Cukinie faszerowane mięsem mielonym
Składniki:
- 4 szt małych cukinii
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka (mała)
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 łyżki bułki tartej
- 0,5 kg mięsa mielonego (dowolnego)
- 1 łyżka majeranku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 kulka mozarelli
Sposób wykonania:
- cukinie myjemy, przekrawamy wzdłuż i wydrążamy miąższ
- cebulę obieramy i drobno siekamy
- paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i drobno kroimy
- czosnek obieramy i miażdżymy
- mięso, bułkę tartą, jajko, paprykę, miąższ z cukinii, cebulę, czosnek i przyprawy łączymy w jednolitą masę
- układamy masę w cukiniach i okładamy plasterkami mozarelli
- na blaszce do pieczenia kładziemy papier do pieczenia a na nim faszerowane cukinie
- zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st C ok 30-40 minut
Jeśli wykonasz przepis na: Cukinie faszerowane mięsem mielonym, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255
Jak widzicie cukinie faszerowane nie należą do skomplikowanych dań, a mogą urozmaicić nasze codzienne menu.
Smacznego.