Babka z gwiazdką na gwiazdkę
Składniki:
Brązowe ciasto
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 30 g kakao
- 250 g masła (ciepłego)
- 4 jajka (w temperaturze pokojowej)
- 200 g cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki mleka (w temperaturze pokojowej)
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka masła
Jasne ciasto
- 200 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 250 g masła (ciepłego)
- 4 jajka (w temperaturze pokojowej)
- 200 g cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka (w temperaturze pokojowej)
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka masła
Sposób wykonania:
Ciemne ciasto
- Utrzyj masło z cukrem na gładką masę
- Powoli dodawaj jajka cały czas ucierając
- Dodaj obie mąki (najlepiej przesiane), proszę do pieczenia i kakao – wymieszaj dokładnie łyżką
- Dodaj mleko – wymieszaj
- Wysmaruj formę keksową 22 cm, masłem i oprósz bułką tarą
- Piecz ok 40-50 min w temperaturze 180st
- Pod koniec pieczenia sprawdzaj patyczkiem, czy ciasto się upiekło (patyczek po wyjęciu z ciasta powinien być czysty)
- Po upieczeniu pozostaw ciasto do wystygnięcia
- Pokrój ciasto na plastry ok 1-1,5 centymetra
- Z każdego plastra wykrój gwiazdkę foremką do ciastek
Jasne ciasto
- Cukier i masło utrzyj na gładką, puszystą masę
- Dodawaj jajka cały czas ucierając
- Dodaj obie mąki i proszek do pieczenia – dokładnie wymieszaj łyżką
- Powoli dodawaj aromat waniliowy, cały czas mieszając
- Dodaj mleko – wymieszaj
- Tę samą keksówkę umyj, osusz, następnie wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą
- Na dno wylej centymetrową warstwę ciasta
- Na wylane ciasto ustaw ciasno gwiazdki jedna za drugą
- Zalej gwiazdki jasnym ciastem, tak by dokładnie wypełniło formę i zalało całe choinki
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st ok 40-50 minut – sprawdź patyczkiem, czy się upiekło
- Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia
- Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem, lub polej polewą z serka, albo polewą czekoladową
Jeśli wykonasz przepis na: Babka z gwiazdką na gwiazdkę, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255
Wersja na Thermomix
Ciemne ciasto
- Masło pokrojone na kawałki i cukier umieść w naczyniu miksującym ustaw 2 minuty obroty 5
- Zmniejsz obroty do 4, ustaw 1,5 minuty, zdejmij miarkę i przez otwór w pokrywie dodawaj po kolei jajka, mąki, proszek do pieczenia i kakao
- Dalej postępuj jak w klasycznym przepisie
Jasne ciasto
- Masło pokrojone na kawałki i cukier umieść w naczyniu miksującym ustaw 2 minuty obroty 5
- Zmniejsz obroty do 4, ustaw 1,5 minuty, zdejmij miarkę i przez otwór w pokrywie dodawaj po kolei jajka, mąki i proszek do pieczenia, a na końcu powoli wlewaj aromat waniliowy – i miksuj jeszcze przez 45 sekund na obrotach 5
- Dalej postępuj wg instrukcji w klasycznym przepisie
Mam nadzieję, że ciasto ucierane z choinkową niespodzianką nie tylko będzie cieszyć oko, ale i smakować.
Zamiast kakao możesz dodać barwnik do ciast i uzyskać zieloną choinkę. Możesz też użyć innej foremki – renifera, gwiazdki, czy serduszka. Tutaj ogranicza Cię wyobraźnia i dostępność foremek.
Ścinki powstałe przy wycinaniu choinki wykorzystaj np na bajaderki, które też są bardzo lubiane, choć nikt się do tego nie przyznaje, a świetnie się nadają na słodką przekąskę podczas sylwestrowej nocy.