Jak zrobić ser ricotta – podaję prosty przepis

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Ser ricotta pochodzi z Włoch. We Włoszech produkuje się go z serwatki. Jednak ja zaproponuję Ci jego wersję z mleka i śmietany. Tak przygotowany ser jest nieco słodki, pyszny, delikatny i bardzo kremowy.
Przepis jest niesamowicie prosty, a wykonując go będziesz miała ogromną satysfakcję z faktu, że zrobiłaś sama swój własny ser. Super! Prawda? Myślę, że gdy go zrobisz, nie będziesz już kupowała ricotty w sklepie. Twój ser będzie zdrowszy, bez żadnych E – składników, tańszy i równie smaczny jak ten sklepowy, jak nie lepszy.
Ricotta doskonale smakuje na kanapkach, szczególnie gdy udekorujesz go pomidorami i bazylią, lub rzodkiewkami. Ser ricotta możesz też wykorzystać do przeróżnych dań, zarówno słodkich jak i wytrawnych.
Ilość porcji: 4 osoby
Kalorii na 100 g:: 365
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 15 min.
2 godziny
Czas całkowity: 2 godziny 15 min.
Mój przepis na:

Jak zrobić ser ricotta z mleka – podaję prosty przepis

Składniki:

  • 1500 g mleka (najlepsze jest tłuste, ale z chudego też wyjdzie)
  • 200 g śmietany 18%
  • 50 g octu jabłkowego (lub winnego)
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób wykonania:

  • Do garnka wlej mleko i śmietanę, dodaj sól
  • Doprowadź mleko i śmietanę do zagotowania i zmniejsz ogień na minimum
  • Dodaj ocet i wymieszaj
  • Potrzymaj jeszcze kilka minut na wolnym ogniu, aż mieszanka się zetnie
  • Wyłóż sitko kilkukrotnie złożoną gazą, lub czystą pieluszką tetrową, albo bawełnianą ściereczką (jak dla mnie pieluszka jest najlepsza) i połóż na dość głębokim garnku, albo misce tak, by ociekająca serwatka nie miała kontaktu z serem
  • Wylej "serek" do sitka i pozostaw, aby ociekł, na ok 15 minut
  • Jeśli chcesz, by ser miał bardziej zwartą konsystencję, tak jak mój na zdjęciu, połóż na nim talerzyk, dociśnij np. słoikiem z wodą i zostaw na godzinę – dwie
  • Gotową ricottę przechowuj w lodówce. Powinna być smaczna nawet po 10 dniach, chociaż nie sądzę, by przez ten czas coś z niej zostało

Jeśli wykonasz przepis na: Jak zrobić ser ricotta z mleka – podaję prosty przepis, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Jak zrobić ser ricotta w Thermomix

  • Do naczynia miksującego włóż motylka, wlej mleko i śmietanę, dodaj sól, ustaw 15 minut, 90 st., obroty 2
  • Dodaj ocet, ustaw 1 minuta, obroty 1, a następnie pozostaw w naczyniu na ok 10 minut
  • Dalej postępuj jak w klasycznym przepisie , czyli wylej „serek” na sitko wyłożone szmatką, pozostaw do ocieknięcia

A na koniec – nie wylewaj serwatki! To bardzo zdrowy napój i doskonały kosmetyk. Ale o to już temat na kolejny wpis 🙂

Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także