Jak zrobić ser ricotta z mleka – podaję prosty przepis
Składniki:
- 1500 g mleka (najlepsze jest tłuste, ale z chudego też wyjdzie)
- 200 g śmietany 18%
- 50 g octu jabłkowego (lub winnego)
- 1/2 łyżeczki soli
Sposób wykonania:
- Do garnka wlej mleko i śmietanę, dodaj sól
- Doprowadź mleko i śmietanę do zagotowania i zmniejsz ogień na minimum
- Dodaj ocet i wymieszaj
- Potrzymaj jeszcze kilka minut na wolnym ogniu, aż mieszanka się zetnie
- Wyłóż sitko kilkukrotnie złożoną gazą, lub czystą pieluszką tetrową, albo bawełnianą ściereczką (jak dla mnie pieluszka jest najlepsza) i połóż na dość głębokim garnku, albo misce tak, by ociekająca serwatka nie miała kontaktu z serem
- Wylej "serek" do sitka i pozostaw, aby ociekł, na ok 15 minut
- Jeśli chcesz, by ser miał bardziej zwartą konsystencję, tak jak mój na zdjęciu, połóż na nim talerzyk, dociśnij np. słoikiem z wodą i zostaw na godzinę – dwie
- Gotową ricottę przechowuj w lodówce. Powinna być smaczna nawet po 10 dniach, chociaż nie sądzę, by przez ten czas coś z niej zostało
Jeśli wykonasz przepis na: Jak zrobić ser ricotta z mleka – podaję prosty przepis, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
Gotuj prościej i smaczniej z Thermomix TM7!
W moich przepisach niezastąpionym pomocnikiem jest Thermomix. Chcesz przekonać się, jak może ułatwić gotowanie również w Twojej kuchni? Najlepiej zobaczyć go w akcji!
Umów sie na wyjątkową prezentację. Razem ugotujemy pyszne dania, krok po kroku poznając funkcje i zalety Thermomix TM7.
Zadzwoń lub napisz i umów się na spotkanie:
📞 514-183-202
Nie zdziw się, bo telefon odbierze Karol, jednak we wszystkim doskonale doradzi. Przekonaj się, że gotowanie może być prostsze, szybsze i jeszcze przyjemniejsze!
Jak zrobić ser ricotta w Thermomix
- Do naczynia miksującego włóż motylka, wlej mleko i śmietanę, dodaj sól, ustaw 15 minut, 90 st., obroty 2
- Dodaj ocet, ustaw 1 minuta, obroty 1, a następnie pozostaw w naczyniu na ok 10 minut
- Dalej postępuj jak w klasycznym przepisie , czyli wylej „serek” na sitko wyłożone szmatką, pozostaw do ocieknięcia
A na koniec – nie wylewaj serwatki! To bardzo zdrowy napój i doskonały kosmetyk. Ale o to już temat na kolejny wpis 🙂