Wegańskie placuszki z jabłkami robiłam ostatnio mojej córci, która już od dawna nie mięsa i produktów odzwierzęcych. Placuszki nie zawierają więc ani mleka, ani jajek. są więc doskonałe także dla osób nie tolerujących białka mleka krowiego, lub uczulonych na jajka. Gdy Hania poprosiła mnie o placuszki z jabłkami, odrzekłam: "dziecko, a z czego ja Ci mam zrobić takie placuszki, jak ty anie jajek, ani mleka nie możesz?!" Na co córcia nieco po podpowiedziała i poszła się uczyć. A ja, że od czasu do czasu lubię sprawić przyjemność tym, których kocham, skorzystałam z rad i usmażyłam takie placuszki, że cała rodzina (reszta nie jest Vege) się zajadała.
Ilość porcji – 4 osoby
Drukuj przepis
Mój przepis na:Wegańskie placuszki z jabłkami
Składniki:
- 2 jabłka (większe, niż mniejsze)
- 2 szklanki mąki (pszennej)
- 2 szklanki mleka roślinnego (ja użyłam 1 szklanki mleka kokosowego i jednej szklanki mleka owsianego)
- 1 budyń waniliowy
- 1-2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 – 3 łyżki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób wykonania:
- Jabłka umyłam, usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam na drobne cząstki – niektórzy jabłka ścierają. Ja wolę czuć cząsteczki owoców w cieście. Nie obieram też jabłek, chyba, że mają bardzo twardą i grubą skórę – szkoda witamin.
- Do miski blendera wrzuciłam mąkę, (suchy) budyń,proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i wlałam mleko i 1 łyżeczkę oleju (placki chłoną mniej tłuszczu podczas smażenia) – dokładnie całość zmiksowałam i pomiksowałam jeszcze chwilę, by ciasto się napuszyło
- Gdy na cieście pokazały się pęcherzyki powietrza w dużych ilościach, dodałam do ciasta jabła i dokładnie wymieszałam łyżką
- Na patelnię wylałam niewielką ilość oleju, mniej więcej 2-3 mm wysokości, włączyłm palnik i poczekałam aż się tłuszcz rozgrzeje
- Kapnęłam kroplę ciasta na patelnię. Zaczęła skwierczeć, co dało mi znak, że już mogę smażyć placuszki. Ciasto przywiera, gdy tłuszcz jest zbyt zimny.
- Nakładałam na patelnię, obok siebie małe porcje (tak na jedną łyżkę) i czekałam aż placuszki się podsmażą. Gdy ciasto na wierzchu placuszków zaczynało ciemnieć, przekładałam placuszki na drugą stronę. Możesz też przed przełożeniem placuszków podejrzeć, czy są już złote pod spodem.
- Drugą stronę także smażyłam aż do uzyskania złotego koloru
- Gotowe placuszki układałam na ręczniku papierowym, aby odsączyć z nich niepotrzebny tłuszcz
- Nakładając kolejne placuszki, pilnuj by dolewać olej na patelnię. Placuszki są dość grube, więc muszą być troszkę zanurzone w oleju (tak na 2-3 mm), a zdjemując je z patelni zawsze trochę tego tłuszczu zabieramy.
- Placuszki możesz posypać cukrem, lub cukrem wymieszanym z cynamonem, a gdy wystygną można je posypać cukrem pudrem.
Wegańskie placuszki z jabłkami są przepyszne zarówno na gorąco, jak i na zimno. Możesz je więc dać dzieciakom do szkoły, albo zostawić nieco ze śniadania na podwieczorek.
GOTUJ Z THERMOMIX
Jeśli chcesz gotować – szybko, łatwo, kreatywnie, oszczędnie umów się za mną na całkowicie niezobowiązującą, bezpłatną prezentację.
Jestem przedstawicielem Thermomix i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255
e-mail: [email protected]
Pozdrawiam – Kasia
Takie placuszki z jabłkami uwielbiamy pod każdą postacią 🙂 Idealne na weekendowe śniadanko 🙂
Jej, ale pychotka! 🙂 Muszę też takie zrobić 🙂
Serdecznie polecam Kochana. Od niedawna eksperymentuję z kuchnią wegańską i nie do końca wierzyłam, że się udadzą. Ale dają radę 😉
Czego się nie robi dla dzieci 🙂 placuszki na pewno smakowały 🙂
O, to prawda:)
Z wiekiem mi się dopiero marzyć zaczęły takie placuszki. Będąc dzieckiem nie przepadałam za nimi. Teraz to delicious 😍
To byłas niespotykanym, wyjątkowym dzieckiem, Kochana 😉