Czytasz teraz
Pesto z pokrzywy – nie tylko dla wegan

Pesto z pokrzywy – nie tylko dla wegan

Kasia Potargana
Pisząc o soku z pokrzywy, obiecałam Wam przepis na pesto z pokrzywy. Dotrzymuję więc słowa i powracam z obiecanym przepisem. Pesto z pokrzywy jest naprawdę smaczne i ciekawe w smaku. A do tego bardzo zdrowe (o tym jakie są prozdrowotne właściwości pokrzywy pisałam przy okazji soku TUTAJ). Moja córka weganka, sprawdziła skład i zatwierdziła do użytku wegańskiego, więc polecam pesto także weganom.
Pesto możesz póki są świeże pędy pokrzyw, przygotowywać na bieżąco, a pod koniec sezonu zrób sobie kilka słoiczków i zapasteryzuj (TUTAJ opis pasteryzacji). Będziesz miała zdrowy dodatek do makaronów, czy kanapek na zimę (pyszne jest pesto na utostowanym chlebku i z pomidorkiem) na wierzchu).
Przypominam Ci, że pokrzywę należy zbierać w miejscach oddalonych od ruchu ulicznego. Pokrzywę, aby nie parzyła możemy zmoczyć, lub złożyć rękawiczki (ja zakładam na raz gumowe i robocze bawełniane).
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100 g: 300
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 18 min.
Mój przepis na:

Pesto z pokrzywy

Składniki:

  • 3 garście młodych liści pokrzywy
  • 1 garść ziaren słonecznika (łuskanych)
  • 1 garść orzechów włoskich (łuskanych)
  • 1/3 szklanki oliwy (ostrożnie, nie za dużo)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 1-2 szczypty soli (do smaku)

Sposób wykonania:

  • Zebraną pokrzywę rozłóż na białym papierze i odczekaj godzinkę, aby jej mieszkańcy mieli czas uciec
  • Wypłucz pokrzywę i pokrój ją na drobniejsze części
  • Upraż orzechy i słonecznik na suchej patelni
  • Pokrzywę, nasiona słonecznika i orzechy wrzuć do miksera, lub blendera
  • Dodaj rozgnieciony czosnek, oraz listki bazylii
  • Zalej wszystko oliwą i dodaj szczyptę soli (ja dodaję najpierw połowę oliwy i połowę soli – sprawdzam, czy nie jest zbyt tłuste, zbyt słone i dopiero dodaję resztę)
  • Dokładnie zblenduj składniki – gotowe
Uwagi dodatkowe
Mam nadzieję, że spodobał Ci się ten przepis i zechcesz go wypróbować. Początkowo niektórzy mają opory przed jedzeniem „chwastów”, ale zapewniam Cię, że to pesto w niczym nie ustępuje oryginałowi, a jego walory zdrowotne są nie do przecenienia. 
Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka

Jak dla mnie zjadliwe to pesto, teraz rozumiem czemu Karol ma dietę 😉 he he a tak serio nigdy nie robiłam sama pesto, muszę się skusić i spróbować 🙂

Irena - Hooltaye w podróży

Nigdy nie robiłam pesto. Karol to je? Bo sądząc po jego przepisach, to raczej tylko spogląda na słoiczek. Pokrzyw Ci u mnie dostatek. Zrobię i zjem i dam znać,czy przeżyję.
Jakie Ty masz fajne pomysły-))))))))5 stars

Wędrówki po kuchni

Uwielbiam pesto bazyliowe, z pietruszki, rzodkiewki czy czosnku niedźwiedziego, ale z pokrzywy jeszcze nie robiłam, więc mam wyzwanie 🙂


© 2018-2019 Myśli Potarganej - Wszelkie prawa zastrzeżone.
Obsługa techniczna - TwojeCentrum.pl

W górę
6
0
Napisz coś od Siebiex
()
x