Domowe bajaderki -słodka przekąska sylwestrowa
Składniki:
- 800 g ciasta (u mnie czekoladowe ciasto ucierane -murzynek)
- 200 g herbatników (może być bułka tarta )
- 50 g kakao (jeśli wykorzystujesz inne ciasto, niż murzynka)
- 1 słoik dżemu (lub powideł (250-300g))
- 1/3 szklanki mleka
- 130 g masła
- 50 g rumu (opcjonalnie)
Sposób wykonania:
- Dodaj pokruszone herbatniki i pokruszone ciasto
- Dodaj mleko
- Dodaj pokruszone ciasto i herbatniki
- Wlej rum
- Dodaj dżem – wszystko razem dokładnie wymieszaj, powinna powstać bardzo gęsta, ale nie sypka masa, w razie potrzeby dodaj więcej masła, lub herbatników
- Z powstałej masy formuj kule
- Kule możesz posypać wiórkami kokosowymi, lub polać polewą czekoladową
- Umieść bajaderki w lodówce na ok 3 godziny
Jeśli wykonasz przepis na: Domowe bajaderki -słodka przekąska sylwestrowa, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
Gotuj prościej i smaczniej z Thermomix TM7!
W moich przepisach niezastąpionym pomocnikiem jest Thermomix. Chcesz przekonać się, jak może ułatwić gotowanie również w Twojej kuchni? Najlepiej zobaczyć go w akcji!
Jako oficjalny przedstawiciel Thermomix z przyjemnością przygotuję dla Ciebie i Twoich bliskich wyjątkową prezentację. Razem ugotujemy pyszne dania, krok po kroku poznając funkcje i zalety Thermomix TM7.
Zadzwoń lub napisz i umów się na spotkanie:
📞 794-946-255 – Kasia
Przekonaj się, że gotowanie może być prostsze, szybsze i jeszcze przyjemniejsze!
Wersja na Thermomix
- Podziel ciasto na dwie części, każdą zmiel – obroty 6, 20 sek
- Obie części ciasta umieść w naczyniu miksującym, dodaj pozostałe składniki – ustaw obroty 5, 2 minuty
- W razie potrzeby przedłuż czas mieszania
- Dalej postępuj jak w klasycznym przepisie
- Polewa czekoladowa: Umieść czekoladę w naczyniu miksującym ustaw 5s, obroty 7
- Dodaj pozostałe składniki ustaw 2min/50st, obroty 2