Wigilijna zupa grzybowa z suszonych grzybów

Kasia Potargana
2 komentarze
Co jak co, ale zupa grzybowa z suszonych grzybów u nas na Wigilii być musi. No po prostu nie wyobrażam sobie innej zupy na naszym stole w wigilijny wieczór.
Grzyby muszą być własnoręcznie zebrane. Każdej jesieni wybieramy się do lasu na grzyby z założeniem, że absolutnym minimum jest uzbieranie ich tyle by wystarczyło na wigilijną zupę i pierogi. W tym roku także grzyby już czekają, by stać się częścią naszej wigilijnej tradycji.
Taka zupa z suszonych grzybów jest ostrzejsza w smaku i bardziej esencjonalna od zupy ze świeżych grzybów. Gdy ją gotujemy na święta, pachnie w całym domu mieszając się z zapachami piernika, ryby po grecku (u nas bardzo aromatycznej), kompotu z suszonych owoców, choinki… I nie wiem, czemu, ale tego wieczora zupa grzybowa z suszonych grzybów smakuje inaczej, niż w każdy inny dzień, a robimy ją kilka razy do roku.
Zupę grzybową na wigilię od zawsze podajemy z łazankami. Z każdym innym makaronem to już nie to samo. Takie to nasze małe świąteczne dziwactwo. więc Ty możesz ją podać z dowolnym, ulubionym makaronem.
Ilość porcji: 6 osób
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 1 godz.
Czas całkowity: 1 godz. 10 min.
— REKLAMA —
Mój przepis na:

Wigilijna zupa grzybowa z suszonych grzybów

Składniki:

  • 150 g suszonych grzybów (podgrzybki, borowiki itp)
  • 20 g masła (płaska łyżka)
  • 100 g korzenia pietruszki
  • 100 g marchewki
  • 100 g selera korzeniowego
  • 80-100 g cebuli
  • 2-3 szt liści laurowych
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • 2 łyżeczki soli (płaskie)
  • 100 g śmietany 18%
  • kilka gałązek zielonej pietruszki do przybrania

Sposób wykonania:

  • Grzyby opłucz pod bieżącą wodą, a następnie zalej wodą i pozostaw na ok 10 godzin, by zmiękły (ja zostawiam po prostu na noc)
  • Przelej wodę z grzybów przez sitko do garnka (nie wylewaj, bo to sam smak), Grzybki jeszcze raz opłucz i oczyść z ewentualnych resztek mchu, igieł itp
  • Pokrój grzyby na mniejsze kawałki, dodaj do wody i wstaw aby się gotowały
  • W tym czasie, obierz, pokrój w kostkę cebulę, zeszklij na patelni na maśle i dodaj do grzybów
  • Po 20 minutach gotowania grzybów dodaj obrane, całą marchewkę, korzeń pietruszki i korzeń selera, oraz przyprawy, gotuj jeszcze ok 40 minut, aż do miękkości warzyw
  • Na koniec wymieszaj śmietanę z kilkoma łyżkami wywaru, a następnie wlej ją do zupy energicznie mieszając, aby śmietana się nie zważyła.
  • Zupę podawaj z makaronem, posypaną drobno posiekaną natką pietruszki

Przygotowanie wigiijnej zupy grzybowej z suszonych grzybów w Thermomix

  • Grzyby opłucz i namocz przez noc
  • Do suchego naczynia włóż natkę pietruszki, ustaw 3s/obr. 8, przełóż do osobnego naczynia
  • W naczyniu umieść cebulę i masło, ustaw 5s/obr5
  • Przecedź grzyby przez koszyczek pozostawiając wodę w osobnym naczyniu
  • Zeszklij cebulę 2 min/120st/ obr1
  • Dodaj grzyby ustaw 5 sek/obr 5
  • Zalej 1500g wody (z namaczania grzybów) i gotuj 15min/100st/obr1
  • Dodaj pokrojone na kawałki warzywa, oraz przyprawy- gotuj 20min/100st/obr1
  • Dodaj śmietanę ustaw 2 min/obr 2
  • Zupę podawaj z makaronem posypaną natką pietruszki
U nas nie podaje się warzyw z zupą grzybową. Służą tylko dla dodania smaku. Jeśli jednak wolisz aby warzywa były obecne na talerzu, pokrój je w kostkę w wersji „analogowej”, a gdy używasz Thermomix, to po rozdrobnieniu natki, rozdrobnij warzywa 5sek/obr5 i przełóż do innego naczynia.
Przedstawiciel Thermomix

Gotuj szybko i prosto z Thermomix


Najlepszym sposobem na poznanie Thermomix’a jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci je osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.

Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Królowa Karo

Ja niestety nie mogę jeść zupy grzybowej ze względów zdrowotnych, dlatego zawsze sobie robię pieczarkową.

Może Ci się również spodobać

logo-myslipotarganej-ukraina

Myśli Potarganej to blog skierowany głównie do kobiet. Poruszam na nim tematy bliskie każdej z nas: dom, dzieci, rodzina, gotowanie, uroda, rozwój osobisty czy DIY. Zapraszam do komentowania i aktywnego udziału w życiu bloga, jak i na moje media społecznościowe. Bądźmy razem. Pozdrawiam – Kasia.

Oficjalny przedstawiciel Thermomix i Mary Kay.

 

© 2018-2023 – Myśli Potarganej – Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i treści bez zgody autora zabronione.