Domowe bajaderki – słodka przekąska sylwestrowa

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Gdy zostanie podeschłe ciasto po Świętach, którego nie ma już nikt siły w siebie wepchnąć, zrób bajaderki. Pyszne ciastka, które wytrzymają do Sylwestra i staną się świetną, słodką przekąską.
Moje bajaderki, powstały z ciasta, które zostało mi po pieczeniu Babki z gwiazdką. Jest ono bardzo ciekawe i ładnie zdobi świąteczny stół, ale pozostaje po nim mnóstwo ścinków, które można wykorzystać właśnie do bajaderki. Pozostałe składniki, są równie ekonomiczne, wyszukane w lodówce i spiżarni: dżem, mleko, masło. Do bajaderek możesz dodać zmielone orzechy, czy migdały. Ja niestety ich nie dodaję, ponieważ główny pożeracz bajaderek w domu jest na orzechy uczulony.
Ilość porcji: 10 osób
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 20 min.
3 hours
Czas całkowity: 3 hours 20 min.
— REKLAMA —
Mój przepis na:

Domowe bajaderki -słodka przekąska sylwestrowa

Składniki:

  • 800 g ciasta (u mnie czekoladowe ciasto ucierane -murzynek)
  • 200 g herbatników (może być bułka tarta )
  • 50 g kakao (jeśli wykorzystujesz inne ciasto, niż murzynka)
  • 1 słoik dżemu (lub powideł (250-300g))
  • 1/3 szklanki mleka
  • 130 g masła
  • 50 g rumu (opcjonalnie)

Sposób wykonania:

  • Dodaj pokruszone herbatniki i pokruszone ciasto
  • Dodaj mleko
  • Dodaj pokruszone ciasto i herbatniki
  • Wlej rum
  • Dodaj dżem – wszystko razem dokładnie wymieszaj, powinna powstać bardzo gęsta, ale nie sypka masa, w razie potrzeby dodaj więcej masła, lub herbatników
  • Z powstałej masy formuj kule
  • Kule możesz posypać wiórkami kokosowymi, lub polać polewą czekoladową
  • Umieść bajaderki w lodówce na ok 3 godziny
Dla wygody i urody, włóż każdą bajaderkę w papierową kokilkę do babeczek. Ładnie  wygląda i zapobiega brudzeniu rąk  przy jedzeniu. 

Jeśli wykonasz przepis na: Domowe bajaderki -słodka przekąska sylwestrowa, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Wersja na Thermomix

  • Podziel ciasto na dwie części, każdą zmiel – obroty 6, 20 sek
  • Obie części ciasta umieść w naczyniu miksującym, dodaj pozostałe składniki – ustaw obroty 5, 2 minuty
  • W razie potrzeby przedłuż czas mieszania
  • Dalej postępuj jak w klasycznym przepisie
  • Polewa czekoladowa: Umieść czekoladę w naczyniu miksującym ustaw 5s, obroty 7
  • Dodaj pozostałe składniki ustaw 2min/50st, obroty 2
--- R E K L A M A ---
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka

A ja szukałam pomysłu co tu zrobić z resztkami ciasta, a tu proszę jakie pyszności można stworzyć 🙂5 stars

Rafalcook

Smacznie 😉

Zobacz także