Co jak co, ale zupa grzybowa z suszonych grzybów u nas na Wigilii być musi. No po prostu nie wyobrażam sobie innej zupy na naszym stole w wigilijny wieczór. Grzyby muszą być własnoręcznie zebrane. Każdej jesieni wybieramy się do lasu na grzyby z założeniem, że absolutnym minimum jest uzbieranie ich tyle by wystarczyło na wigilijną zupę i pierogi. W tym roku także grzyby już czekają, by stać się częścią naszej wigilijnej tradycji. Taka zupa z suszonych grzybów jest ostrzejsza w smaku i bardziej esencjonalna od zupy ze świeżych grzybów. Gdy ją gotujemy na święta, pachnie w całym domu mieszając się z zapachami piernika, ryby po grecku (u nas bardzo aromatycznej), kompotu z suszonych owoców, choinki… I nie wiem, czemu, ale tego wieczora zupa grzybowa z suszonych grzybów smakuje inaczej, niż w każdy inny dzień, a robimy ją kilka razy do roku. Zupę grzybową na wigilię od zawsze podajemy z łazankami. Z każdym innym makaronem to już nie to samo. Takie to nasze małe świąteczne dziwactwo. więc Ty możesz ją podać z dowolnym, ulubionym makaronem.
Ilość porcji – 6 osób
Drukuj przepis
Mój przepis na:Wigilijna zupa grzybowa z suszonych grzybów
Składniki:
- 150 g suszonych grzybów (podgrzybki, borowiki itp)
- 20 g masła (płaska łyżka)
- 100 g korzenia pietruszki
- 100 g marchewki
- 100 g selera korzeniowego
- 80-100 g cebuli
- 2-3 szt liści laurowych
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
- 2 łyżeczki soli (płaskie)
- 100 g śmietany 18%
- kilka gałązek zielonej pietruszki do przybrania
Sposób wykonania:
- Grzyby opłucz pod bieżącą wodą, a następnie zalej wodą i pozostaw na ok 10 godzin, by zmiękły (ja zostawiam po prostu na noc)
- Przelej wodę z grzybów przez sitko do garnka (nie wylewaj, bo to sam smak), Grzybki jeszcze raz opłucz i oczyść z ewentualnych resztek mchu, igieł itp
- Pokrój grzyby na mniejsze kawałki, dodaj do wody i wstaw aby się gotowały
- W tym czasie, obierz, pokrój w kostkę cebulę, zeszklij na patelni na maśle i dodaj do grzybów
- Po 20 minutach gotowania grzybów dodaj obrane, całą marchewkę, korzeń pietruszki i korzeń selera, oraz przyprawy, gotuj jeszcze ok 40 minut, aż do miękkości warzyw
- Na koniec wymieszaj śmietanę z kilkoma łyżkami wywaru, a następnie wlej ją do zupy energicznie mieszając, aby śmietana się nie zważyła.
- Zupę podawaj z makaronem, posypaną drobno posiekaną natką pietruszki
Przygotowanie wigiijnej zupy grzybowej z suszonych grzybów w Thermomix
- Grzyby opłucz i namocz przez noc
- Do suchego naczynia włóż natkę pietruszki, ustaw 3s/obr. 8, przełóż do osobnego naczynia
- W naczyniu umieść cebulę i masło, ustaw 5s/obr5
- Przecedź grzyby przez koszyczek pozostawiając wodę w osobnym naczyniu
- Zeszklij cebulę 2 min/120st/ obr1
- Dodaj grzyby ustaw 5 sek/obr 5
- Zalej 1500g wody (z namaczania grzybów) i gotuj 15min/100st/obr1
- Dodaj pokrojone na kawałki warzywa, oraz przyprawy- gotuj 20min/100st/obr1
- Dodaj śmietanę ustaw 2 min/obr 2
- Zupę podawaj z makaronem posypaną natką pietruszki
GOTUJ Z THERMOMIX
Jeśli chcesz gotować – szybko, łatwo, kreatywnie, oszczędnie umów się za mną na całkowicie niezobowiązującą, bezpłatną prezentację.
Jestem przedstawicielem Thermomix i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255
e-mail: [email protected]
Pozdrawiam – Kasia
Ja niestety nie mogę jeść zupy grzybowej ze względów zdrowotnych, dlatego zawsze sobie robię pieczarkową.
Współczuję! Chyba bym nie przeżyła bez grzybowej…