Babka z gwiazdką na gwiazdkę

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Babka z gwiazdką nie należy do bardzo trudnych i wyszukanych. Mimo to zapewniam, że będzie budziła zainteresowanie twoich gości, a dzieciaki będą je uwielbiać.
Patent jest prosty. Najpierw pieczemy ciasto brązowe, później wycinamy z niego kształt gwiazdki i zalewamy jasnym ciastem, by upiec całość razem.
Ilość porcji: 4 osoby
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 4 godziny
Czas całkowity: 4 godziny
Mój przepis na:

Babka z gwiazdką na gwiazdkę

Składniki:

Brązowe ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g kakao
  • 250 g masła (ciepłego)
  • 4 jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 200 g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka (w temperaturze pokojowej)
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka masła

Jasne ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła (ciepłego)
  • 4 jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 200 g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka (w temperaturze pokojowej)
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka masła

Sposób wykonania:

Ciemne ciasto

  • Utrzyj masło z cukrem na gładką masę
  • Powoli dodawaj jajka cały czas ucierając
  • Dodaj obie mąki (najlepiej przesiane), proszę do pieczenia i kakao – wymieszaj dokładnie łyżką
  • Dodaj mleko – wymieszaj
  • Wysmaruj formę keksową 22 cm, masłem i oprósz bułką tarą
  • Piecz ok 40-50 min w temperaturze 180st
  • Pod koniec pieczenia sprawdzaj patyczkiem, czy ciasto się upiekło (patyczek po wyjęciu z ciasta powinien być czysty)
  • Po upieczeniu pozostaw ciasto do wystygnięcia
  • Pokrój ciasto na plastry ok 1-1,5 centymetra
  • Z każdego plastra wykrój gwiazdkę foremką do ciastek

Jasne ciasto

  • Cukier i masło utrzyj na gładką, puszystą masę
  • Dodawaj jajka cały czas ucierając
  • Dodaj obie mąki i proszek do pieczenia – dokładnie wymieszaj łyżką
  • Powoli dodawaj aromat waniliowy, cały czas mieszając
  • Dodaj mleko – wymieszaj
  • Tę samą keksówkę umyj, osusz, następnie wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą
  • Na dno wylej centymetrową warstwę ciasta
  • Na wylane ciasto ustaw ciasno gwiazdki jedna za drugą
  • Zalej gwiazdki jasnym ciastem, tak by dokładnie wypełniło formę i zalało całe choinki
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st ok 40-50 minut – sprawdź patyczkiem, czy się upiekło
  • Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia
  • Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem, lub polej polewą z serka, albo polewą czekoladową

Jeśli wykonasz przepis na: Babka z gwiazdką na gwiazdkę, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Wersja na Thermomix

Ciemne ciasto

  • Masło pokrojone na kawałki i cukier umieść w naczyniu miksującym ustaw 2 minuty obroty 5
  • Zmniejsz obroty do 4, ustaw 1,5 minuty, zdejmij miarkę i przez otwór w pokrywie dodawaj po kolei jajka, mąki, proszek do pieczenia i kakao
  • Dalej postępuj jak w klasycznym przepisie

Jasne ciasto

  • Masło pokrojone na kawałki i cukier umieść w naczyniu miksującym ustaw 2 minuty obroty 5
  • Zmniejsz obroty do 4, ustaw 1,5 minuty, zdejmij miarkę i przez otwór w pokrywie dodawaj po kolei jajka, mąki i proszek do pieczenia, a na końcu powoli wlewaj aromat waniliowy – i miksuj jeszcze przez 45 sekund na obrotach 5
  • Dalej postępuj wg instrukcji w klasycznym przepisie

Mam nadzieję, że ciasto ucierane z choinkową niespodzianką nie tylko będzie cieszyć oko, ale i smakować.

Zamiast kakao możesz dodać barwnik do ciast i uzyskać zieloną choinkę. Możesz też użyć innej foremki – renifera, gwiazdki, czy serduszka. Tutaj ogranicza Cię wyobraźnia i dostępność foremek.

Ścinki powstałe przy wycinaniu choinki wykorzystaj np na bajaderki, które też są bardzo lubiane, choć nikt się do tego nie przyznaje, a świetnie się nadają na słodką przekąskę podczas sylwestrowej nocy.

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także