Pesto z pokrzywy – nie tylko dla wegan

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Pisząc o soku z pokrzywy, obiecałam Wam przepis na pesto z pokrzywy. Dotrzymuję więc słowa i powracam z obiecanym przepisem. Pesto z pokrzywy jest naprawdę smaczne i ciekawe w smaku. A do tego bardzo zdrowe (o tym jakie są prozdrowotne właściwości pokrzywy pisałam przy okazji soku TUTAJ). Moja córka weganka, sprawdziła skład i zatwierdziła do użytku wegańskiego, więc polecam pesto także weganom.
Pesto możesz póki są świeże pędy pokrzyw, przygotowywać na bieżąco, a pod koniec sezonu zrób sobie kilka słoiczków i zapasteryzuj (TUTAJ opis pasteryzacji). Będziesz miała zdrowy dodatek do makaronów, czy kanapek na zimę (pyszne jest pesto na utostowanym chlebku i z pomidorkiem) na wierzchu).
Przypominam Ci, że pokrzywę należy zbierać w miejscach oddalonych od ruchu ulicznego. Pokrzywę, aby nie parzyła możemy zmoczyć, lub złożyć rękawiczki (ja zakładam na raz gumowe i robocze bawełniane).
Przepis podaję w wersji na Thermomix, ponieważ tak właśnie robię pesto z pokrzywy
Ilość porcji: 4 osoby
Kalorii na 100 g:: 300
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 18 min.
Mój przepis na:

Pesto z pokrzywy

Składniki:

  • 3 garście młodych liści pokrzywy
  • 1 garść ziaren słonecznika (łuskanych)
  • 1 garść orzechów włoskich (łuskanych)
  • 1/3 szklanki oliwy (ostrożnie, nie za dużo)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 1-2 szczypty soli (do smaku)

Sposób wykonania:

  • Zebraną pokrzywę rozłóż na białym papierze i odczekaj godzinkę, aby jej mieszkańcy mieli czas uciec
  • Wypłucz pokrzywę i pokrój ją na drobniejsze części
  • Upraż orzechy i słonecznik na suchej patelni
  • Do naczynia miksującego włóż czosnek, nasiona słonecznika i orzechy, zmiksuj 5 sek, obroty 8
  • Pokrzywę i bazylię, wrzuć do naczynia miksującego
  • Zalej wszystko oliwą i dodaj szczyptę soli, blenduj na ustawieniach 30 sek, obroty 8
Mam nadzieję, że spodobał Ci się ten przepis i zechcesz go wypróbować. Początkowo niektórzy mają opory przed jedzeniem „chwastów”, ale zapewniam Cię, że to pesto w niczym nie ustępuje oryginałowi, a jego walory zdrowotne są nie do przecenienia. 

Jeśli wykonasz przepis na: Pesto z pokrzywy, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także