Pesto z czosnku niedźwiedziego – bieszczadzki rarytas

Kasia Potargana
2 komentarze
Pesto z czosnku niedźwiedziego jadłam pierwszy raz w Bieszczadach, gdzie praktycznie wszędzie, nawet w schronisku, można kupić słoiczek tego przysmaku. Podczas minionej majówki, udało mi się zdobyć przeogromną ilość świeżego czosnku niedźwiedziego. Postanowiłam więc większość mojej zdobyczy przerobić właśnie na pesto. Zostawiłam jednak sobie troszkę do sałatki i do pierogów, za których przygotowanie wezmę się, jak tylko napiszę ten tekst. Także, jeśli jesteś ciekawa/wy pierogów z czosnkiem niedźwiedzim, wyglądaj kolejnych postów, bo na pewno opiszę to kulinarne doświadczenie.
Wracając do pesto. Z tego, co widziałam w składzie kupnych słoiczków w Bieszczadach, pesto składa się z liści czosnku niedźwiedziego, oliwy i soli. Ja od siebie dodałam ziarna słonecznika, które akurat miałam w domu. Niektórzy dodają też parmezan, jak do pesto z bazylii, pestki dyni, lub orzeszki.
Pesto możesz wykorzystać do kanapek, do mięs z grilla, lub do makaronu. Dobrze komponuje się z ziemniakami, jako składnik sosów i zup. Pysznie smakuje rozsmarowane na ugrillowanym chlebku!
Dzisiaj przepis tylko na Thermomix, bo właśnie w nim przygotowałam swoje pesto z czosnku niedźwiedziego.
Wiosna to nie tylko czas czosnku niedźwiedziego, ale także pokrzywy. Przepis na pesto z pokrzywy znajdziesz także na moim blogu.
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 10 min.
Czas całkowity: 10 min.
Mój przepis na:

Pesto z czosnku niedźwiedziego – bieszczadzki rarytas

Składniki:

  • 180 g czosnku niedźwiedziego
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 150 g oliwy, lub oleju roślinnego
  • 1- 1,5 łyżeczki soli (wg uznania)

Sposób wykonania:

  • Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni na złoty kolor (uważaj, aby się nie przypaliły, będą gorzkie i zepsują cały smak)
  • Wrzuć ziarna do naczynia miksującego i je rozdrobnij – 5 sek, obroty 8
  • Liście czosnku niedźwiedziego umyj, osusz, i pokrój na kilka części i wrzuć do naczynia miksującego
  • Dodaj oliwę/olej, oraz sól, zblenduj, 30 sek, obroty 8
  • Gotowe pesto z czosnku niedźwiedziego przełóż do wyparzonych, suchych słoików
  • Zalej pesto oliwą/olejem do samej krawędzi słoika, aby nie zostawić miejsca na dostanie się pęcherzy powietrza i dobrze zakręć
  • Tak przy gotowane pesto przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu. Możesz je także zamrozić.

GOTUJ Z THERMOMIX

Jeśli chcesz gotować – szybko, łatwo, kreatywnie, oszczędnie umów się za mną na całkowicie niezobowiązującą, bezpłatną prezentację.
Jestem przedstawicielem Thermomix i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255
e-mail: [email protected]
Pozdrawiam – Kasia
Pesto z czosnku niedźwiedziego w hurtowych ilościach. Będzie zapas na całe lato
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Małgorzata

To musi być mega dobre 😉

Zobacz także

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności