Przetwory i napoje

Przetwory na zimę, jak również drinki, napije i kompoty.

Wigilijny kompot z suszonych owoców

Wigilijny kompot z suszonych owoców – moja zmora dzieciństwa, teraz wyczekiwany przez cały rok napój, który jak żaden inny kojarzy mi się ze Świętami Bożego Narodzenia.
W czasach, gdy owoce są dostępne 12 miesięcy w roku, świeże i mrożone, po co pić coś takiego? Ano dla tradycji, dla smaku i dla zdrowia. A najlepiej nie tylko wypić kompot, ale i zjeść z niego owoce

Kiszone buraki – przepis i właściwości

We wpisie o kiszonkach obiecałam przepis na kiszone buraki. Przy okazji pomyślałam, że napiszę o nich trochę więcej. Bo o ile o kapuście i ogórkach wiemy sporo, to o burakach chyba nie za wiele.

Kiszonki, naturalne probiotyki i wróg pasożytów

Lubisz kiszonki? Ja bardzo. Kiszonki to część polskiej kuchni od dawna. Mądrzy gospodarze i gospodynie kisili warzywa, by przedłużyć ich żywot w czasach, gdy nie słyszano o lodówkach. Obecnie tradycyjna kuchnia polska także nie może obejść się bez potraw z kapustą kiszoną, czy ogórkami kiszonymi. Głównie dla smaku. Czy jedynie?

Grzyby marynowane – przepis moich Teściów

Jedyne, czego nie robię z grzybami, to ich nie marynuję. To zostawiam specjalistom. A takimi specjalistami są moi Teściowie, którzy robią najlepsze grzyby marynowane. I ten przepis jest właśnie od Nich.

Domowy zakwas na żurek i na biały barszcz

Zawsze wydawało mi się, że taki zakwas na żurek, czy na biały barszcz, to jakaś bardzo skomplikowana sprawa na pograniczu alchemii niemalże. Dlatego kupowałam barszcz, czy zakwas – jak wolisz, w naszym wiejskim sklepiku. Jakież było moje zdziwienie, gdy babcia Zosia, po moim stwierdzeniu, że to pewnie niełatwe zrobić taki zakwas, rzekła” a ileż to roboty” i zrobiła zakwas na najpyszniejszy żurek jaki kiedykolwiek jadłam.

3 przepisy na napoje z truskawek z procentami i bez

Wreszcie! Wreszcie są! Mogę je spożywać w każdej postaci i odmieniać przez wszystkie przypadki! Jak to co? TRUSKAWKI! Ale dzisiaj taki skwar, że największą ochotę mam na napoje z truskawek. Zaczęłam więc dzień od porannego koktajlu z truskawkami.

Beringer – utytułowane wino z Kalifornii

Beringer Zinfandel zachwyca głębokim aromatem ciemnych owoców połączonych z lekkim posmakiem korzennym. Ten klasyczny Zinfandel pochodzący z historycznej winnicy braci Beringer to doskonały trunek, który zdobywa serca wielu koneserów. Czym się wyróżnia na tle konkurencji?

Smoothie z buraka i owoców – na wzmocnienie twojego organizmu

Smoothie z buraka i owoców, czy jak wolicie sok buraczkowo – owocowy, to moja kolejna propozycja wzmacniająca organizm.

Sos słodko kwaśny wekowany na zimę

Dzisiaj wtorek, więc czas na przepis. Tym razem pokażę Wam jak zrobić sos słodko kwaśny,…