Sok z pokrzywy? Czemu nie? Ta parząca i wszędobylska bylina, traktowana jak przykry chwast, jest prawdziwą skarbnicą składników ważnych dla naszego zdrowia.
Pokrzywą zainteresowałam się ze względu na moją mamę cierpiącą na cukrzycę i nadciśnienie, dla której szukałam naturalnych metod wspomagających leczenie. Okazuje się jednak, że pokrzywa posiada dużo więcej zalet i możliwości wykorzystania, niż tylko wspomagająco przy leczeniu cukrzycy i nadciśnienia.
Pokrzywa to bardzo cenne ziółko
Zawiera witaminy C, A i K, witaminy z grupy B, oraz mnóstwo minerałów, takich jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas i sód. Do tego jest bogata w polifenole i niezbędne aminokwasy, a jej pigmenty, to wspaniałe przeciwutleniacze.
Na co pomaga?
Dzięki zawartym w niej bogactwom, pokrzywa to naturalny leczniczy konglomerat. Zobacz sama, jak wiele może.:
- Obniża ciśnienie krwi stymulując rozszerzanie naczyń krwionośnych, oraz rozluźniając mięsień sercowy
- Wspomaga obniżenie poziomu cukru w organizmie
- Chroni wątrobę przed uszkodzeniami w wyniku działań toksyn, czy metali ciężkich
- Doskonale się sprawdza wspomagając leczenie egzemy i stanów atopowych skóry. W ogóle jest świetna dla naszej skór. Nawilża, odmładza ją i regeneruje
- Blokuje wydzielanie histaminy, przyczyny np. kataru siennego, czyli ułatwia życie alergikom
- Posiada działanie moczopędne – wspomaga więc pracę nerek i układu moczowego, przyczynia się tym samym także do obniżenia ciśnienia krwi
- Łagodzi stany zapalne
- Oczyszcza organizm z toksyn
- Jest zalecana osobom o niskim poziomie hemoglobiny
- Wzmacnia włosy i paznokcie
A rośnie przy każdym płocie i jest dostępna dla każdego, kto się odważy ją zerwać. Podpowiem Ci, że zestaw – rękawiczka gumowa+rękawiczka bawełniana, jak najbardziej daje radę. Pomaga też zmoczenie pokrzyw i odwaga już nie jest niezbędna.
Oczywiście zbieramy pokrzywy w miejscach oddalonych od miejskich zanieczyszczeń i ruchu drogowego. Zanieczyszczone pokrzywy przyniosą więcej szkody, niż pożytku. Dlatego po zbiory wybierz się poza miasto.
Jak zrobić sok z pokrzywy
Na sok najlepiej nadają się młode części pokrzywy, ale wiele osób wykorzystuje także starsze liście i łodygi. Proporcje: pokrzywy i wody 1:1 (np. 1kg : 1L)
Pokrzywę kroję, zalewam niewielką ilością gorącej wody, czekam aż przestygnie, a następnie blenduję.
Zblendowaną pokrzywę zalewam resztą wody, odstawiam na dobę, by się zmacerowała, a następnie odcedzam ją przez gazę i przelewam sok do wyparzonego słoiczka.
Mam stały dostęp do”czystych” pokrzyw, więc na razie robię sok na bieżąco. Jednak, muszę się za chwilę zmotywować i zrobić go więcej, a następnie zapasteryzować (jak się pasteryzuje napisałam TUTAJ). Jeśli nie masz „czystych” pokrzyw w okolicy i jest to dla Ciebie wyprawa, przygotuj sobie od razu większą ilość na zapas.
Jak stosować sok z pokrzywy
Mimo, że bardzo zdrowy, sok z pokrzywy można przedawkować. Dlatego nie powinno się przekraczać 10-12 ml na dobę. Soku z pokrzywy powinny unikać osoby o niskim ciśnieniu krwi.
Dla ogólnej zdrowotności, wzmocnienia organizmu i jego odpornosci, pije się sok codziennie, raz dziennie, na czczo przez dwa tygodnie, w ilości 1/3 szklanka soku, na 2/3 szklanki wody.
Możesz do soku dodać wyciśnięty sok z cytryny i posłodzić naturalnym miodem. Możesz też pić dwie łyżeczki czystego soku, nie rozpuszczając go w wodzie.
Niezapasteryzowany, lub raz otwarty sok, przechowuję w lodówce.
Z pokrzywy można też zrobić różne potrawy. Ja robię z pokrzywy pyszne pesto, ale o tym w kolejnym wpisie niebawem.