładnie opłucz, lekko obetrzyj skórkę (albo obierz, ja wolę nie obierać) i pokrój w grubą kostkę, włóż do garnka z zimną wodą
- Marchewkę opłucz, pokrój w plasterki, dodaj do ziemniaków
- Botwinkę dobrze opłucz, jeśli buraczki wmagają obrania – obierz je. Buraczki pokrój w plasterki, lub połplasterki (zależy od wielkości buraczków) i dodaj do ziemniaków i marwchewki, dodaj bulion, sól, pieprz i cukier i sok z cytryny. Gotuj ok 10 minut
- Liście i łodyżki botwinki pokrój tak, aby łatwo je było zjeść (liście nie mogą się przecież ciągnąć), czyli na 2-3 cm kawałki, dodaj do gotujących się warzyw. Gotuj do miękkości warzyw.
- Łodyżki koperku pokrój na 3-4 mm kawałki i dodaj do gotujących się warzyw
- Listki koperku pokrój i posyp nim obficie botwinkę już na talerzu. Wtedy najpiękniej pachnie.
- Aby podnieść wartość odżywczą botwinki możesz dodać do niej ugotwane jajko na twardo, oraz zabielić ją śmietaną (tutaj masz podpowiedź, co zrobić, aby śmietana się nie zważyła)
Botwinka moja ulubiona zupa. Fit przepis na Thermomix
- Koperek umieść w naczyniu miksującym. 3 sekundy, obroty 8
- Przełóż koperek do innego naczynia
- Zieminiaki, marchewki i buraczki z botwinki opłucz i/lub obierz (zależy, w którym momencie sezonu gotujesz zupę i czy warzywa są młode i mają skórkę grubszą, lub cieńszą), pokrój na 3-4 cm kawałki i umieść w naczyniu miksującym – ustaw 3 sek, obroty 5
- Dodaj sól, cukier, pieprz, sok cytrynowy, oraz koncentrat bulionu. Ustaw 100st, 20 min, obroty 0,5
- Dodaj pokrojone na 2-3 cm kawałki łodygi i iście botwiny. Ustaw 20 minut, obroty 0,5
- Botwinkę podawaj posypaną obficie koperkiem

Gotuj szybko i prosto z Thermomix
Najlepszym sposobem na poznanie Thermomix’a jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci je osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255

Nie jestem aż tak wielką fanką botwinki, choć buraki uwielbiam, a barszcz z uszkami to najlepsza zupa na świecie!
O tak! Zapomniałam o barszczu z uszkami! Też kocham!
Uwielbiam tę zupkę! To taka zapowiedź nadchodzącego lata!
Prawda? Ładnie to ujęłaś, dziękuję 🙂