Gdy zostanie podeschłe ciasto po Świętach, którego nie ma już nikt siły w siebie wepchnąć, zrób bajaderki. Pyszne ciastka, które wytrzymają do Sylwestra i staną się świetną, słodką przekąską.Moje bajaderki, powstały z ciasta, które zostało mi po pieczeniu Babki z gwiazdką. Jest ono bardzo ciekawe i ładnie zdobi świąteczny stół, ale pozostaje po nim mnóstwo ścinków, które można wykorzystać właśnie do bajaderki. Pozostałe składniki, są równie ekonomiczne, wyszukane w lodówce i spiżarni: dżem, mleko, masło. Do bajaderek możesz dodać zmielone orzechy, czy migdały. Ja niestety ich nie dodaję, ponieważ główny pożeracz bajaderek w domu jest na orzechy uczulony.
Ilość porcji: 10 osób
Drukuj przepis
Mój przepis na:Domowe bajaderki -słodka przekąska sylwestrowa
Składniki:
- 800 g ciasta (u mnie czekoladowe ciasto ucierane -murzynek)
- 200 g herbatników (może być bułka tarta )
- 50 g kakao (jeśli wykorzystujesz inne ciasto, niż murzynka)
- 1 słoik dżemu (lub powideł (250-300g))
- 1/3 szklanki mleka
- 130 g masła
- 50 g rumu (opcjonalnie)
Sposób wykonania:
- Dodaj pokruszone herbatniki i pokruszone ciasto
- Dodaj mleko
- Dodaj pokruszone ciasto i herbatniki
- Wlej rum
- Dodaj dżem – wszystko razem dokładnie wymieszaj, powinna powstać bardzo gęsta, ale nie sypka masa, w razie potrzeby dodaj więcej masła, lub herbatników
- Z powstałej masy formuj kule
- Kule możesz posypać wiórkami kokosowymi, lub polać polewą czekoladową
- Umieść bajaderki w lodówce na ok 3 godziny
Dla wygody i urody, włóż każdą bajaderkę w papierową kokilkę do babeczek. Ładnie wygląda i zapobiega brudzeniu rąk przy jedzeniu.
GOTUJ Z THERMOMIX
Jeśli chcesz gotować – szybko, łatwo, kreatywnie, oszczędnie umów się za mną na całkowicie niezobowiązującą, bezpłatną prezentację.
Jestem przedstawicielem Thermomix i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255
e-mail: [email protected]
Pozdrawiam – Kasia
Wersja na Thermomix
- Podziel ciasto na dwie części, każdą zmiel – obroty 6, 20 sek
- Obie części ciasta umieść w naczyniu miksującym, dodaj pozostałe składniki – ustaw obroty 5, 2 minuty
- W razie potrzeby przedłuż czas mieszania
- Dalej postępuj jak w klasycznym przepisie
- Polewa czekoladowa: Umieść czekoladę w naczyniu miksującym ustaw 5s, obroty 7
- Dodaj pozostałe składniki ustaw 2min/50st, obroty 2
A ja szukałam pomysłu co tu zrobić z resztkami ciasta, a tu proszę jakie pyszności można stworzyć 🙂
Polecam, polecam 😉
Smacznie 😉
Dzięki 🙂