Jak zrobić ser ricotta z mleka – podaję prosty przepis
Składniki:
- 1500 g mleka (najlepsze jest tłuste, ale z chudego też wyjdzie)
- 200 g śmietany 18%
- 50 g octu jabłkowego (lub winnego)
- 1/2 łyżeczki soli
Sposób wykonania:
- Do garnka wlej mleko i śmietanę, dodaj sól
- Doprowadź mleko i śmietanę do zagotowania i zmniejsz ogień na minimum
- Dodaj ocet i wymieszaj
- Potrzymaj jeszcze kilka minut na wolnym ogniu, aż mieszanka się zetnie
- Wyłóż sitko kilkukrotnie złożoną gazą, lub czystą pieluszką tetrową, albo bawełnianą ściereczką (jak dla mnie pieluszka jest najlepsza) i połóż na dość głębokim garnku, albo misce tak, by ociekająca serwatka nie miała kontaktu z serem
- Wylej "serek" do sitka i pozostaw, aby ociekł, na ok 15 minut
- Jeśli chcesz, by ser miał bardziej zwartą konsystencję, tak jak mój na zdjęciu, połóż na nim talerzyk, dociśnij np. słoikiem z wodą i zostaw na godzinę – dwie
- Gotową ricottę przechowuj w lodówce. Powinna być smaczna nawet po 10 dniach, chociaż nie sądzę, by przez ten czas coś z niej zostało
Jeśli wykonasz przepis na: Jak zrobić ser ricotta z mleka – podaję prosty przepis, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255
Jak zrobić ser ricotta w Thermomix
- Do naczynia miksującego włóż motylka, wlej mleko i śmietanę, dodaj sól, ustaw 15 minut, 90 st., obroty 2
- Dodaj ocet, ustaw 1 minuta, obroty 1, a następnie pozostaw w naczyniu na ok 10 minut
- Dalej postępuj jak w klasycznym przepisie , czyli wylej „serek” na sitko wyłożone szmatką, pozostaw do ocieknięcia
A na koniec – nie wylewaj serwatki! To bardzo zdrowy napój i doskonały kosmetyk. Ale o to już temat na kolejny wpis 🙂