Czytasz teraz
Kiszone buraki – przepis i właściwości

Kiszone buraki – przepis i właściwości

Kasia Potargana

We wpisie o kiszonkach obiecałam przepis na kiszone buraki. Przy okazji pomyślałam, że napiszę o nich trochę więcej. Bo o ile o kapuście i ogórkach wiemy sporo, to o burakach chyba nie za wiele.

A kiszone buraki są jak skrzynia pełna skarbów

dlatego dobrze, by były składnikiem naszej codziennej diety.

  • Są niskokaloryczne, w przeciwieństwie do buraków surowych, więc wspomagają odchudzanie.
  • Są pomocne w walce z rakiem i miażdżycą
  • Usuwają wolne rodniki z organizmu, a więc przedłużają naszą młodość
  • Wzmacniają odporność i kondycję organizmu
  • Regulują pracę układu pokarmowego i spowalniają procesy gnilne w jelitach
  • Odkwaszają organizm
  • Wspomagają potencję
  • Obniżają poziom złego cholesterolu
  • Są bardzo dobrym źródłem żelaza i witamin, oczyszczają krew i zwiększają ilość czerwonych krwinek
  • Wspierają nerki w wydalaniu kwasu moczowego
  • Działają przeciwgrzybicowo i antybakteryjnie
  • Są też naturalnym probiotykiem

Co można zrobić z kiszonych buraków?

Z kiszonych buraków znamy i lubimy głównie zakwas, który można pić na surowo, lub zrobić z niego pyszny barszcz wigilijny. Ale i same buraki to fajny składnik sałatkowy. Dobrze się czują na przykład w towarzystwie rukoli, sera feta i orzechów, albo bardziej swojsko z jabłkiem, porem i jajkiem.

Kiszone buraki – przepis

Składniki:

  • 2 kg buraków
  • Główka czosnku
  • Kilkanaście ziaren czarnego pieprzu
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • Przegotowana gorąca woda
  • Sól 1 łyżka na litr wody
  • Kilka liści laurowych

Wykonanie:

  • Buraki obieramy, płuczemy i kroimy na mniejsze części, jeśli buraki są duże, a następnie układamy w dużym garnku, lub słoiku
  • Dodajemy czosnek, oraz pozostałe przyprawy (poza solą)
  • Sól rozpuszczamy w wodzie i zalewamy buraki tak, by nie wystawały z wody.
  • Buraki dociskamy talerzykiem i np. słoikiem z wodą, żeby buraki na pewno nie wypłynęły i nie nabrały powietrza
  • Zakręcamy słoik i ustawiamy w chłodnym, suchym ciemnym miejscu na 4-6 dni
  • Po ukiszeniu sok możemy przelać do butelek i włożyć do lodówki, ale najlepiej zawekować buraki wraz z sokiem

Aby przyspieszyć proces kiszenia można dodać kromkę razowego chleba na zakwasie, lub trochę wody z kapusty, lub ogórkow kiszonych.

Heh, tyle dobrego w tych kiszonych burakach, że barszczyk robię już jutro 🙂

2
Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Kosą po patelni
Gość

to ja czekam teraz na jakiś przepis z wykorzystaniem już tych ukiszonych 🙂 masa buraków wyszła mam nadzieje że przejemy 🙂

© 2018-2019 Myśli Potarganej - Wszelkie prawa zastrzeżone.
Obsługa techniczna - TwojeCentrum.pl

W górę