Przetwory i napoje

Przetwory na zimę, jak również drinki, napije i kompoty.

Domowy dżem truskawkowy bez konserwantów

Dżem truskawkowy, to chyba jedyny dżem, który naprawdę lubię, dlatego zawsze musi być w domu chociaż słoiczek na wypadek, gdyby mi się zachciało moich ulubionych słodyczy, czyli…. kanapki z żółtym serem i dżemem.

Podolska nalewka z zielonych orzechów włoskich

Spieszę z przepisem na podolską nalewkę z zielonych orzechów włoskich, póki jeszcze są zielone. Nalewka z zielonych orzechów zazwyczaj kojarzy się z mało smacznym lekarstwem na bóle żołądkowe. Ta jednak prócz właściwości leczniczych, posiada wspaniałe walory smakowe.

Pesto z pokrzywy – nie tylko dla wegan

Pisząc o soku z pokrzywy, obiecałam Wam przepis na pesto z pokrzywy. Dotrzymuję więc słowa i powracam z obiecanym przepisem. Pesto z pokrzywy jest naprawdę smaczne i ciekawe w smaku. A do tego bardzo zdrowe

Wigilijny kompot z suszonych owoców

Wigilijny kompot z suszonych owoców – moja zmora dzieciństwa, teraz wyczekiwany przez cały rok napój, który jak żaden inny kojarzy mi się ze Świętami Bożego Narodzenia.
W czasach, gdy owoce są dostępne 12 miesięcy w roku, świeże i mrożone, po co pić coś takiego? Ano dla tradycji, dla smaku i dla zdrowia. A najlepiej nie tylko wypić kompot, ale i zjeść z niego owoce

Kiszone buraki – przepis i właściwości

We wpisie o kiszonkach obiecałam przepis na kiszone buraki. Przy okazji pomyślałam, że napiszę o nich trochę więcej. Bo o ile o kapuście i ogórkach wiemy sporo, to o burakach chyba nie za wiele.

Kiszonki, naturalne probiotyki i wróg pasożytów

Lubisz kiszonki? Ja bardzo. Kiszonki to część polskiej kuchni od dawna. Mądrzy gospodarze i gospodynie kisili warzywa, by przedłużyć ich żywot w czasach, gdy nie słyszano o lodówkach. Obecnie tradycyjna kuchnia polska także nie może obejść się bez potraw z kapustą kiszoną, czy ogórkami kiszonymi. Głównie dla smaku. Czy jedynie?

Grzyby marynowane – przepis moich Teściów

Jedyne, czego nie robię z grzybami, to ich nie marynuję. To zostawiam specjalistom. A takimi specjalistami są moi Teściowie, którzy robią najlepsze grzyby marynowane. I ten przepis jest właśnie od Nich.

Domowy zakwas na żurek i na biały barszcz

Zawsze wydawało mi się, że taki zakwas na żurek, czy na biały barszcz, to jakaś bardzo skomplikowana sprawa na pograniczu alchemii niemalże. Dlatego kupowałam barszcz, czy zakwas – jak wolisz, w naszym wiejskim sklepiku. Jakież było moje zdziwienie, gdy babcia Zosia, po moim stwierdzeniu, że to pewnie niełatwe zrobić taki zakwas, rzekła” a ileż to roboty” i zrobiła zakwas na najpyszniejszy żurek jaki kiedykolwiek jadłam.

3 przepisy na napoje z truskawek z procentami i bez

Wreszcie! Wreszcie są! Mogę je spożywać w każdej postaci i odmieniać przez wszystkie przypadki! Jak to co? TRUSKAWKI! Ale dzisiaj taki skwar, że największą ochotę mam na napoje z truskawek. Zaczęłam więc dzień od porannego koktajlu z truskawkami.