Wigilijna ryba po grecku

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Są takie potrawy, które jakoś inaczej smakują w święta, a inaczej na co dzień. Z pewnością należy do nich wigilijna ryba po grecku. No nie wiem jak to się dzieje, ale nigdy mi tak nie smakuje, jak właśnie w Wigilię i w Pierwszy Dzień Świąt. Podajemy ja na ciepło. Przygotowujemy rano, a później odgrzewamy w piekarniku. Ale i tak często zjadamy ją jak wystygnie. Tyle pyszności i obowiązkowych punktów programu jest na stole, że zanim rybka się doczeka, jest już zimna. Ile gospodyń, tyle teorii na temat jak powinna wyglądać i jak być przyrządzana. Ja podrzucam swoją, a właściwie mojej mamy, wersję. Jednak z przyjemnością poczytam, jak rybę po grecku przyrządza się u Ciebie i czy w ogóle jest u Was na wigilijnym stole. U nas – obowiązkowo.
Ilość porcji: 8 osób
Kalorii na 100 g:: 300
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 1 godzina
Czas gotowania: 1 godzina
Czas całkowity: 2 godziny
Mój przepis na:

Wigilijna ryba po grecku

Składniki:

Ryba

  • 8 szt ryby, np mintaja (może być mrożona)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżka przyprawy typu Vegeta (lub łyżeczka soli)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu zmielonego
  • 1/2 szklanki mąki

Sos

  • 3 marchewki
  • 2 pietruszka
  • 1 seler (mały, lub średni)
  • 1 por
  • 1 koncentrat pomidorowy (mały, lub średni)
  • 3-5 liści laurowych
  • 3-5 szt ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
  • 3-5 łyżek oleju
  • sól
  • 5-10 pieprzu w ziarnach
  • 1-2 łyżki łagodnej musztardy

Sposób wykonania:

  • Jeśli masz rybę mrożoną, wyjmij ją z zamrażarki na talerz, żeby się rozmroziła, w tym czasie
  • Obierz i opłucz warzywa
  • Zetrzyj marchew, selera, pietruszki na tartce
  • Rozgrzej olej na dużej patelni o wysokich brzegach
  • Pokrój pora w półplasterki i wrzuć na patelnię, chwilkę posmaż, aż lekko zmięknie i zrobi się złoty
  • Dodaj starte warzywa, znów podsmaż
  • Podlej wodą, na tyle by warzywa mogły się próżyć
  • Dodaj liść laurowy, sól, pieprz, ziele angielskie, przykryj przykrywką i podduś warzywa do miękkości
  • Pilnuj by się nie przypaliły, podlewaj wodą w razie potrzeby
  • Gdy warzywa będą miękkie dodaj musztardę i mały koncentrat (2-3 łyżki), jeśli za mało, dodaj więcej, wymieszaj i chwilkę razem pogotuj. Uważaj, bo może przywierać.
  • Jeżeli sos wydaje Ci się kwaśny, dodaj trochę cukru, odstaw patelnię na bok
  • Rybę opłucz, odsącz z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym, posól ją i oprusz mielonym pieprzem
  • Wysyp mąkę ta płaski talerz, a następnie obtocz w niej rybę
  • Rozgrzej na dużej patelni olej, układaj na patelni rybę i smaż z dwóch stron, aż przestanie być surowa (nie przewracaj zbyt szybko, bo się rozleci)
  • Usmażoną rybę ułóż na półmisku (najlepiej żaroodpornym, żeby móc odgrzać), a na nią nałoż grubą warstwę sosu
Tak przygotowaną rybę możesz podać od razu na ciepło. Możesz ją odgrzać w piekarniku, lub podać na zimno. Zawsze smakuje wyśmienicie. 

Jeśli wykonasz przepis na: Wigilijna ryba po grecku, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
9 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także