Wegańskie placuszki z jabłkami
Składniki:
- 2 jabłka (większe, niż mniejsze)
- 2 szklanki mąki (pszennej)
- 2 szklanki mleka roślinnego (ja użyłam 1 szklanki mleka kokosowego i jednej szklanki mleka owsianego)
- 1 budyń waniliowy
- 1-2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 – 3 łyżki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób wykonania:
- Jabłka umyłam, usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam na drobne cząstki – niektórzy jabłka ścierają. Ja wolę czuć cząsteczki owoców w cieście. Nie obieram też jabłek, chyba, że mają bardzo twardą i grubą skórę – szkoda witamin.
- Do miski blendera wrzuciłam mąkę, (suchy) budyń,proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i wlałam mleko i 1 łyżeczkę oleju (placki chłoną mniej tłuszczu podczas smażenia) – dokładnie całość zmiksowałam i pomiksowałam jeszcze chwilę, by ciasto się napuszyło
- Gdy na cieście pokazały się pęcherzyki powietrza w dużych ilościach, dodałam do ciasta jabła i dokładnie wymieszałam łyżką
- Na patelnię wylałam niewielką ilość oleju, mniej więcej 2-3 mm wysokości, włączyłm palnik i poczekałam aż się tłuszcz rozgrzeje
- Kapnęłam kroplę ciasta na patelnię. Zaczęła skwierczeć, co dało mi znak, że już mogę smażyć placuszki. Ciasto przywiera, gdy tłuszcz jest zbyt zimny.
- Nakładałam na patelnię, obok siebie małe porcje (tak na jedną łyżkę) i czekałam aż placuszki się podsmażą. Gdy ciasto na wierzchu placuszków zaczynało ciemnieć, przekładałam placuszki na drugą stronę. Możesz też przed przełożeniem placuszków podejrzeć, czy są już złote pod spodem.
- Drugą stronę także smażyłam aż do uzyskania złotego koloru
- Gotowe placuszki układałam na ręczniku papierowym, aby odsączyć z nich niepotrzebny tłuszcz
- Nakładając kolejne placuszki, pilnuj by dolewać olej na patelnię. Placuszki są dość grube, więc muszą być troszkę zanurzone w oleju (tak na 2-3 mm), a zdjemując je z patelni zawsze trochę tego tłuszczu zabieramy.
- Placuszki możesz posypać cukrem, lub cukrem wymieszanym z cynamonem, a gdy wystygną można je posypać cukrem pudrem.
Jeśli wykonasz przepis na: Wegańskie placuszki z jabłkami, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255