• O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Myśli Potarganej
  • Sztuka życia
    • Rozwój osobisty
    • Rozwój duchowy
    • Psychologia i emocje
    • Relacje i komunikacja
    • Pasje i inspiracje
    • Styl życia i harmonia
  • Podróże
    • Podróże zagraniczne
    • Podróże po Polsce
    • Podróżnicze ABC
    • Sport i turystyka
  • Kuchnia
    • Przepisy
      • Dania fit
      • Sałatki i surówki
      • Wegetariańskie
      • Na słodko
      • Chleby i bułki
      • Dania obiadowe
      • Zupy
      • Śniadanie
      • Na imprezę
      • Przetwory i napoje
    • Przepisy na Thermomix
    • Thermomix TM7
    • Thermomix – Porady
    • Przez żołądek do zdrowia
    • Dookoła kuchni
  • Zdrowie i uroda
    • Dieta i odżywianie
    • Kosmetyki i uroda
    • Pielęgnacja ciała
    • Zdrowie i odporność
    • Zdrowy styl życia
  • Lifestyle
    • Muzyka
    • Książki
    • Film i teatr
    • Porady
    • Edukacja
    • Praca i finanse
    • Zwierzaki
  • DIY
    • Pomysły do domu
    • Pomysły na prezent
    • Do zrobienia z dziećmi
    • Decoupage
    • Zrobione na szydełku
    • Domowe kosmetyki
    • Inne inspiracje
    • Moje wyroby
  • Dom i ogród
  • Dzieci i rodzina
  • Moda
Kuchnia

Co zrobić z jedzeniem po świętach?

Kasia Potargana 28 grudnia 2022
Kasia Potargana 28 grudnia 2022
A+A-
Reset
448

Masz kłopot, co zrobić z jedzeniem po świętach? Nie jest to fajne uczucie, prawda? Szkoda żeby się zmarnowało. Też niestety mi się zdarza kupić i przyrządzić zbyt wiele.

Jakoś tak za dużo tego jedzenia zazwyczaj kupujemy. Nie wiem, czy to ze strachu, że czegoś może zabraknąć (ja na pewno kupuję więcej z tego powodu – przyznaję bez bicia), czy z poczucia, że na święta musi być na bogato? W każdym razie prawie każdemu się zdarza kupować i produkować jedzenia na święta za dużo.

Jeśli podoba Ci się moja praca - doceń to i...
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ponoć statystyczny Polak wyrzuca prawie 5kg jedzenia na tydzień, a w święta wartość ta potrafi wzrosnąć aż dwukrotnie! Jeśli statystyki nie kłamią, każdemu z nas się przyda odrobina pomysłów na to co zrobić z jedzeniem po świętach. Dlatego chciałabym Ci podrzucić kilka sposobów na to, aby produkty i potrawy się nie zmarnowały.

Przed i w trakcie świąt

Już przed świętami możesz zadbać, aby nie było nadmiarów dokładnie planując, ale tekst piszę po świętach, więc jakby musztarda po obiedzie, prawda? Tym bardziej, że jak już wspominałam, takie planowanie okazuje się bardzo trudne. Możesz za to już w trakcie świąt dbać o to, by potrawy się nie psuły. Często brakuje miejsca w lodówce i zostawiamy produkty po prostu w kuchni na blacie. Postaraj się, jak tylko to możliwe, przekładać potrawy w coraz mniejsze naczynia i chować je do lodówki. Chodzi mi o sytuację, gdy np. dwie łyżki zupy nadal pozostają w wielkim garnku, a można ją przelać do małego pojemnika i włożyć do lodówki. Trochę jest z tym zachodu i pamiętania, ale bardzo przedłuża żywotność potrawy.

Zawekuj

Wiele potraw możesz po prostu zawekować. Do wekowania nadają się sosy, zupy, bigos i kapusta z grochem. Wystarczy, że zagotujesz ponownie potrawę, a następnie włożysz gorącą do słoików, dokładnie zakręcisz i obrócisz do góry dnem. W ten sposób przedłużysz ważność potrawy o 2-3 tygodnie.

Zamroź

Mrożenie na pewno pomoże w przechowaniu potraw aż do momentu, gdy za nimi zatęsknisz. Jednak nie wszystko można mrozić. Różne są też długości przechowywania potraw w stanie zamrożenia.

