Blok czekoladowy – słodkie wspomnienie PRL-u

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Każdy, choć chwilę żył w czasach PRL z rozrzewnieniem wspomina blok czekoladowy, namiastkę upragnionej, sprzedawanej na kartki, czekolady. W moim domu blok czekoladowy wrócił do łask za sprawą Hani, która stała się wręcz specjalistką, proszoną o robienie go na wszystkie imprezy klasowe. Za sprawą Hani przypominam dziś ten PRL- owy smakołyk. Może stanie się hitem i twojej imprezy?
Ilość porcji: 6 osób
Kalorii na 100 g:: 400
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 20 min.
3 hours
— REKLAMA —
Mój przepis na:

Blok czekoladowy

Składniki:

  • 500 g mleka w proszku (ja lubię granulowane)
  • 250 g masła (masło możesz zastąpić margaryną do pieczenia)
  • 1 szklanka mleka (możesz mleko zastąpić wodą)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4-5 łyżek kakao
  • 500 g herbatników typu Petit Burre (może być nieco więcej)

Sposób wykonania:

  • Do rondelka włóż masło i wlej mleko, podgrzewaj do roztopienia, zmniejsz ogień do minimum
  • Dodaj cukier i mieszaj aż do rozpuszczenia cukru
  • Wsyp kakao i mieszaj do uzyskania jednolitej masy, zestaw z ognia
  • Dodaj mleko w proszku i wymieszaj mikserem
  • Herbatniki pokrusz na drobne kawałki i wsyp do masy i wymieszaj mikserem, jak przestanie mikser "ciągnąć" dokończ mieszanie drewnianą pałką
  • Powoli dodawaj pozostałe herbatniki cały czas mieszają masę łyżką
  • Do wyłożonej papierem keksówki wyłóż masę, dociśnij i wyrównaj
  • Odstaw masę do lodówki na ok 3 godziny
  • Wyjmij blok z formy, krój na plastry – gotowe
Jeśli lubisz czekoladę z orzechami, lub w ogóle bakalie, możesz je dodać do masy. Jednak to już nie będzie blok rodem z PRL, a jedynie pyszną wariacją na temat, bo wtedy bakalie były na wagę złota. Miłego wspominania i zajadania.

Jeśli wykonasz przepis na: Blok czekoladowy, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

--- R E K L A M A ---
Subscribe
Powiadom o
guest
9 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka

Dawno nie robiłam,ale smak zawsze skłania do wspomnień 🙂

Gosia

Potrawy w tamtych czasach były proste, nieprzekombinowane, ale jakże smaczne. Takie olfaktoryczne wspomnienia dzieciństwa lubię przywoływać i poprzez smak choć na chwile przenosić się w tamte czasy… Chyba muszę kiedyś zrobić i pokazać synowi jak smakowało moje dzieciństwo!

Minimili

To jest pyszne, ale trzeba uważać na mleko w proszku. Ostatnio trafiliśmy na tak obrzydliwe, że popsuło smak całego bloku:-(

Szpileczkiibabeczki

Pysznie własnie robię 😊

Mariola

Zrobiłam tym razem z tego przepisu i nie polecam 🙁 zawsze miałam gładką masę, która fajnie się rozprowadzało o faktycznie przypominało czekoladę. Ta masa wyszła zbyt gęsta, trudna do rozporządzenia i nie wygląda jak 'czekolada”. Wszystko według przepisu,mleko również granulowane2 stars

Zobacz także