Kotlety mięsno warzywne – pomysł na mięso z rosołu

18 marca 2019
Trudno nazwać dzisiejszy wpis przepisem. Raczej jest to pomysł na mięso z rosołu. Z resztek powstały kotlety mięsno–warzywne, które muszę powiedzieć, że wyszły pyszne.Wpadł na ten pomysł Karol z kosapopatelni.pl, gdy kolejny tydzień pod rząd zostało nam mięso po rosole (rosół uwielbia moja Kasia i często go robimy w niedzielę). Nie dość, że takie kotlety to miła zmiana obiadowego tematu, to jeszcze wykorzystał część warzyw, które zwyczajowo lądują w sałatce jarzynowej. A ile można jeść jarzynową sałatkę ja się pytam? Nie no, bardzo lubię, ale może nie co tydzień? Zmielił więc mięso z jarzynami, dodał przyprawy i jajko, obtoczył w płatkach i… Fajnie mieć blogera kulinarnego w domu, prawda?Tak oto mięso i jarzyny dostały nowe życie, a my ciekawe danie, które śmiało mogę Wam polecić na urozmaicenie poniedziałkowego obiadowego repertuaru.
Ilość porcji – 4 osoby
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 10 min.
Czas całkowity: 20 min.
Kotlety mięsno warzywne
Składniki:
- 500 g mięsa z rosołu (w naszym przypadku kurczak)
- 2 szt. marchewki
- 1 szt. korzenia pietruszki
- 1 garść bułki tartej
- 2 jajka
- 1 szkl. płatków kukurydzianych
- sól, pieprz (do smaku)
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
- mięso oddzielamy od ewentualnych kości i mielimy wraz z warzywami
- dodajemy surowe jajko, garść bułki tartej i ewentualnie przyprawy
- formujemy kotlety
- kruszymy płatki kukurydziane na talerz
- na drugim talerzu roztrzepujemy surowe jajko
- obtaczamy kotlety w jajku i płatkach
- smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru
Gotowe:)
Wypróbujcie ten pomysł i napiszcie jak smakowało. Mnie bardzo!
Tagi
0 Udostępnienia
Bardzo dobry pomysł, już mi się znudziła potrawka z kurczaka z rosołu, pozdrawiam