Domowe bajaderki -słodka przekąska sylwestrowa
Składniki:
- 800 g ciasta (u mnie czekoladowe ciasto ucierane -murzynek)
- 200 g herbatników (może być bułka tarta )
- 50 g kakao (jeśli wykorzystujesz inne ciasto, niż murzynka)
- 1 słoik dżemu (lub powideł (250-300g))
- 1/3 szklanki mleka
- 130 g masła
- 50 g rumu (opcjonalnie)
Sposób wykonania:
- Dodaj pokruszone herbatniki i pokruszone ciasto
- Dodaj mleko
- Dodaj pokruszone ciasto i herbatniki
- Wlej rum
- Dodaj dżem – wszystko razem dokładnie wymieszaj, powinna powstać bardzo gęsta, ale nie sypka masa, w razie potrzeby dodaj więcej masła, lub herbatników
- Z powstałej masy formuj kule
- Kule możesz posypać wiórkami kokosowymi, lub polać polewą czekoladową
- Umieść bajaderki w lodówce na ok 3 godziny
Jeśli wykonasz przepis na:
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255
Wersja na Thermomix
- Podziel ciasto na dwie części, każdą zmiel – obroty 6, 20 sek
- Obie części ciasta umieść w naczyniu miksującym, dodaj pozostałe składniki – ustaw obroty 5, 2 minuty
- W razie potrzeby przedłuż czas mieszania
- Dalej postępuj jak w klasycznym przepisie
- Polewa czekoladowa: Umieść czekoladę w naczyniu miksującym ustaw 5s, obroty 7
- Dodaj pozostałe składniki ustaw 2min/50st, obroty 2
A ja szukałam pomysłu co tu zrobić z resztkami ciasta, a tu proszę jakie pyszności można stworzyć 🙂
Polecam, polecam 😉
Smacznie 😉
Dzięki 🙂