Wigilijna zupa grzybowa z suszonych grzybów

Kasia Potargana
2 komentarze
Co jak co, ale zupa grzybowa z suszonych grzybów u nas na Wigilii być musi. No po prostu nie wyobrażam sobie innej zupy na naszym stole w wigilijny wieczór.
Grzyby muszą być własnoręcznie zebrane. Każdej jesieni wybieramy się do lasu na grzyby z założeniem, że absolutnym minimum jest uzbieranie ich tyle by wystarczyło na wigilijną zupę i pierogi. W tym roku także grzyby już czekają, by stać się częścią naszej wigilijnej tradycji.
Taka zupa z suszonych grzybów jest ostrzejsza w smaku i bardziej esencjonalna od zupy ze świeżych grzybów. Gdy ją gotujemy na święta, pachnie w całym domu mieszając się z zapachami piernika, ryby po grecku (u nas bardzo aromatycznej), kompotu z suszonych owoców, choinki… I nie wiem, czemu, ale tego wieczora zupa grzybowa z suszonych grzybów smakuje inaczej, niż w każdy inny dzień, a robimy ją kilka razy do roku.
Zupę grzybową na wigilię od zawsze podajemy z łazankami. Z każdym innym makaronem to już nie to samo. Takie to nasze małe świąteczne dziwactwo. więc Ty możesz ją podać z dowolnym, ulubionym makaronem.
Ilość porcji: 6 osób
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 1 godz.
Czas całkowity: 1 godz. 10 min.
Mój przepis na:

Wigilijna zupa grzybowa z suszonych grzybów

Składniki:

  • 150 g suszonych grzybów (podgrzybki, borowiki itp)
  • 20 g masła (płaska łyżka)
  • 100 g korzenia pietruszki
  • 100 g marchewki
  • 100 g selera korzeniowego
  • 80-100 g cebuli
  • 2-3 szt liści laurowych
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • 2 łyżeczki soli (płaskie)
  • 100 g śmietany 18%
  • kilka gałązek zielonej pietruszki do przybrania

Sposób wykonania:

  • Grzyby opłucz pod bieżącą wodą, a następnie zalej wodą i pozostaw na ok 10 godzin, by zmiękły (ja zostawiam po prostu na noc)
  • Przelej wodę z grzybów przez sitko do garnka (nie wylewaj, bo to sam smak), Grzybki jeszcze raz opłucz i oczyść z ewentualnych resztek mchu, igieł itp
  • Pokrój grzyby na mniejsze kawałki, dodaj do wody i wstaw aby się gotowały
  • W tym czasie, obierz, pokrój w kostkę cebulę, zeszklij na patelni na maśle i dodaj do grzybów
  • Po 20 minutach gotowania grzybów dodaj obrane, całą marchewkę, korzeń pietruszki i korzeń selera, oraz przyprawy, gotuj jeszcze ok 40 minut, aż do miękkości warzyw
  • Na koniec wymieszaj śmietanę z kilkoma łyżkami wywaru, a następnie wlej ją do zupy energicznie mieszając, aby śmietana się nie zważyła.
  • Zupę podawaj z makaronem, posypaną drobno posiekaną natką pietruszki

Przygotowanie wigiijnej zupy grzybowej z suszonych grzybów w Thermomix

  • Grzyby opłucz i namocz przez noc
  • Do suchego naczynia włóż natkę pietruszki, ustaw 3s/obr. 8, przełóż do osobnego naczynia
  • W naczyniu umieść cebulę i masło, ustaw 5s/obr5
  • Przecedź grzyby przez koszyczek pozostawiając wodę w osobnym naczyniu
  • Zeszklij cebulę 2 min/120st/ obr1
  • Dodaj grzyby ustaw 5 sek/obr 5
  • Zalej 1500g wody (z namaczania grzybów) i gotuj 15min/100st/obr1
  • Dodaj pokrojone na kawałki warzywa, oraz przyprawy- gotuj 20min/100st/obr1
  • Dodaj śmietanę ustaw 2 min/obr 2
  • Zupę podawaj z makaronem posypaną natką pietruszki
U nas nie podaje się warzyw z zupą grzybową. Służą tylko dla dodania smaku. Jeśli jednak wolisz aby warzywa były obecne na talerzu, pokrój je w kostkę w wersji „analogowej”, a gdy używasz Thermomix, to po rozdrobnieniu natki, rozdrobnij warzywa 5sek/obr5 i przełóż do innego naczynia.
Przedstawiciel Thermomix

Gotuj szybko i prosto z Thermomix


Najlepszym sposobem na poznanie Thermomix’a jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci je osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.

Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Królowa Karo

Ja niestety nie mogę jeść zupy grzybowej ze względów zdrowotnych, dlatego zawsze sobie robię pieczarkową.

Zobacz także