Czy warto pić kombuchę?

Kasia Potargana
0 komentarzy

Kombucha to napój koreański, który zdobywa coraz większą popularność w Polsce. Czym tak właściwie jest kombucha i dlaczego warto ją spożywać regularnie?

Czym jest kombucha?

Napój kombucha jest bardzo interesujący produktem. Powstaje na bazie grzyba kombucha, czyli grzyba herbacianego. Zawiera on kolonię symbiotycznych kultur bakterii i drożdży. Grzyb ten określa się również mianem grzyba japońskiego. Jak wygląda? Ma postać galaretki – aby otrzymać pyszny napój należy go dodać do posłodzonej herbaty, wtedy zaczyna fermentować i tym sposobem powstaje kombucha.

Wygląd i smak kombuchy

Kombucha ma smak słodko-kwaśny, ponadto jest musująca i orzeźwiająca. Może mieć różny kolor – w zależności od zastosowanych składników od jasnoszarego po ciemnobrązowy. Kombuchę można przygotować na bazie cukru oraz herbaty zielonej, czarnej bądź owocowej z dziką różą.

Zdrowotne właściwości kombuchy

Napój ten jest warty uwagi nie tylko ze względu na oryginalne walory smakowe, ale i niezwykłe właściwości prozdrowotne. Kombucha posiada wiele witamin i minerałów, takich jak witaminy z grupy B, witamina C, potas, żelazo, cynk, mangan, miedź oraz etanol, polifenole i kwasy organiczne – jabłkowy, askorbinowy, octowy, mlekowy, glukonowy, glukuronowy i szczawiowy. Napój ten działa antybakteryjnie, przeciwutleniająco, reguluje poziom cukru we krwi, a także wspomaga działanie układu odpornościowego.

Kiedy warto pić regularnie kombuchę?

Ten pyszny napój zaleca się wszystkim osobom, które dbają o swoje zdrowie i pragną zawsze sięgać po smaczną i zdrową żywność, a także zdrowe napoje. Po kombuchę warto sięgnąć latem, ponieważ pozwala ona uzupełnić wiele cennych składników odżywczych, które łatwo wypocić podczas upałów. Napój ten jest bardzo orzeźwiający i z powodzeniem można nim zastąpić soki owocowe, które chociaż znakomicie smakują należy spożywać z umiarem, ponieważ posiadają sporą ilość cukru. Kombucha to także świetny zamiennik niezdrowych musujących napojów.

Przeciwwskazania do picia kombuchy

Choć kombucha jest bardzo zdrowa i posiada wiele właściwości prozdrowotnych, istnieją również pewne przeciwwskazania do spożywania jej. Z racji tego, iż napój ten posiada niewielką ilość alkoholu nie jest zalecany dzieciom, ani kobietom ciężarnym i matkom karmiącym piersią. Kombucha zawiera także cukier, więc nie powinny sięgać po nią osoby zmagające się z cukrzycą lub insulinoopornością.

Pijąc kombuchę warto pamiętać o możliwych działaniach niepożądanych, które mogą wystąpić. Zalicza się do nich ból, zawroty, nudności i reakcje alergiczne. Jednak objawy te występują bardzo rzadko i zazwyczaj mają związek z nadmierną konsumpcją kombuchy, nieprawidłowym przechowywaniem napoju, nieprawidłowym przygotowaniu napoju bądź też ze stanem zdrowia.

Gdzie można kupić kombuchę?

Napój ten można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością bądź też żywnością azjatycką. Wybierając odpowiednie miejsce do zakupów, warto przyjrzeć się innym oferowanym przez sklep produktom. Zarówno kombucha w sklepie Organic24.pl, jak i inne artykuły spożywcze to wysokiej jakości produkty posiadające składniki pochodzące z upraw ekologicznych – zawsze należy wybierać najwyżej jakości kombuchę, aby mieć pewność, że kupuje się pyszny, ale i zdrowy napój.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności