Przepis na dżem brzoskwiniowy z nutką wanilii wykonany w Thermomix

Kasia Potargana
4 komentarze
Zupełnie niespodziewanie robiłam dzisiaj dżem brzoskwiniowy.: "Jesteście w domu? To super. Zaraz będę" – powiedział tata mojego mężczyzny i dosłownie kilka chwil później pojawił się z torbą pełną pysznych, słodkich, dojrzałych brzoskwiń prosto z ich ogródka. Było tego ze trzy kilogramy!
Kiedyś to pewnie trochę bym się z tego ucieszyła, a trochę zmartwiła, bo brzoskwinie były bardzo dojrzałe i wymagały szybkiego przerobienia. A nie zawsze mamy tak nagle czas, by stać nad garami i smażyć dżemy. Bo cóż innego można zrobić z taką ilością owoców, wymagających natychmiastowego przetworzenia?
Tym razem nie bardzo się zmartwiłam. Sprawdziłam, czy mam cukier, cytrynę, żelatynę i cukier waniliowy i radośnie przystąpiłam do produkcji dżemu. Czemu tak beztrosko? Czyżbym nagle wpadła w przestrzeń ponadczasową, gdzie nie ma znaczenia, ile masz rzeczy do zrobienia, i tak wszystko zdążysz, bo czas nie istnieje? Nie, nie, nic z tych rzeczy. To nie powieść science fiction. Po prostu zaprzęgłam do roboty mój Thermomix. W takich sytuacjach szczególnie się cieszę z jego posiadania. Naprawdę.
Umyłam więc Brzoskwinie, wykroiłam pestki wrzuciłam do TM wraz z innymi składnikami i w 40 minut miałam gotowych 8 słoiczków pysznego dżemu zrobionego z dwóch kilogramów brzoskwiń. Bez stania, pilnowania, mieszania. Dżem się robił, a ja zajmowałam się swoimi sprawami. Pozostały kilogram owoców jednak zostawiłam do zjedzenia. Są takie pyszne i pachnące, że pewnie do jutra i tak znikną.
Dżem robiłam w dwóch partiach, każda po kilogramie brzoskwiń. Dlatego przepis przedstawiam Ci na jeden kilogram owoców, który możesz dowolnie mnożyć.
Ilość porcji – 4 osoby
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 5 min.
Czas gotowania: 15 min.
Czas całkowity: 20 min.
Mój przepis na:

Przepis na dżem brzoskwiniowy z nutką wanilii wykonany w Thermomix

Składniki:

  • 1 kg brzoskwiń
  • 300 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki żelatyny (lub żelfix wg przepisu na opakowaniu)

Sposób wykonania:

  • Brzoskwinie umyj, przekrój wyciągając zeń pestki, wrzuć do naczynia miksującego
  • Dodaj cukier, cukier waniliowy, sok z cytryny i żelatynę
  • W zależności od tego, czy lubisz czuć owoce w dżemie rozdrobnij brzoskwinie mniej, lub bardziej. Dla większych owoców zrób 5 sekund, obroty 3-3,5. Jeśli chcesz otrzymać w miarę jednolity dżem, zastosuj 5 sek, obroty 5
  • Teraz ustaw 15 minut, 100 st, obroty wsteczne 1
  • Po zakończeniu pracy Thermomix, nałóż troszkę dżemu na zmrożony talerzyk, poczekaj chwilę i zobacz, czy dżem się ścina do gęstości, jaką lubisz, jeśli nie – wydłuż czas smażenia o 5 minut, a jeśli nadal nie będzie taki, jaki chcesz, znów przedłuż czas smażenia – to zależy od owoców – warto sprawdzać, by nie przesadzić z długością smażenia
  • Gorący dżem przelej do wyparzonych słoiczków, zakręć, a następnie postaw do góry dnem, by się zassały.
Tak przygotowane dżemy postoją kilka misięcy. Jeśli chcesz, by wytrzymały dłużej, musisz je zapasteryzować

GOTUJ Z THERMOMIX

Jeśli chcesz gotować – szybko, łatwo, kreatywnie, oszczędnie umów się za mną na całkowicie niezobowiązującą, bezpłatną prezentację.
Zapraszam do kontaktu:
tel. 794946255
e-mail: [email protected]
Jestem przedstawicielem Thermomix
Pozdrawiam
Kasia

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
LanaDelRey.PL

Zakup Thermomixa już od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie, a jak widzę Twoje wpisy… No muszę go kupić! :d

Słodko Słodka

Kasiu zazdroszczę Ci takiego sprzętu, może kiedyś też będzie mnie stać na takie cudo i wtedy będzie mi się chciało dżemy robić 😉5 stars

Zobacz także

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności