Przepis na dżem brzoskwiniowy z nutką wanilii wykonany w Thermomix
Składniki:
- 1 kg brzoskwiń
- 300 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżeczki żelatyny (lub żelfix wg przepisu na opakowaniu)
Sposób wykonania:
- Brzoskwinie umyj, przekrój wyciągając zeń pestki, wrzuć do naczynia miksującego
- Dodaj cukier, cukier waniliowy, sok z cytryny i żelatynę
- W zależności od tego, czy lubisz czuć owoce w dżemie rozdrobnij brzoskwinie mniej, lub bardziej. Dla większych owoców zrób 5 sekund, obroty 3-3,5. Jeśli chcesz otrzymać w miarę jednolity dżem, zastosuj 5 sek, obroty 5
- Teraz ustaw 15 minut, 100 st, obroty wsteczne 1
- Po zakończeniu pracy Thermomix, nałóż troszkę dżemu na zmrożony talerzyk, poczekaj chwilę i zobacz, czy dżem się ścina do gęstości, jaką lubisz, jeśli nie – wydłuż czas smażenia o 5 minut, a jeśli nadal nie będzie taki, jaki chcesz, znów przedłuż czas smażenia – to zależy od owoców – warto sprawdzać, by nie przesadzić z długością smażenia
- Gorący dżem przelej do wyparzonych słoiczków, zakręć, a następnie postaw do góry dnem, by się zassały.
Jeśli wykonasz przepis na: Przepis na dżem brzoskwiniowy z nutką wanilii wykonany w Thermomix, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255