Zupa krem z zielonego groszku – jarskie danie na piątek

W wielu domach w piątki nie jada się mięsa,  szczególnie w okresie adwentu i postu. A że adwent się właśnie zaczął, proponuję Wam zupę krem z zielonego groszku na wywarze warzywnym.

Taka zielona zupka pełna białka i witamin na pewno Was rozgrzeje i poprawi nastrój swoim kolorem. Bo nie wiem, czy wiecie ale zielony kolor bardzo dobrze wpływa na nasze samopoczucie. Uspakaja i napawa optymizmem, czego czasami może zabraknąć w przedświątecznej bieganinie.

Składniki:

  • mały seler
  • por
  • pietruszka
  • dwie małe marchewki
  • paczka mrożonego zielonego groszku
  • duża cebula
  • kilka łyżek oleju
  • 100 ml śmietanki 12%
  • przyprawa typu jarzynka do smaku
  • liść laurowy -2-3 szt
  • pieprz mielony – szczypta
  • groszek ptysiowy, lub grzanki

Wykonanie:

  • selera, pora, marchew i pietruszkę obieramy, myjemy i gotujemy w niewielkiej ilości wody (tak by lekko przykryła warzywa) z liściem, laurowym, łyżką jarzynki i pieprzem
  • cebulę obieramy, kroimy w kostkę szklimy na oleju
  • gdy warzywa będą półmiękkie, wyławiamy liście laurowy, dodajemy cebulę wraz z olejem, oraz paczkę zamrożonego, zielonego groszku, możemy dolać trochę wody, jeśli po wsypaniu groszku nie będzie zakrywała produktów w garnku
  • gotujemy wszystko razem do uzyskania miękkości groszku i włoszczyzny
  • doprawiamy do smaku – jeśli trzeba
  • zestawiamy z ognia i blendujemy
  • rozrabiamy śmietanę z niewielką ilością zupy, w kubku, intensywnie mieszając, by się nie zważyła.
  • dolewamy śmietanę do zupy i znów intensywnie mieszamy
  • podajemy gorącą, posypaną groszkiem ptysiowym, lub grzankami

Do przygotowania zupy możecie też trochę pokombinować i użyć bulion warzywny wg. przepisu Magdy.

Poruszył Cię ten wpis? Skomentuj, udostępnij, polub. Będę wdzięczna za każdą Twoją reakcję.
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o