Zaczęła się okropna deszczowa pogoda sprzyjająca przeziębieniom. U mojej córki w klasie już połowa dzieciaków jest chora. Czas aby do akcji wkroczyła Antygrypina.
Antygrypina to świetny domowy lek na przeziębienie, i wzmocnienie odporności. Rozgrzewa, dostarcza witamin, ale też działa przeciwwirusowo i przeciw zapalnie. Zapobiega infekcjom i skraca czas ich trwania.
Antygrypina to syrop, który z łatwością przygotujesz w domu ze składników ogólnodostępnych i nie takich znowu drogich. Charakteryzuje ją całkiem dobry smak, w przeciwieństwie do innych domowych specyfików, jak chociażby bardzo skuteczny, ale niesmaczny, naturalny antybiotyk w syropie, który kiedyś Ci przedstawiałam.
Skład Antygrypiny
Przy każdym leku należy podać jego skład, co też czynię.:
Bazą antygrypiny są zawsze grapefruit i cytryna. Do owoców możesz dodać opcjonalnie kurkumę, imbir i czosnek, oraz miód. I taką antygrypinę w wersji de lux Ci zaproponuję. Każdy ze składników dużo wnosi do syropu, dlatego warto zastosować ich pełen zestaw. Ale jak nie lubisz któregoś z nich, to możesz odpuścić (choć czosnku szkoda).
Cytryna
wystarczające źródło witaminy C, by wspierać odporność, a do tego dobry dostarczyciel rutyny uszczelniającej naczynia krwionośne, co chroni organizm przed utratą witaminy C
Grapefruit
Bomba witaminowa. Szczególnie dużo zawiera witaminy C (więcej, niż cytryna) i witaminy A, czyli beta – karotenu. Dzięki tym dwóm witaminom bardzo mocno wpływa na odporność organizmu
Imbir
Posiada właściwości przeciwzapalne. Pobudza krążenie i rozgrzewa.
Kurkuma
Także działa przeciwzapalnie, ale i oczyszczająco, eliminując z organizmu toksyny
Czosnek
Naturalny, silny antybiotyk. Posiada działanie bakteriobójcze.
Miód
Kolejny wspaniały dar natury. Działa przeciwzapalnie i bakteriobójczo.
Proporcje Antygrypiny
- Jeden grapefruit
- Jedna cytryna
- 10 g imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka miodu
- 1 ząbek czosnku
- Pół szklanki wody
Wykonanie Antygrypiny
- Grapefruita i cytrynę obierz ze skórki i pozbaw białych błon
- Obierz imbir
- Wrzuć owoce, imbir, miód, kurkumę, czosnek do naczynia miksującego
- Dolej wodę
- Ustaw 30 sekund, obroty 8 i zwiększ w trakcie do 10
- Gotowe
Ja miałam w domu jeszcze jedną pomarańczę, więc ją dorzuciłam dla smaku. Ale nie jest ona konieczna, więc nie umieściłam jej w przepisie.
Antygrypinę przelej do butelki, lub słoika i trzymaj w lodówce do 2 dni. Ale myślę, że taką ilość zużyjesz w jeden dzień.