1,8K
W wielu domach w piątki nie jada się mięsa, szczególnie w okresie adwentu i postu. A że adwent się właśnie zaczął, proponuję Wam zupę krem z zielonego groszku na wywarze warzywnym.
Taka zielona zupka pełna białka i witamin na pewno Was rozgrzeje i poprawi nastrój swoim kolorem. Bo nie wiem, czy wiecie ale zielony kolor bardzo dobrze wpływa na nasze samopoczucie. Uspakaja i napawa optymizmem, czego czasami może zabraknąć w przedświątecznej bieganinie.
Składniki:
- mały seler
- por
- pietruszka
- dwie małe marchewki
- paczka mrożonego zielonego groszku
- duża cebula
- kilka łyżek oleju
- 100 ml śmietanki 12%
- przyprawa typu jarzynka do smaku
- liść laurowy -2-3 szt
- pieprz mielony – szczypta
- groszek ptysiowy, lub grzanki
Wykonanie:
- selera, pora, marchew i pietruszkę obieramy, myjemy i gotujemy w niewielkiej ilości wody (tak by lekko przykryła warzywa) z liściem, laurowym, łyżką jarzynki i pieprzem
- cebulę obieramy, kroimy w kostkę szklimy na oleju
- gdy warzywa będą półmiękkie, wyławiamy liście laurowy, dodajemy cebulę wraz z olejem, oraz paczkę zamrożonego, zielonego groszku, możemy dolać trochę wody, jeśli po wsypaniu groszku nie będzie zakrywała produktów w garnku
- gotujemy wszystko razem do uzyskania miękkości groszku i włoszczyzny
- doprawiamy do smaku – jeśli trzeba
- zestawiamy z ognia i blendujemy
- rozrabiamy śmietanę z niewielką ilością zupy, w kubku, intensywnie mieszając, by się nie zważyła.
- dolewamy śmietanę do zupy i znów intensywnie mieszamy
- podajemy gorącą, posypaną groszkiem ptysiowym, lub grzankami
Do przygotowania zupy możecie też trochę pokombinować i użyć bulion warzywny wg. przepisu Magdy.