• O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Myśli Potarganej
  • Sztuka życia
    • Kobiecy głos wsparcia
    • Rozwój osobisty
    • Rozwój duchowy
    • Psychologia i emocje
    • Relacje i komunikacja
    • Pasje i inspiracje
    • Styl życia i harmonia
  • Podróże
    • Podróże zagraniczne
    • Podróże po Polsce
    • Podróżnicze ABC
    • Sport i turystyka
  • Kuchnia
    • Przepisy
      • Dania fit
      • Sałatki i surówki
      • Wegetariańskie
      • Na słodko
      • Chleby i bułki
      • Dania obiadowe
      • Zupy
      • Śniadanie
      • Na imprezę
      • Przetwory i napoje
    • Przepisy na Thermomix
    • Thermomix TM7
    • Thermomix – Porady
    • Przez żołądek do zdrowia
    • Dookoła kuchni
  • Zdrowie i uroda
    • Dieta i odżywianie
    • Kosmetyki i uroda
    • Pielęgnacja ciała
    • Zdrowie i odporność
    • Zdrowy styl życia
  • Lifestyle
    • Muzyka
    • Książki
    • Film i teatr
    • Porady
    • Edukacja
    • Praca i finanse
    • Zwierzaki
  • DIY
    • Pomysły do domu
    • Pomysły na prezent
    • Do zrobienia z dziećmi
    • Decoupage
    • Zrobione na szydełku
    • Domowe kosmetyki
    • Inne inspiracje
    • Moje wyroby
  • Dom i ogród
  • Dzieci i rodzina
  • Moda
Kuchnia

Bigos – najlepszy podkład pod sylwestrowe szaleństwa

Kasia Potargana 27 grudnia 2021
Kasia Potargana 27 grudnia 2021
A+A-
Reset
2,1K

Jeżeli robicie Sylwestra w domu i chcecie, aby wasi goście długo wytrzymali, nawet gdy przesadzą z alkoholem, przygotujcie dla nich bigos. Bigos to moim zdaniem najlepszy podkład pod sylwestrowe szaleństwa.

Bigos ma jeszcze jedną zaletę. Jest daniem samoobsługowym. Możecie więc go mocno zagrzać i zostawić w garze, aby goście mogli sami się częstować. Wszak gospodarze też mają prawo bawić się i świętować.

Jeśli podoba Ci się moja praca - doceń to i...
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Bigos to jedno z moich popisowych dań, choć nigdy nie przykładam wagi do dokładnych proporcji. Przestrzegam tylko dwóch zasad: proces gotowania musi trwać kilka dni, a mięsa i kapusty musi być tyle samo. Niektórzy dodają jeszcze świeżą białą kapustę, ale ja wolę aby bigos był dość kwaśny.

Składniki:

  • 800g kapusty kiszonej
  • 800g różnych mięs (ja najbardziej lubię w bigosie wieprzowinę) i wędlin (mogą być szynki, balerony, boczki itp, które zostały po świętach, albo po prostu kiełbasa)
  • 1 cebula
  • 40g oleju do smażenia
  • suszone grzyby – 10 dkg
  • powidła śliwkowe 100g
  • mały koncentrat pomidorowy 40g
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 2-3 łyżki musztardy
  • pieprz
  • łyżka majeranku
  • kilka liści laurowych

Przygotowanie:

  • Grzyby płuczemy i namaczamy na noc.
  • Kapustę lekko odciskamy (sok zostawiamy na razie) i kroimy, aby się nie ciągnęła w czasie jedzenia.
  • Kapustę wrzucamy do dużego garnka, tak by zajmowała 1/4 – 1/3 garnka, podlewamy lekko wodą, dodajemy liście laurowe i kilkanaście ziaren pieprzu, majeranek i gotujemy do miękkości.
  • Osobno gotujemy grzyby w małej ilości wody, gdy są już miękkie , kroimy je w paski i dajemy w raz z wodą do kapusty.
  • Cały czas gotujemy kapustę na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  • Mięso kroimy w kostkę i przesmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy do kapusty
  • To samo robimy z wędliną
  • Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, przesmażamy na tłuszczu po wędlinie i też dodajemy do kapusty
  • Gotujemy jeszcze chwilkę i odstawiamy
  • Następnego dnia gotujemy bigos na małym ogniu dodając szklankę wina (resztę można wypić), musztardę, powidła i koncentrat pomidorowy.
  • Całość dokładnie mieszamy i próbujemy. Jeśli za kwaśny dodajemy więcej powideł, jeśli za słodki dolewamy soku odciśniętego z kapusty. Może też się okazać, że jest mało słony, to solimy, ale raczej niekoniecznie
  • Bigos dobrze pogotować przez dwa – trzy dni po godzinie na wolnym ogniu, aby składniki dobrze przeszły wzajemnie aromatami i smakami. Pamiętajmy o podlewaniu go wodą i mieszaniu, aby się nie przypalił za mocno, choć jak dla mnie, taki lekko podpieczony bigos jest jeszcze smaczniejszy.

