Mini serniki w słoikach pod truskawkową kołderką

Kasia Potargana
6 komentarzy
Mini serniki w słoikach nie dość, że przepyszne, to pięknie wyglądają. Takie słoiczki możesz postawić na stole przy każdym nakryciu gdy masz np. proszony obiad. Drobiazg, a sprawi że goście będą zachwyceni.
Do wykonania serników w słoikach będziesz potrzebowała słoików żaroodpornych. Moje słoiczki pochodzą z jogurtów, które można kupić w niektórych marketach.
Serniki w słoikach są tak delikatne i aksamitne w smaku, że trudno im się oprzeć. A do tego świeżo przygotowane truskaweczki, mmmm….
Ilość porcji – 6 osób
Kalorii na 100 g: 300
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 5 min.
Czas gotowania: 1 d 25 min.
3 godz.
Czas całkowity: 1 d 3 godz. 30 min.
Mój przepis na:

Mini serniki w słoikach pod truskawkową kołderką

Składniki:

Spód

  • 40 g herbatników typu petit buerre
  • 20 g masła
  • 20 g brązowego cukru

Sernik

  • 280-300 g sera twarogowego z wiaderka
  • 50 g śmietany 30%
  • 50 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli
  • 2 jajka

Truskawkowa kołderka

  • 200 g mrożonych truskawek (w sezonie mogą być świeże oczywiście)
  • 50 g cukru

Sposób wykonania:

Spód

  • Herbatniki pokrusz i wymieszaj mikserem z masłem i cukrem
  • Ułóż na dnie słoików dociskając palcem

Serniczek

  • Umieść w misce ser, śmietanę, cukier, cukier waniliowy, sól i jajka, dokładnie wymieszaj mikserem
  • Gotową masę wlej ostrożnie do słoiczków, do wysokości mniej więcej 2/3, przykryj słoiczki folią aluminiową
  • Ustaw słoiki w naczyniu żaroodpornym i zalej wodą do mniej więcej połowy wysokości słoików
  • Piecz w piekarniku w temp160st ok 20-25 minut
  • Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw na kilka minut do przestygnięcia, w tym czasie przygotuj truskawkową kołderkę

Truskawkowa kołderka

  • Truskawki wraz z cukrem umieść w małym garnuszku z grubym dnem i ustaw na niewielki płomień kuchenki. Podsmaż cału czas mieszając aż do wytowrzenia gęstego sosu z kawałkami truskawek
  • Dopełnij słoiki truskawkową kołderką i zostaw do przestygnięcia.
  • Wystudzone serniki wstaw do lodówki na ok 3 godziny

A teraz wersja na Thermomix

  • Herbatniki, masło i cukier wrzuć do naczynia miksującego. Obroty 6/10s
  • Kruszonkę ułóż i ubij w słoikach
  • Ser, śmietanę, cukier, cukier waniliowy, jajka i sól umieść w naczyniu miksującym. Obroty 4/1 min
  • Przełóż masę do słoików
  • Umyj naczynie miksujące, wlej ok 500g wody
  • Słoiki przykryj folią aluminiową.
  • Na naczyniu miksującym (na pokrywie) umieść dolną część Varomy, umieść w niej słoiki i przykryj pokrywą. Obroty 1/ 25 min/ Varoma
  • Zdejmij Varomę z naczynia miksującego, odstaw słoiki do przestygnięcia
  • Wylej wodę z naczynia miksującego
  • Do naczynia miksującego włóż owoce i cukier. Przykryj pokrywą bez miarki. Ustaw obroty 1/ 15 min (przy świeżych owocach 10 min)/ 100st – w razie potrzeby wydłuż czas o 2-3 minuty
  • Nałóż truskawkową kołderkę na serniki
  • Pozostaw do wystudzenia
  • Wstaw do lodówki na ok 3 godziny

Mam nadzieję, że i Ciebie zachwyci ten pyszny deser. Być może zechcesz go wykonać? Jeśli tak będzie mi bardzo miło, jeśli wyślesz zdjęcie, pochwalisz się swoim dziełem. Będę też wdzięczna, jeśli udostępnisz przepis swoim znajomym.

Miłego pichcenia

Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pichceniomania

Super pomysł na deser i ciekawy pomysł z tymi słoiczkami, muszę zakupić takie zgrabne ładne 🙂

Słodko Słodka

Moje smaczki, pyszny deser 🙂

MAMRIA

Jakiej pojemności są słoiczki? czy mają szczelną nakrętkę lub szczelne trwałe wieczko? Wstawiając do lodówki mogą nabrać zapachu z lodówki. Proszę wymierzyć miarką pojemność słoika 🙂

Zobacz także

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności