Pesto z czosnku niedźwiedziego – bieszczadzki rarytas
Składniki:
- 180 g czosnku niedźwiedziego
- 50 g ziaren słonecznika
- 150 g oliwy, lub oleju roślinnego
- 1- 1,5 łyżeczki soli (wg uznania)
Sposób wykonania:
- Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni na złoty kolor (uważaj, aby się nie przypaliły, będą gorzkie i zepsują cały smak)
- Wrzuć ziarna do naczynia miksującego i je rozdrobnij – 5 sek, obroty 8
- Liście czosnku niedźwiedziego umyj, osusz, i pokrój na kilka części i wrzuć do naczynia miksującego
- Dodaj oliwę/olej, oraz sól, zblenduj, 30 sek, obroty 8
- Gotowe pesto z czosnku niedźwiedziego przełóż do wyparzonych, suchych słoików
- Zalej pesto oliwą/olejem do samej krawędzi słoika, aby nie zostawić miejsca na dostanie się pęcherzy powietrza i dobrze zakręć
- Tak przy gotowane pesto przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu. Możesz je także zamrozić.
Jeśli wykonasz przepis na: Pesto z czosnku niedźwiedziego – bieszczadzki rarytas, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255