Czytasz teraz
Wegańskie placuszki z jabłkami – pychota dla całej rodziny

Wegańskie placuszki z jabłkami – pychota dla całej rodziny

Kasia Potargana
Wegańskie placuszki z jabłkami robiłam ostatnio mojej córci, która już od dawna nie mięsa i produktów odzwierzęcych. Placuszki nie zawierają więc ani mleka, ani jajek. są więc doskonałe także dla osób nie tolerujących białka mleka krowiego, lub uczulonych na jajka.
Gdy Hania poprosiła mnie o placuszki z jabłkami, odrzekłam: "dziecko, a z czego ja Ci mam zrobić takie placuszki, jak ty anie jajek, ani mleka nie możesz?!" Na co córcia nieco po podpowiedziała i poszła się uczyć. A ja, że od czasu do czasu lubię sprawić przyjemność tym, których kocham, skorzystałam z rad i usmażyłam takie placuszki, że cała rodzina (reszta nie jest Vege) się zajadała.
Ilość porcji – 4 osoby
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 10 min.
Mój przepis na:

Wegańskie placuszki z jabłkami

Składniki:

  • 2 jabłka (większe, niż mniejsze)
  • 2 szklanki mąki (pszennej)
  • 2 szklanki mleka roślinnego (ja użyłam 1 szklanki mleka kokosowego i jednej szklanki mleka owsianego)
  • 1 budyń waniliowy
  • 1-2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 – 3 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób wykonania:

  • Jabłka umyłam, usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam na drobne cząstki – niektórzy jabłka ścierają. Ja wolę czuć cząsteczki owoców w cieście. Nie obieram też jabłek, chyba, że mają bardzo twardą i grubą skórę – szkoda witamin.
  • Do miski blendera wrzuciłam mąkę, (suchy) budyń,proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i wlałam mleko i 1 łyżeczkę oleju (placki chłoną mniej tłuszczu podczas smażenia) – dokładnie całość zmiksowałam i pomiksowałam jeszcze chwilę, by ciasto się napuszyło
  • Gdy na cieście pokazały się pęcherzyki powietrza w dużych ilościach, dodałam do ciasta jabła i dokładnie wymieszałam łyżką
  • Na patelnię wylałam niewielką ilość oleju, mniej więcej 2-3 mm wysokości, włączyłm palnik i poczekałam aż się tłuszcz rozgrzeje
  • Kapnęłam kroplę ciasta na patelnię. Zaczęła skwierczeć, co dało mi znak, że już mogę smażyć placuszki. Ciasto przywiera, gdy tłuszcz jest zbyt zimny.
  • Nakładałam na patelnię, obok siebie małe porcje (tak na jedną łyżkę) i czekałam aż placuszki się podsmażą. Gdy ciasto na wierzchu placuszków zaczynało ciemnieć, przekładałam placuszki na drugą stronę. Możesz też przed przełożeniem placuszków podejrzeć, czy są już złote pod spodem.
  • Drugą stronę także smażyłam aż do uzyskania złotego koloru
  • Gotowe placuszki układałam na ręczniku papierowym, aby odsączyć z nich niepotrzebny tłuszcz
  • Nakładając kolejne placuszki, pilnuj by dolewać olej na patelnię. Placuszki są dość grube, więc muszą być troszkę zanurzone w oleju (tak na 2-3 mm), a zdjemując je z patelni zawsze trochę tego tłuszczu zabieramy.
  • Placuszki możesz posypać cukrem, lub cukrem wymieszanym z cynamonem, a gdy wystygną można je posypać cukrem pudrem.
Uwagi dodatkowe
Wegańskie placuszki z jabłkami są przepyszne zarówno na gorąco, jak i na zimno. Możesz je więc dać dzieciakom do szkoły, albo zostawić nieco ze śniadania na podwieczorek.
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka

Takie placuszki z jabłkami uwielbiamy pod każdą postacią 🙂 Idealne na weekendowe śniadanko 🙂

Królowa Karo

Jej, ale pychotka! 🙂 Muszę też takie zrobić 🙂

Magda

Czego się nie robi dla dzieci 🙂 placuszki na pewno smakowały 🙂


© 2018-2019 Myśli Potarganej - Wszelkie prawa zastrzeżone.
Obsługa techniczna - TwojeCentrum.pl

W górę
5
0
Napisz coś od Siebiex
()
x