Zrób sama naturalny antybiotyk w syropie

Kasia Potargana
A+A-
Reset

„Światem zaczęła rządzić jesień…” , a my coraz częściej kichamy i kaszlemy. Dlatego podrzucam Ci przepis na syrop – naturalny antybiotyk, który zrobisz bez problemu w domu.

Chyba trochę tak jest, że przyzwyczaiłyśmy się do łatwo dostępnych suplementów wzmacniających naszą odporność. Idziemy do apteki, kupujemy, zażywamy i już. Jednak może warto pokusić się i sięgnąć po bogactwo naturalnych substancji znajdujących się produktach, które zazwyczaj mamy w domu, a których kompletnie nie doceniamy?

Syrop,

który proponuję, doskonale sprawdzi się jako lek na przeziębienie zabijając szalejące w twoim organizmie, bakterie. Jest też doskonałym środkiem zapobiegającym infekcjom, jeśli będziesz go stosowała codziennie.

Z czego więc będzie się składał nasz naturalny antybiotyk?

Chrzan

Korzeń chrzanu, dzięki olejkom eterycznym w nim zawartym, doskonale oczyszcza i udrożnia drogi oddechowe. Poprawia też krążenie.

Czosnek

To bardzo silny naturalny antybiotyk, znany ze swych właściwości od wieków. Precyzyjnie namierza szkodliwe bakterie i usuwa je, zostawiając tylko pożyteczne drobnoustroje.

Cebula

Choć odrobinę delikatniejsza od czosnku, podobne jak on, działa bakteriobójczo. Do tego bogata jest w witaminę C, krzem, magnez, cynk, fosfor i siarkę, co dodatkowo daje jej właściwości wzmacniające naszą odporność.

Imbir

Korzeń imbiru doskonale rozgrzewa, ale też stymuluje krążenie. Posiada również właściwości przeciwzapalne.

Chili

Podobnie jak imbir pobudza krążenie i rozgrzewa. Nie wszyscy wiedzą, że jest doskonałym źródłem witaminy C. Za jej pikantny smak zaś, odpowiada substancja zwana kapsaicyną. Kapsaicyna uśmierza bóle głowy i powoduje wzrost poziomu endorfin (hormonów szczęścia), a przecież wiemy, że w chorobie pozytywne emocje są jak najbardziej potrzebne.

Kurkuma

Przyprawa o wielu działaniach prozdrowotnych. Dla potrzeb przeziębienia zostańmy jednak przy jej działaniu przeciwzapalnym i oczyszczającym. Kurkumie warto przyjrzeć się dokładniej i na pewno to zrobię w kolejnych wpisach.

Ocet jabłkowy

Znany od starożytnych czasów ze swoich szerokich właściwości leczniczych. W naszym syropie będzie pełnił rolę maceratu, ale i on ma działanie antybakteryjne i wspomagające krążenie. Pełen witamin i mikroelementów, dodaje sił witalnych, oraz zwiększa odporność organizmu.

Miód

W naszym syropie będzie pełnił trochę rolę smakową, byśmy mogły go jakoś przełknąć, ale nie zapominajmy o tym, że sam w sobie jest silnym, naturalnym antybiotykiem, wzmacnia serce i pracę mózgu, goi rany, działa przeciwzapalnie.

BHP

No dobrze, to już wiemy z czego będzie się składał nasz naturalny antybiotyk. Czas przystąpić do dzieła.

Zanim jednak przystąpimy do produkcji, chciałabym Cię uprzedzić, że część składników, posiada bardzo silne olejki eteryczne, oraz substancje drażniące. Szczególnie ostrożnie należy postępować z papryczką chili. Sugeruję Ci wręcz użycie rękawiczek gumowych i gogli. A po wykonaniu mikstury, dokładne umycie rąk jeszcze w rękawiczkach, aby substancje z papryczki nie dotknęły skóry. Sama kiedyś miałam bardzo niemiłą przygodę z papryką, która poparzyła mi dłonie i twarz (dotknęłam rękami twarzy , również w okolicy oczu), dlatego Cię przestrzegam.

Jeśli jednak substancje z papryczki dostaną się do skóry, a nie daj Boże oczu, nie płucz ich wodą, lecz mlekiem, które zneutralizuje palące substancje. Woda tylko wzmaga problem.

Proporcje

  • Dwie duże cebule
  • Dwie duże główki czosnku
  • Jedna dość duża papryczka chili
  • Imbir (wielkości dłoni)
  • Średni korzeń chrzanu
  • Dwie łyżki miodu (naturalnego)
  • Dwie łyżki kurkumy
  • Ocet jabłkowy ok 400 ml

Przygotowanie

  • Cebule, czosnek, imbir, papryczkę chili i chrzan siekamy i wkładamy do litrowego słoika
  • Dodajemy kurkumę i miód. Całość mieszamy łyżką
  • Zalewamy octem pod samą zakrętkę
  • Zakręcamy słoik i jeszcze raz mieszamy, tym razem przez potrząsanie słoikiem
  • Odstawiamy syrop w ciemne miejsce (może być np szafka) na 14 dni i co jakiś czas nim potrząsamy
  • Po dwóch tygodniach odcedzamy i odciskamy (np przez gazę) gotowy syrop i zlewamy go do butelki.

Stosowanie

  • Profilaktycznie – jedna łyżeczka dziennie po posiłku
  • Leczniczo w infekcjach – 5-6 łyżek dziennie, zawsze po posiłku

Syrop jest bardzo pikantny. Jeśli odczuwasz zbyt mocne pieczenie po jego spożyciu, zjedz od razu coś kwaśnego (kawałek ogórka kiszonego, plasterek cytryny, lub pomarańczy, albo garść kapusty kiszonej).

Subscribe
Powiadom o
guest
9 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także