Jabłkowe róże z ciasta francuskiego

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Czy kiedykolwiek pragnęłaś stworzyć coś pięknego i smacznego jednocześnie? Jeśli tak, to przepis na jabłkowe róże z ciasta francuskiego jest idealnym rozwiązaniem. Te delikatne i apetyczne ciastka nie tylko zachwycają wzrok swoim wyglądem, ale również rozpieszczają podniebienie swoim wyjątkowym smakiem. Idealne jako przekąska na przyjęcia, spotkania z przyjaciółmi lub po prostu jako wyjątkowa słodkość do podziwiania.
Przygotowanie tych jabłkowych róży jest prostsze niż się wydaje, a efekt końcowy zachwyci każdego. Soczyste plasterki jabłek zawinięte w delikatne, chrupiące ciasto francuskie tworzą niezwykłą harmonię smakową. Dodatkowo, aromat cynamonu nadaje tym różom niezapomnianego smaku, który będzie Ci przypominał ciepło letnich dni.
Świetną rzeczą w tym przepisie jest również to, że nie wymaga on zbyt wielu składników. Wszystko, czego potrzebujesz, to ciasto francuskie, jabłka, cynamon, cukier i trochę dżemu, W przeciągu kilkunastu minut będziesz w stanie przygotować te urocze małe róże i podziwiać ich piękno na talerzu.
Jeśli więc chcesz stworzyć coś, co urzeknie nie tylko Twoje podniebienie, ale również oczy, spróbuj tego przepisu na jabłkowe róże z ciasta francuskiego. Z pewnością zachwycisz siebie i swoich bliskich tym wyjątkowym i eleganckim deserem. Gotowa na kulinarną podróż, która połączy smak i estetykę w doskonałej harmonii? Zaczynamy!

Film z przepisem krok po kroku:

Ilość porcji: 8 szt
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 35 min.
Czas całkowity: 50 min.
— REKLAMA —
Mój przepis na:

Jabłkowe róże z ciasta francuskiego

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 małe jabłka
  • 4-5 łyżek dżemu (dobrze pasuje brzoskwiniowy)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie do posypania jabłek)
  • 1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie do dekoracji)

Sposób wykonania:

  • Rozgrzej piekarnik do 180℃
  • Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na paski ok 8cm szerokie i posmaruj dżemem
  • Jabłka przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój na cieniutkie półplasterki (1, max 2 mm). Ja do tego używam szatkownicy Thermomix, ale możesz to zrobić szatkownicą do ogórków na mizerię, lub maszyną krojenia chleba
  • Ułóż jabłka na paskach ciasta francuskiego zostawiając dolną połowę paska wolną tak, by zachodziły na siebie nieco i lekko wystawały ponad ciasto zaokrągleniem do góry.
  • Posyp jabłka cynamonem i ewentualnie cukrem (jeśli są kwaśne)
  • Zawiń na 1/4 jabłem dolną, wolną część ciasta i zwiń każdy pasek w rulonik uzyskując kształt róży
  • Różyczki układaj w formie do muffinek i piecz w nagrzanym do 180℃ piekarniku przez ok 40-45 min
  • Po wystudzeniu jabłkowe róże z ciasta francuskiego możesz posypać cukrem pudrem

Jeśli wykonasz przepis na: Jabłkowe róże z ciasta francuskiego, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Drukuj przepis
— REKLAMA —
Mój przepis na:

Jabłkowe róże z ciasta francuskiego

Składniki:

Sposób wykonania:

Jeśli wykonasz przepis na: Jabłkowe róże z ciasta francuskiego, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

--- R E K L A M A ---
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także