Antygrypina – domowy lek na przeziębienie i wzmocnienie odporności – przepis na Thermomix

Kasia Potargana
4 komentarze

Zaczęła się okropna deszczowa pogoda sprzyjająca przeziębieniom. U mojej córki w klasie już połowa dzieciaków jest chora. Czas aby do akcji wkroczyła Antygrypina.

Antygrypina to świetny domowy lek na przeziębienie, i wzmocnienie odporności. Rozgrzewa, dostarcza witamin, ale też działa przeciwwirusowo i przeciw zapalnie. Zapobiega infekcjom i skraca czas ich trwania.

Antygrypina to syrop, który z łatwością przygotujesz w domu ze składników ogólnodostępnych i nie takich znowu drogich. Charakteryzuje ją całkiem dobry smak, w przeciwieństwie do innych domowych specyfików, jak chociażby bardzo skuteczny, ale niesmaczny, naturalny antybiotyk w syropie, który kiedyś Ci przedstawiałam.

Skład Antygrypiny

Przy każdym leku należy podać jego skład, co też czynię.:

Bazą antygrypiny są zawsze grapefruit i cytryna. Do owoców możesz dodać opcjonalnie kurkumę, imbir i czosnek, oraz miód. I taką antygrypinę w wersji de lux Ci zaproponuję. Każdy ze składników dużo wnosi do syropu, dlatego warto zastosować ich pełen zestaw. Ale jak nie lubisz któregoś z nich, to możesz odpuścić (choć czosnku szkoda).

Cytryna

wystarczające źródło witaminy C, by wspierać odporność, a do tego dobry dostarczyciel rutyny uszczelniającej naczynia krwionośne, co chroni organizm przed utratą witaminy C

Grapefruit

Bomba witaminowa. Szczególnie dużo zawiera witaminy C (więcej, niż cytryna) i witaminy A, czyli beta – karotenu. Dzięki tym dwóm witaminom bardzo mocno wpływa na odporność organizmu

Imbir

Posiada właściwości przeciwzapalne. Pobudza krążenie i rozgrzewa.

Kurkuma

Także działa przeciwzapalnie, ale i oczyszczająco, eliminując z organizmu toksyny

Czosnek

Naturalny, silny antybiotyk. Posiada działanie bakteriobójcze.

Miód

Kolejny wspaniały dar natury. Działa przeciwzapalnie i bakteriobójczo.

Proporcje Antygrypiny

  • Jeden grapefruit
  • Jedna cytryna
  • 10 g imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • Pół szklanki wody

Wykonanie Antygrypiny

  • Grapefruita i cytrynę obierz ze skórki i pozbaw białych błon
  • Obierz imbir
  • Wrzuć owoce, imbir, miód, kurkumę, czosnek do naczynia miksującego
  • Dolej wodę
  • Ustaw 30 sekund, obroty 8 i zwiększ w trakcie do 10
  • Gotowe

Ja miałam w domu jeszcze jedną pomarańczę, więc ją dorzuciłam dla smaku. Ale nie jest ona konieczna, więc nie umieściłam jej w przepisie.

Antygrypinę przelej do butelki, lub słoika i trzymaj w lodówce do 2 dni. Ale myślę, że taką ilość zużyjesz w jeden dzień.

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Okiem Blondynki

Skoro zawiera w sobie tyle cudownych składników, znanych ze swoich właściwości zdrowotnych, to musi być skuteczna. Zapisuję przepis i na pewno wypróbuję 🙂
A Wam życzę dużo zdrówka <3

Słodko Słodka

Będę musiała przygotować dla moich chłopaków, zaczyna się sezon na kichanie i prychanie niestety. Ja już noszę ciepłe majty i nawet zaczęłam spać w skarpetkach 😉
Zdrówka!!!

Zobacz także

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności