Wegańskie placuszki z jabłkami robiłam ostatnio mojej córci, która już od dawna nie mięsa i produktów odzwierzęcych. Placuszki nie zawierają więc ani mleka, ani jajek. są więc doskonałe także dla osób nie tolerujących białka mleka krowiego, lub uczulonych na jajka. Gdy Hania poprosiła mnie o placuszki z jabłkami, odrzekłam: "dziecko, a z czego ja Ci mam zrobić takie placuszki, jak ty anie jajek, ani mleka nie możesz?!" Na co córcia nieco po podpowiedziała i poszła się uczyć. A ja, że od czasu do czasu lubię sprawić przyjemność tym, których kocham, skorzystałam z rad i usmażyłam takie placuszki, że cała rodzina (reszta nie jest Vege) się zajadała.
2szklankimleka roślinnego(ja użyłam 1 szklanki mleka kokosowego i jednej szklanki mleka owsianego)
1budyń waniliowy
1-2łyżeczki cukru waniliowego
2 – 3łyżki cukru
1/2szklankioleju
1/2łyżeczkiproszku do pieczenia
Sposób wykonania:
Jabłka umyłam, usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam na drobne cząstki – niektórzy jabłka ścierają. Ja wolę czuć cząsteczki owoców w cieście. Nie obieram też jabłek, chyba, że mają bardzo twardą i grubą skórę – szkoda witamin.
Do miski blendera wrzuciłam mąkę, (suchy) budyń,proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i wlałam mleko i 1 łyżeczkę oleju (placki chłoną mniej tłuszczu podczas smażenia) – dokładnie całość zmiksowałam i pomiksowałam jeszcze chwilę, by ciasto się napuszyło
Gdy na cieście pokazały się pęcherzyki powietrza w dużych ilościach, dodałam do ciasta jabła i dokładnie wymieszałam łyżką
Na patelnię wylałam niewielką ilość oleju, mniej więcej 2-3 mm wysokości, włączyłm palnik i poczekałam aż się tłuszcz rozgrzeje
Kapnęłam kroplę ciasta na patelnię. Zaczęła skwierczeć, co dało mi znak, że już mogę smażyć placuszki. Ciasto przywiera, gdy tłuszcz jest zbyt zimny.
Nakładałam na patelnię, obok siebie małe porcje (tak na jedną łyżkę) i czekałam aż placuszki się podsmażą. Gdy ciasto na wierzchu placuszków zaczynało ciemnieć, przekładałam placuszki na drugą stronę. Możesz też przed przełożeniem placuszków podejrzeć, czy są już złote pod spodem.
Drugą stronę także smażyłam aż do uzyskania złotego koloru
Gotowe placuszki układałam na ręczniku papierowym, aby odsączyć z nich niepotrzebny tłuszcz
Nakładając kolejne placuszki, pilnuj by dolewać olej na patelnię. Placuszki są dość grube, więc muszą być troszkę zanurzone w oleju (tak na 2-3 mm), a zdjemując je z patelni zawsze trochę tego tłuszczu zabieramy.
Placuszki możesz posypać cukrem, lub cukrem wymieszanym z cynamonem, a gdy wystygną można je posypać cukrem pudrem.
Wegańskie placuszki z jabłkami są przepyszne zarówno na gorąco, jak i na zimno. Możesz je więc dać dzieciakom do szkoły, albo zostawić nieco ze śniadania na podwieczorek.
Gotuj szybko i prosto z Thermomix
Najlepszym sposobem na poznanie Thermomix’a jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci je osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255
Myśli Potarganej to blog skierowany głównie do kobiet. Poruszam na nim tematy bliskie każdej z nas: dom, dzieci, rodzina, gotowanie, uroda, rozwój osobisty czy DIY. Zapraszam do komentowania i aktywnego udziału w życiu bloga, jak i na moje media społecznościowe. Bądźmy razem. Pozdrawiam – Kasia.
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne
Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Takie placuszki z jabłkami uwielbiamy pod każdą postacią 🙂 Idealne na weekendowe śniadanko 🙂
Jej, ale pychotka! 🙂 Muszę też takie zrobić 🙂
Serdecznie polecam Kochana. Od niedawna eksperymentuję z kuchnią wegańską i nie do końca wierzyłam, że się udadzą. Ale dają radę 😉
Czego się nie robi dla dzieci 🙂 placuszki na pewno smakowały 🙂
O, to prawda:)
Z wiekiem mi się dopiero marzyć zaczęły takie placuszki. Będąc dzieckiem nie przepadałam za nimi. Teraz to delicious 😍
To byłas niespotykanym, wyjątkowym dzieckiem, Kochana 😉