Pamiętaj, aby przed zamrożeniem odpowiednio zapakować produkty, tak, by były zamknięte. Otwarte wysuszą się podczas mrożenia. Nie wolno też mrozić jedzenia po raz drugi.

Możesz zamrozić:

  • Sernik, makowiec, piernik, ciasto drożdżowe (do 3 miesięcy)
  • Pierogi, krokiety, uszka (do 3 miesięcy)
  • Ryby – zarówno surowe, jak i te pieczone, smażone i gotowane (do 4 miesięcy)
  • Bigos, kapustę z grochem, kapustę z grzybami (do 3 miesięcy)
  • Zupy (grzybowa, barszcz czerwony)
  • Pieczywo (do 4 miesięcy)
  • Mięso (do 4 miesięcy)

Nie zamrażaj:

  • Ciast z kremem, galaretką bitą śmietaną
  • Sałatki jarzynowej
  • Ryby w galarecie
  • Owoców cytrusowych
  • Ugotowanych jajek

Zapakuj próżniowo

Fantastycznym sposobem przechowywania żywności jest jej pakowanie próżniowe. Dania zapakowane próżniowo (czyli po usunięciu powietrza z opakowania i szczelnym zamknięciu), można przechowywać aż pięciokrotnie dłużej.

Przerób

Części produktów i potraw możesz też dać „drugie życie” i wykorzystać jako składnik innych potraw. I tak:

  • Sałatkę jarzynową

Możesz przerobić na… pyszną, kremową zupę. Podsmaż na maśle, lub oliwie czerstwe pieczywo i cebulę. Dodaj sałatkę i zalej wodą. Pogotuj kilkanaście minut, dodaj sól, pieprz, a następnie zblenduj ( w Thermomix 1minuta, obroty zwiększane stopniowo od 5 do 10)

  • Kapustę z grochem, bigos, kapustę z grzybami

Możesz przesmażyć, lekko przemielić i zrobić z nich pyszny farsz do krokietów, naleśników, czy tarty

  • Resztki wędlin i kotlety mięsne

Wykorzystaj do sylwestrowego bigosu, lub jako element chłopskiej zapiekanki

  • Mięsa pieczone, lub z rosołu

Przerobisz też na pasztet (wystarczy zmielić, dodać trochę gotowanych warzyw i przyprawy), kotlety mielone, farsze do krokietów, pasztecików, pierogów itp

  • Buraki z barszczu

Zetrzyj, dodaj łyżkę masła, trochę cukru, trochę soku z cytryny, sól i pieprz, podsmaż – wyjdzie super dodatek do obiadu, albo starte buraki połącz z chrzanem – będziesz miała ćwikłę. Buraki wykorzystasz też do pysznej sałatki – wystarczy pokroić w kostkę, dodać kozi ser, gruszki, włoskie orzechy, doprawić sosem winegret . Możesz też zrobić z nich fajne burgery wegetariańskie (na Cookidoo.pl – platformie Thermomixa, znajdziesz mnóstwo przepisów).

  • Ciasta kruche, drożdżowe piaskowe

Przerób na bajaderki. Chyba wszyscy kochamy taką formę poświątecznych ciast.

  • Rosół

Z mięsa z rosołu i samego wywaru z warzywami zrobisz pyszną potrawkę: Mięso oczyść z kości i rozdrobnij na mniejsze kawałki, warzywa (poza porem) pokrój w kostkę, zalej wodą z rosołu. Zabiel zasmażką z 2 łyżek masła i łyżki mąki, dodaj sól i pieprz do smaku. Sam wywar możesz też wykorzystać jako bazę do innych sosów.

  • Warzywa z rosołu

Możesz wykorzystać do zrobienia sałatki warzywnej, lub kotletów warzywnych, albo jako element zapiekanki z makaronem.

