Pesto z czosnku niedźwiedziego – bieszczadzki rarytas
Składniki:
- 180 g czosnku niedźwiedziego
- 50 g ziaren słonecznika
- 150 g oliwy, lub oleju roślinnego
- 1- 1,5 łyżeczki soli (wg uznania)
Sposób wykonania:
- Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni na złoty kolor (uważaj, aby się nie przypaliły, będą gorzkie i zepsują cały smak)
- Wrzuć ziarna do naczynia miksującego i je rozdrobnij – 5 sek, obroty 8
- Liście czosnku niedźwiedziego umyj, osusz, i pokrój na kilka części i wrzuć do naczynia miksującego
- Dodaj oliwę/olej, oraz sól, zblenduj, 30 sek, obroty 8
- Gotowe pesto z czosnku niedźwiedziego przełóż do wyparzonych, suchych słoików
- Zalej pesto oliwą/olejem do samej krawędzi słoika, aby nie zostawić miejsca na dostanie się pęcherzy powietrza i dobrze zakręć
- Tak przy gotowane pesto przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu. Możesz je także zamrozić.
Jeśli wykonasz przepis na: Pesto z czosnku niedźwiedziego – bieszczadzki rarytas, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
Gotuj prościej i smaczniej z Thermomix TM7!
W moich przepisach niezastąpionym pomocnikiem jest Thermomix. Chcesz przekonać się, jak może ułatwić gotowanie również w Twojej kuchni? Najlepiej zobaczyć go w akcji!
Jako oficjalny przedstawiciel Thermomix z przyjemnością przygotuję dla Ciebie i Twoich bliskich wyjątkową prezentację. Razem ugotujemy pyszne dania, krok po kroku poznając funkcje i zalety Thermomix TM7.
Zadzwoń lub napisz i umów się na spotkanie:
📞 794-946-255 – Kasia
Przekonaj się, że gotowanie może być prostsze, szybsze i jeszcze przyjemniejsze!
