Blok czekoladowy
Składniki:
- 500 g mleka w proszku (ja lubię granulowane)
- 250 g masła (masło możesz zastąpić margaryną do pieczenia)
- 1 szklanka mleka (możesz mleko zastąpić wodą)
- 1,5 szklanki cukru
- 4-5 łyżek kakao
- 500 g herbatników typu Petit Burre (może być nieco więcej)
Sposób wykonania:
- Do rondelka włóż masło i wlej mleko, podgrzewaj do roztopienia, zmniejsz ogień do minimum
- Dodaj cukier i mieszaj aż do rozpuszczenia cukru
- Wsyp kakao i mieszaj do uzyskania jednolitej masy, zestaw z ognia
- Dodaj mleko w proszku i wymieszaj mikserem
- Herbatniki pokrusz na drobne kawałki i wsyp do masy i wymieszaj mikserem, jak przestanie mikser "ciągnąć" dokończ mieszanie drewnianą pałką
- Powoli dodawaj pozostałe herbatniki cały czas mieszają masę łyżką
- Do wyłożonej papierem keksówki wyłóż masę, dociśnij i wyrównaj
- Odstaw masę do lodówki na ok 3 godziny
- Wyjmij blok z formy, krój na plastry – gotowe
Jeśli wykonasz przepis na: Blok czekoladowy, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255