Przetwory i napoje

Przetwory na zimę, jak również drinki, napije i kompoty.

Likier pomarańczowy na bazie ajerkoniaku

W ubiegłym tygodniu podałam przepis na likier kukułkowy, który może stać się świetnym świątecznym prezentem. Duże zainteresowanie budził też na moim profilu FB likier pomarańczowy.

Likier kukułkowy – pomysł na świąteczny prezent

Po wrzuceniu na Facebook zdjęcia na którym był likier kukułkowy, otrzymałam mnóstwo próśb o przepis. Ten likier ze zdjęcia robiłam wg przepisu na Cookidoo, platformy z przepisami na Thermomix.

Papryka marynowana mojego brata

Papryka marynowana to jeden z miliona przetworów, zrobionych w tym roku przez mojego brata, który postawił na zdrowy styl życia i własne, a nie kupne zapasy warzyw i owoców. Szczerze mówiąc podziwiam go, że tak się napracował, a jeszcze bardziej z jego zmiany sposobu życia. Zdrowo się odżywia, dużo się rusza i rzucił palenie. Naprawdę jest bardzo dzielny.

Prużone jabłka na szarlotkę w słoiki na zimę

Prużone jabłka na szarlotkę robimy co roku. Przygotowujemy je pod koniec lata, gdy jabłka są świeże, soczyste, pachnące i pełne słońca. Szarlotka z takimi jabłkami ze słoika wyciągniętego w środku zimy ze spiżarki, smakuje zupełnie inaczej, niż z jabłek, które kupuje się w tym czasie, pełnych chemii i utrwalaczy. Zajadamy szarlotkę i wracamy wspomnieniami do letniej zieleni, ciepła promieni słonecznych, niebieskiego nieba…

Jak długo gotować grzyby suszone, do smażenia, marynowania, na zupę

Jak długo gotować grzyby, by po ugotowaniu miały idealną konsystencję, oraz nie straciły swego cudownego smaku i aromatu? Jeśli jesteś początkującym grzybiarzem, ten temat na pewno Cię zainteresuje. Podpowiadam jak przygotować i gotować grzyby, które później wykorzystasz do marynowania, smażenia, na zupę, czy do farszu. Dowiesz się też, jak postępować z suszonymi grzybami. I czy trzeba gotować grzyby przed zamrożeniem.

Suszenie grzybów na różne sposoby

Wreszcie pokazały się grzyby w lasach. Uwielbiam chodzenie na grzyby, a nawet obieranie i suszenie grzybów, gdy cały dom nimi pachnie. No i oczywiście kocham je później je zajadać pod wszelkimi postaciami. Szczególnie lubię wigilijne (czemu w Wigilię one smakują inaczej?) pierogi z kapustą i grzybami. Ale i zupa grzybowa sprawia, że aż leci mi ślinka. Potem grzyby smażone w cieście naleśnikowym, farsz grzybowy do naleśników, sos grzybowy… Mmmm rozmarzyłam się…

Nalewka malinowa, czyli jak kto woli malinówka

Nalewka malinowa, czyli jak kto woli – malinówka, to chyba mój ulubiony alkohol. Jest pięknie rubinowa, słodka, przyjemnie rozgrzewająca i pachnie latem. Warto więc zrobić choć trochę, by w deszczową jesienną słotę, gdy wracamy do domu przemoczeni i przewiani na wskroś, wypić kieliszeczek na rozgrzewkę.

Ogórki z chili – w sam raz na chill

Ogórki w słodkiej zalewie z chilli, to moja propozycja na przekąskę, gdy nadchodzi niespodziewany, acz bardzo miły, imprezowy chill. Odkręcasz słoik i masz. Są chrupiące, oraz jednocześnie słodkie i pikantne. Krojone w grube plastry nadają się pod kieliszek, tak w sam raz – na raz.

Domowy dżem truskawkowy bez konserwantów

Dżem truskawkowy, to chyba jedyny dżem, który naprawdę lubię, dlatego zawsze musi być w domu chociaż słoiczek na wypadek, gdyby mi się zachciało moich ulubionych słodyczy, czyli…. kanapki z żółtym serem i dżemem.