Są takie potrawy, które jakoś inaczej smakują w święta, a inaczej na co dzień. Z pewnością należy do nich wigilijna ryba po grecku. No nie wiem jak to się dzieje, ale nigdy mi tak nie smakuje, jak właśnie w Wigilię i w Pierwszy Dzień Świąt. Podajemy ja na ciepło. Przygotowujemy rano, a później odgrzewamy w piekarniku. Ale i tak często zjadamy ją jak wystygnie. Tyle pyszności i obowiązkowych punktów programu jest na stole, że zanim rybka się doczeka, jest już zimna. Ile gospodyń, tyle teorii na temat jak powinna wyglądać i jak być przyrządzana. Ja podrzucam swoją, a właściwie mojej mamy, wersję. Jednak z przyjemnością poczytam, jak rybę po grecku przyrządza się u Ciebie i czy w ogóle jest u Was na wigilijnym stole. U nas – obowiązkowo.
Ilość porcji: 8 osób
Kalorii na 100 g:: 300
Drukuj przepis
Mój przepis na:Wigilijna ryba po grecku
Składniki:
Ryba
- 8 szt ryby, np mintaja (może być mrożona)
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżka przyprawy typu Vegeta (lub łyżeczka soli)
- 1/2 łyżeczki pieprzu zmielonego
- 1/2 szklanki mąki
Sos
- 3 marchewki
- 2 pietruszka
- 1 seler (mały, lub średni)
- 1 por
- 1 koncentrat pomidorowy (mały, lub średni)
- 3-5 liści laurowych
- 3-5 szt ziela angielskiego
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- 3-5 łyżek oleju
- sól
- 5-10 pieprzu w ziarnach
- 1-2 łyżki łagodnej musztardy
Sposób wykonania:
- Jeśli masz rybę mrożoną, wyjmij ją z zamrażarki na talerz, żeby się rozmroziła, w tym czasie
- Obierz i opłucz warzywa
- Zetrzyj marchew, selera, pietruszki na tartce
- Rozgrzej olej na dużej patelni o wysokich brzegach
- Pokrój pora w półplasterki i wrzuć na patelnię, chwilkę posmaż, aż lekko zmięknie i zrobi się złoty
- Dodaj starte warzywa, znów podsmaż
- Podlej wodą, na tyle by warzywa mogły się próżyć
- Dodaj liść laurowy, sól, pieprz, ziele angielskie, przykryj przykrywką i podduś warzywa do miękkości
- Pilnuj by się nie przypaliły, podlewaj wodą w razie potrzeby
- Gdy warzywa będą miękkie dodaj musztardę i mały koncentrat (2-3 łyżki), jeśli za mało, dodaj więcej, wymieszaj i chwilkę razem pogotuj. Uważaj, bo może przywierać.
- Jeżeli sos wydaje Ci się kwaśny, dodaj trochę cukru, odstaw patelnię na bok
- Rybę opłucz, odsącz z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym, posól ją i oprusz mielonym pieprzem
- Wysyp mąkę ta płaski talerz, a następnie obtocz w niej rybę
- Rozgrzej na dużej patelni olej, układaj na patelni rybę i smaż z dwóch stron, aż przestanie być surowa (nie przewracaj zbyt szybko, bo się rozleci)
- Usmażoną rybę ułóż na półmisku (najlepiej żaroodpornym, żeby móc odgrzać), a na nią nałoż grubą warstwę sosu
Tak przygotowaną rybę możesz podać od razu na ciepło. Możesz ją odgrzać w piekarniku, lub podać na zimno. Zawsze smakuje wyśmienicie.
Gotuj szybko i prosto z Thermomix
Najlepszym sposobem na poznanie Thermomix’a jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci je osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Rybę po grecku uwielbiam i w sumie to przyznam, że nie mogę już się jej doczekać. U mnie ryba doprawiona pieprzem cytrynowym, który idealnie pasuje do ryby.
Muszę spróbować. Dodajesz go do ryby, czy do sosu?
Uwielbiam rybę po grecku,ale nie każdy potrafi dobrze ją zrobic i jadłam różne jej wersje.
Wigilia w tym roku w gościach,w ciepłych krajach.Może i taka ryba będzie?
Przepis zabieram, bo lubię jakieś danie zrobic ciut inaczej.
Tam daleko, jak już będziesz, daj znać jak wyglądała twoja wigilia Irenko 🙂
Pysznie😍 ja również robię co święta. Jednak Twój przepis różni się od mojego i nie omieszkam go wypróbować 😋
Bo fajnie jest próbować czegoś nowego, prawda? Pozdrawiam serdecznie Lidziu
Ryba po grecku to jedno z obowiązkowych dań na polskich, świątecznych stołach, a najlepiej smakuje wtedy, gdy jest przygotowane według rodzinnego przepisu. To świetnie, że podajesz sposób Twojej Mamy i jesteśmy pewni, że będzie smakować doskonale. Również na zimno! 😉
Dziękuję i zapraszam do wypróbowania przepisu 🙂