Pesto z pokrzywy
Składniki:
- 3 garście młodych liści pokrzywy
- 1 garść ziaren słonecznika (łuskanych)
- 1 garść orzechów włoskich (łuskanych)
- 1/3 szklanki oliwy (ostrożnie, nie za dużo)
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 garść świeżej bazylii
- 1-2 szczypty soli (do smaku)
Sposób wykonania:
- Zebraną pokrzywę rozłóż na białym papierze i odczekaj godzinkę, aby jej mieszkańcy mieli czas uciec
- Wypłucz pokrzywę i pokrój ją na drobniejsze części
- Upraż orzechy i słonecznik na suchej patelni
- Do naczynia miksującego włóż czosnek, nasiona słonecznika i orzechy, zmiksuj 5 sek, obroty 8
- Pokrzywę i bazylię, wrzuć do naczynia miksującego
- Zalej wszystko oliwą i dodaj szczyptę soli, blenduj na ustawieniach 30 sek, obroty 8
Jeśli wykonasz przepis na:
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255
Jak dla mnie zjadliwe to pesto, teraz rozumiem czemu Karol ma dietę 😉 he he a tak serio nigdy nie robiłam sama pesto, muszę się skusić i spróbować 🙂
Nawet całkiem zjadliwe. Całe zjedzone he he 😉
Nigdy nie robiłam pesto. Karol to je? Bo sądząc po jego przepisach, to raczej tylko spogląda na słoiczek. Pokrzyw Ci u mnie dostatek. Zrobię i zjem i dam znać,czy przeżyję.
Jakie Ty masz fajne pomysły-))))))))
He he, daj znać, daj 🙂 U nas wszyscy zdrowi i cali, choć rzeczywiście Karol nie tyka takich wynalazków 😉
Uwielbiam pesto bazyliowe, z pietruszki, rzodkiewki czy czosnku niedźwiedziego, ale z pokrzywy jeszcze nie robiłam, więc mam wyzwanie 🙂
Tylko pokrzywa musi być młoda, najlepiej majowa. Nie wiem, jak u Was wygląda sezon?