We wpisie o kiszonkach obiecałam przepis na kiszone buraki. Przy okazji pomyślałam, że napiszę o nich trochę więcej. Bo o ile o kapuście i ogórkach wiemy sporo, to o burakach chyba nie za wiele.
A kiszone buraki są jak skrzynia pełna skarbów
dlatego dobrze, by były składnikiem naszej codziennej diety.
- Są niskokaloryczne, w przeciwieństwie do buraków surowych, więc wspomagają odchudzanie.
- Są pomocne w walce z rakiem i miażdżycą
- Usuwają wolne rodniki z organizmu, a więc przedłużają naszą młodość
- Wzmacniają odporność i kondycję organizmu
- Regulują pracę układu pokarmowego i spowalniają procesy gnilne w jelitach
- Odkwaszają organizm
- Wspomagają potencję
- Obniżają poziom złego cholesterolu
- Są bardzo dobrym źródłem żelaza i witamin, oczyszczają krew i zwiększają ilość czerwonych krwinek
- Wspierają nerki w wydalaniu kwasu moczowego
- Działają przeciwgrzybicowo i antybakteryjnie
- Są też naturalnym probiotykiem
Co można zrobić z kiszonych buraków?
Z kiszonych buraków znamy i lubimy głównie zakwas, który można pić na surowo, lub zrobić z niego pyszny barszcz wigilijny. Ale i same buraki to fajny składnik sałatkowy. Dobrze się czują na przykład w towarzystwie rukoli, sera feta i orzechów, albo bardziej swojsko z jabłkiem, porem i jajkiem.
Kiszone buraki – przepis
Składniki:
- 2 kg buraków
- Główka czosnku
- Kilkanaście ziaren czarnego pieprzu
- Kilka ziaren ziela angielskiego
- Przegotowana gorąca woda
- Sól 1 łyżka na litr wody
- Kilka liści laurowych
Wykonanie:
- Buraki obieramy, płuczemy i kroimy na mniejsze części, jeśli buraki są duże, a następnie układamy w dużym garnku, lub słoiku
- Dodajemy czosnek, oraz pozostałe przyprawy (poza solą)
- Sól rozpuszczamy w wodzie i zalewamy buraki tak, by nie wystawały z wody.
- Buraki dociskamy talerzykiem i np. słoikiem z wodą, żeby buraki na pewno nie wypłynęły i nie nabrały powietrza
- Zakręcamy słoik i ustawiamy w chłodnym, suchym ciemnym miejscu na 4-6 dni
- Po ukiszeniu sok możemy przelać do butelek i włożyć do lodówki, ale najlepiej zawekować buraki wraz z sokiem
Aby przyspieszyć proces kiszenia można dodać kromkę razowego chleba na zakwasie, lub trochę wody z kapusty, lub ogórkow kiszonych.
Heh, tyle dobrego w tych kiszonych burakach, że barszczyk robię już jutro 🙂