Tak przygotowywany bigos ma jednak pewną wadę. Potrafi znikać w niewyjaśnionych okolicznościach podczas procesu gotowania. Moja mam mówi, że bigos „siada”, ja jednak mam co do tego inne zdanie i pewne podejrzenia. Jeśli zatem chcecie, aby goście cokolwiek spróbowali, od razu zróbcie wszystko x2.

Bigos przy pomocy Thermomix

  • Grzyby płuczemy i namaczamy na noc
  • Mięso płuczemy i kroimy w kostkę, do naczynia miksującego wkładamy mięso i wlewamy 20g oleju, zdejmujemy miarkę i zakładamy osłonę przed rozpryskiwaniem, ustawiamy 10min/ 120st/ obroty wsteczne 1
  • Wyjmujemy mięso z naczynia i przekładamy do innego naczynia, wkładamy grzyby, ustawiamy 4sekundy/ obroty 4
  • Wlewamy 400g wody, ustawiamy 10minut/100st/obroty 1
  • Ugotowane grzyby wraz z wodą dodajemy do mięsa
  • Cebulę obieramy i kroimy na pół wkładamy do naczynia miksującego, ustawiamy 5 sek/obroty 5
  • Wędliny kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli,dodajemy 20g oleju, zdejmujemy miarkę i zakładamy osłonę przed rozpryskiwaniem, ustawiamy 5minut/120st/obroty wsteczne1
  • Kapustę lekko odciskamy (ja lubię kwaśną, więc nie płuczę) wkładamy do naczynia miksującego, dodajemy grzyby z wodą z gotowania i mięso, oraz 600g wody. Dodajemy liść laurowy, majeranek i pieprz. Zamiast miarki kładziemy na pokrywę osłonę przed rozpryskiwaniem. Ustawiamy 50minut/100st/obroty wsteczne 1
  • Jeśli mamy czas, zostawiamy bigos na 1 dzień, jeśli nie kontynuujemy przepis bez przerwy: dodajemy wino, musztardę, powidła, i koncentrat pomidorowy. Jeśli jest potrzeba, dodajemy 1/2 szklanki wody. Ustawiamy 1godz/100st/obr wsteczne 1
  • Fajnie jest gotowanie powtórzyć jeszcze następnego dnia, ale niekoniecznie


Dziękuję, że przeczytałaś(eś) ten tekst do końca. Chesz być na bieżąco? Obserwuj mnie w Wiadomościach Google. Pomożesz również polecając tekst znajomym lub stawiając mi wirtualną kawkę. Dziękuję.

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Poleć 0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Gotuj z Thermomix TM7

Najnowsze wpisy

  • Ogród bez stresu – rośliny, które przetrwają Twoje wakacje

  • Dieta i prowadzenie trenera przez internet – jak skutecznie osiągnąć cele zdrowotne i sylwetkowe bez wychodzenia z domu?

  • Usuwanie rozstępów w Szczecinie – jak odzyskać gładką skórę bez skalpela?

  • Czasem wystarczy jedno „nie”, by poczuć cały ciężar lęku przed odrzuceniem.

  • Jak chronić psa przed upałami? Praktyczny poradnik na lato

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
  • Tiktok
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności

Inne nasze serwisy: Kosą po patelni - TwojeCentrum.pl

© 2018-2024 MYŚLI POTARGANEJ - Wszelkie prawa zastrzeżone - Kopiowanie i wykorzystywanie zdjęć oraz tekstów, bez pozwolenia autorki, zabronione.
Jestem oficjalnym przedstawicielem Thermomix - kupując u mnie masz gwarancję zakupu oryginalnych urządzeń. Strona ta zawiera moje doświadczenia w gotowaniu z wykorzystaniem urządzenia Thermomix. Treści tu zawarte nie przedstawiają oficjalnego stanowiska firmy Vorwerk Polska.

Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
  • Sztuka życia
    • Kobiecy głos wsparcia
    • Rozwój osobisty
    • Rozwój duchowy
    • Psychologia i emocje
    • Relacje i komunikacja
    • Pasje i inspiracje
    • Styl życia i harmonia
  • Podróże
    • Podróże zagraniczne
    • Podróże po Polsce
    • Podróżnicze ABC
    • Sport i turystyka
  • Kuchnia
    • Przepisy
      • Dania fit
      • Sałatki i surówki
      • Wegetariańskie
      • Na słodko
      • Chleby i bułki
      • Dania obiadowe
      • Zupy
      • Śniadanie
      • Na imprezę
      • Przetwory i napoje
    • Przepisy na Thermomix
    • Thermomix TM7
    • Thermomix – Porady
    • Przez żołądek do zdrowia
    • Dookoła kuchni
  • Zdrowie i uroda
    • Dieta i odżywianie
    • Kosmetyki i uroda
    • Pielęgnacja ciała
    • Zdrowie i odporność
    • Zdrowy styl życia
  • Lifestyle
    • Muzyka
    • Książki
    • Film i teatr
    • Porady
    • Edukacja
    • Praca i finanse
    • Zwierzaki
  • DIY
    • Pomysły do domu
    • Pomysły na prezent
    • Do zrobienia z dziećmi
    • Decoupage
    • Zrobione na szydełku
    • Domowe kosmetyki
    • Inne inspiracje
    • Moje wyroby
  • Dom i ogród
  • Dzieci i rodzina
  • Moda
wpDiscuz