  • Kromki chleba, bułki

Mój smak dzieciństwa, czyli chleb podsmażany na maśle, to świetne wykorzystanie czerstwego chleba. Możesz potrawę wzbogacić maczając przed podsmażeniem chleb w rozmieszanym jajku, lub mleku – dzieciaki to uwielbiają. Jeśli chleb zostanie w całości ponakrawaj go, przełóż serem i szynką, wsuń odrobię masła między nacięcia, dodaj czosnek, posyp ziołami i zapiecz. Na pewno zniknie w chwilę. Czerstwe bułki dobrze wysusz i zrób z nich bułkę tartą ( z Thermomixem zajmie to dosłownie chwilkę).

  • Smażona ryba

Świetnie smakuje w zalewie octowej. Możesz więc przygotować taką rybę w zalewie, a następnie zawekować. Na Sylwestra będzie pod wódeczkę, jak znalazł

  • Ryba po grecku

Ostatnio mój Karol wymieszał ją na patelni z podsmażonym makaronem (ze świątecznego rosołu), dodając nieco ketchupu. Muszę przyznać, że wyszło fajne danie obiadowe.

Oddaj potrzebującym

Jeśli nie masz czasu na przerabianie, ani miejsca na przechowywanie żywności pozostałej po świętach, albo po prostu masz dobre serce, podziel się żywnością z potrzebującymi oddając ją do społecznych lodówek, lub odpowiednich organizacji działających w twojej miejscowości. Pamiętaj tylko, że potrzebujący to także ludzie i należy im się szacunek. Nie dawaj napoczętych potraw, przeterminowanych itp. Daj to, co sama byś zjadła w tej chwili.



Dziękuję, że przeczytałaś(eś) ten tekst do końca. Chesz być na bieżąco? Obserwuj mnie w Wiadomościach Google.

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Poleć 0 FacebookTwitterPinterestEmail
Gotuj z Thermomix TM7

Najnowsze wpisy

  • A może by tak na Chalkidiki?

  • Jak nie zwariować przed zakończeniem roku szkolnego?

  • Czy pies może jechać z Tobą na kajaki, rower, camping?

  • Tagliatelle z zielonymi szparagami i boczkiem w kremowym sosie

  • Planujemy pierwszą rodzinną podróż rowerową – jak się do niej przygotować?

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
  • Tiktok
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności

Inne nasze serwisy: Kosą po patelni - TwojeCentrum.pl

© 2018-2024 MYŚLI POTARGANEJ - Wszelkie prawa zastrzeżone - Kopiowanie i wykorzystywanie zdjęć oraz tekstów, bez pozwolenia autorki, zabronione.
Jestem oficjalnym przedstawicielem Thermomix - kupując u mnie masz gwarancję zakupu oryginalnych urządzeń. Strona ta zawiera moje doświadczenia w gotowaniu z wykorzystaniem urządzenia Thermomix. Treści tu zawarte nie przedstawiają oficjalnego stanowiska firmy Vorwerk Polska.

Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
  • Sztuka życia
    • Rozwój osobisty
    • Rozwój duchowy
    • Psychologia i emocje
    • Relacje i komunikacja
    • Pasje i inspiracje
    • Styl życia i harmonia
  • Podróże
    • Podróże zagraniczne
    • Podróże po Polsce
    • Podróżnicze ABC
    • Sport i turystyka
  • Kuchnia
    • Przepisy
      • Dania fit
      • Sałatki i surówki
      • Wegetariańskie
      • Na słodko
      • Chleby i bułki
      • Dania obiadowe
      • Zupy
      • Śniadanie
      • Na imprezę
      • Przetwory i napoje
    • Przepisy na Thermomix
    • Thermomix TM7
    • Thermomix – Porady
    • Przez żołądek do zdrowia
    • Dookoła kuchni
  • Zdrowie i uroda
    • Dieta i odżywianie
    • Kosmetyki i uroda
    • Pielęgnacja ciała
    • Zdrowie i odporność
    • Zdrowy styl życia
  • Lifestyle
    • Muzyka
    • Książki
    • Film i teatr
    • Porady
    • Edukacja
    • Praca i finanse
    • Zwierzaki
  • DIY
    • Pomysły do domu
    • Pomysły na prezent
    • Do zrobienia z dziećmi
    • Decoupage
    • Zrobione na szydełku
    • Domowe kosmetyki
    • Inne inspiracje
    • Moje wyroby
  • Dom i ogród
  • Dzieci i rodzina
  • Moda
wpDiscuz