Kotlety mięsno warzywne – pomysł na mięso z rosołu

Trudno nazwać dzisiejszy wpis przepisem. Raczej jest to pomysł na mięso z rosołu. Z resztek powstały kotlety mięsno–warzywne, które muszę powiedzieć, że wyszły pyszne.
Wpadł na ten pomysł Karol z kosapopatelni.pl, gdy kolejny tydzień pod rząd zostało nam mięso po rosole (rosół uwielbia moja Kasia i często go robimy w niedzielę). Nie dość, że takie kotlety to miła zmiana obiadowego tematu, to jeszcze wykorzystał część warzyw, które zwyczajowo lądują w sałatce jarzynowej. A ile można jeść jarzynową sałatkę ja się pytam? Nie no, bardzo lubię, ale może nie co tydzień? Zmielił więc mięso z jarzynami, dodał przyprawy i jajko, obtoczył w płatkach i… Fajnie mieć blogera kulinarnego w domu, prawda?
Tak oto mięso i jarzyny dostały nowe życie, a my ciekawe danie, które śmiało mogę Wam polecić na urozmaicenie poniedziałkowego obiadowego repertuaru.
Ilość porcji – 4 osoby
Czas przygotowania: 10 mins
Czas gotowania: 10 mins
Czas całkowity: 20 mins

Składniki:

  • 500 g mięsa z rosołu (w naszym przypadku kurczak)
  • 2 szt. marchewki
  • 1 szt. korzenia pietruszki
  • 1 garść bułki tartej
  • 2 jajka
  • 1 szkl. płatków kukurydzianych
  • sól, pieprz (do smaku)
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  • mięso oddzielamy od ewentualnych kości i mielimy wraz z warzywami
  • dodajemy surowe jajko, garść bułki tartej i ewentualnie przyprawy
  • formujemy kotlety
  • kruszymy płatki kukurydziane na talerz
  • na drugim talerzu roztrzepujemy surowe jajko
  • obtaczamy kotlety w jajku i płatkach
  • smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru
Drukuj przepis

Gotowe:)

Wypróbujcie ten pomysł i napiszcie jak smakowało. Mnie bardzo!

Poruszył Cię ten wpis? Skomentuj, udostępnij, polub. Będę wdzięczna za każdą Twoją reakcję.
  • 103
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    103
    Udostępnienia