Przepis na dżem brzoskwiniowy z nutką wanilii wykonany w Thermomix
Składniki:
- 1 kg brzoskwiń
- 300 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżeczki żelatyny (lub żelfix wg przepisu na opakowaniu)
Sposób wykonania:
- Brzoskwinie umyj, przekrój wyciągając zeń pestki, wrzuć do naczynia miksującego
- Dodaj cukier, cukier waniliowy, sok z cytryny i żelatynę
- W zależności od tego, czy lubisz czuć owoce w dżemie rozdrobnij brzoskwinie mniej, lub bardziej. Dla większych owoców zrób 5 sekund, obroty 3-3,5. Jeśli chcesz otrzymać w miarę jednolity dżem, zastosuj 5 sek, obroty 5
- Teraz ustaw 15 minut, 100 st, obroty wsteczne 1
- Po zakończeniu pracy Thermomix, nałóż troszkę dżemu na zmrożony talerzyk, poczekaj chwilę i zobacz, czy dżem się ścina do gęstości, jaką lubisz, jeśli nie – wydłuż czas smażenia o 5 minut, a jeśli nadal nie będzie taki, jaki chcesz, znów przedłuż czas smażenia – to zależy od owoców – warto sprawdzać, by nie przesadzić z długością smażenia
- Gorący dżem przelej do wyparzonych słoiczków, zakręć, a następnie postaw do góry dnem, by się zassały.
Jeśli wykonasz przepis na: Przepis na dżem brzoskwiniowy z nutką wanilii wykonany w Thermomix, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
Gotuj prościej i smaczniej z Thermomix TM7!
W moich przepisach niezastąpionym pomocnikiem jest Thermomix. Chcesz przekonać się, jak może ułatwić gotowanie również w Twojej kuchni? Najlepiej zobaczyć go w akcji!
Jako oficjalny przedstawiciel Thermomix z przyjemnością przygotuję dla Ciebie i Twoich bliskich wyjątkową prezentację. Razem ugotujemy pyszne dania, krok po kroku poznając funkcje i zalety Thermomix TM7.
Zadzwoń lub napisz i umów się na spotkanie:
📞 794-946-255 – Kasia
Przekonaj się, że gotowanie może być prostsze, szybsze i jeszcze przyjemniejsze!