Wigilijna zupa grzybowa z suszonych grzybów
Składniki:
- 150 g suszonych grzybów (podgrzybki, borowiki itp)
- 20 g masła (płaska łyżka)
- 100 g korzenia pietruszki
- 100 g marchewki
- 100 g selera korzeniowego
- 80-100 g cebuli
- 2-3 szt liści laurowych
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
- 2 łyżeczki soli (płaskie)
- 100 g śmietany 18%
- kilka gałązek zielonej pietruszki do przybrania
Sposób wykonania:
- Grzyby opłucz pod bieżącą wodą, a następnie zalej wodą i pozostaw na ok 10 godzin, by zmiękły (ja zostawiam po prostu na noc)
- Przelej wodę z grzybów przez sitko do garnka (nie wylewaj, bo to sam smak), Grzybki jeszcze raz opłucz i oczyść z ewentualnych resztek mchu, igieł itp
- Pokrój grzyby na mniejsze kawałki, dodaj do wody i wstaw aby się gotowały
- W tym czasie, obierz, pokrój w kostkę cebulę, zeszklij na patelni na maśle i dodaj do grzybów
- Po 20 minutach gotowania grzybów dodaj obrane, całą marchewkę, korzeń pietruszki i korzeń selera, oraz przyprawy, gotuj jeszcze ok 40 minut, aż do miękkości warzyw
- Na koniec wymieszaj śmietanę z kilkoma łyżkami wywaru, a następnie wlej ją do zupy energicznie mieszając, aby śmietana się nie zważyła.
- Zupę podawaj z makaronem, posypaną drobno posiekaną natką pietruszki
Przygotowanie wigiijnej zupy grzybowej z suszonych grzybów w Thermomix
- Grzyby opłucz i namocz przez noc
- Do suchego naczynia włóż natkę pietruszki, ustaw 3s/obr. 8, przełóż do osobnego naczynia
- W naczyniu umieść cebulę i masło, ustaw 5s/obr5
- Przecedź grzyby przez koszyczek pozostawiając wodę w osobnym naczyniu
- Zeszklij cebulę 2 min/120st/ obr1
- Dodaj grzyby ustaw 5 sek/obr 5
- Zalej 1500g wody (z namaczania grzybów) i gotuj 15min/100st/obr1
- Dodaj pokrojone na kawałki warzywa, oraz przyprawy- gotuj 20min/100st/obr1
- Dodaj śmietanę ustaw 2 min/obr 2
- Zupę podawaj z makaronem posypaną natką pietruszki
Jeśli wykonasz przepis na: Wigilijna zupa grzybowa z suszonych grzybów, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255