Ser ricotta pochodzi z Włoch. We Włoszech produkuje się go z serwatki. Jednak ja zaproponuję Ci jego wersję z mleka i śmietany. Tak przygotowany ser jest nieco słodki, pyszny, delikatny i bardzo kremowy. Przepis jest niesamowicie prosty, a wykonując go będziesz miała ogromną satysfakcję z faktu, że zrobiłaś sama swój własny ser. Super! Prawda? Myślę, że gdy go zrobisz, nie będziesz już kupowała ricotty w sklepie. Twój ser będzie zdrowszy, bez żadnych E – składników, tańszy i równie smaczny jak ten sklepowy, jak nie lepszy.Ricotta doskonale smakuje na kanapkach, szczególnie gdy udekorujesz go pomidorami i bazylią, lub rzodkiewkami. Ser ricotta możesz też wykorzystać do przeróżnych dań, zarówno słodkich jak i wytrawnych.
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100 g: 365
Drukuj przepis
Mój przepis na:Jak zrobić ser ricotta z mleka – podaję prosty przepis
Składniki:
- 1500 g mleka (najlepsze jest tłuste, ale z chudego też wyjdzie)
- 200 g śmietany 18%
- 50 g octu jabłkowego (lub winnego)
- 1/2 łyżeczki soli
Sposób wykonania:
- Do garnka wlej mleko i śmietanę, dodaj sól
- Doprowadź mleko i śmietanę do zagotowania i zmniejsz ogień na minimum
- Dodaj ocet i wymieszaj
- Potrzymaj jeszcze kilka minut na wolnym ogniu, aż mieszanka się zetnie
- Wyłóż sitko kilkukrotnie złożoną gazą, lub czystą pieluszką tetrową, albo bawełnianą ściereczką (jak dla mnie pieluszka jest najlepsza) i połóż na dość głębokim garnku, albo misce tak, by ociekająca serwatka nie miała kontaktu z serem
- Wylej "serek" do sitka i pozostaw, aby ociekł, na ok 15 minut
- Jeśli chcesz, by ser miał bardziej zwartą konsystencję, tak jak mój na zdjęciu, połóż na nim talerzyk, dociśnij np. słoikiem z wodą i zostaw na godzinę – dwie
- Gotową ricottę przechowuj w lodówce. Powinna być smaczna nawet po 10 dniach, chociaż nie sądzę, by przez ten czas coś z niej zostało
GOTUJ Z THERMOMIX
Jeśli chcesz gotować – szybko, łatwo, kreatywnie, oszczędnie umów się za mną na całkowicie niezobowiązującą, bezpłatną prezentację.
Jestem przedstawicielem Thermomix i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255
e-mail: [email protected]
Pozdrawiam – Kasia
Jak zrobić ser ricotta w Thermomix
- Do naczynia miksującego włóż motylka, wlej mleko i śmietanę, dodaj sól, ustaw 15 minut, 90 st., obroty 2
- Dodaj ocet, ustaw 1 minuta, obroty 1, a następnie pozostaw w naczyniu na ok 10 minut
- Dalej postępuj jak w klasycznym przepisie , czyli wylej „serek” na sitko wyłożone szmatką, pozostaw do ocieknięcia
A na koniec – nie wylewaj serwatki! To bardzo zdrowy napój i doskonały kosmetyk. Ale o to już temat na kolejny wpis 🙂
Świetny przepis 😁
Dziękuję 🙂 Pychota wychodzi, ściskam Kochana
Rzeczywiście prosty. Zapiszę sobie i spróbuje go powtórzyć!
Będzie mi bardzo miło 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Kasiu pięknie Ci wyszedł jak z obrazka 🙂
Dzięki Kochana, czasem mi się coś uda 😉
Jest smaczny jednak nie wiem dlaczego ma konsystencję kaszy.
Czasem wystarczy, że na etapie odsączania przyciśnie się czymś ciężkim. Poskleja się w „osełkę”. Dziękuję, że do mnie napisałeś 🙂