Tarta ze szparagami i boczkiem wędzonym
Składniki:
Ciasto na tartę ze szparagami i boczkiem wędzonym
- 200 g pszennej mąki (plus do oprószenia blatu)
- 100 g masła
- 50 g wody
- 2/3 łyżeczki soli
Wypełnienie tarty
- 100 g sera ementaler
- 500 g wody
- 350 g zielonych szparagów
- 100 g boczku wędzonego pokrojonego w cienkie plastry
- 200 g śmietany 12%
- 2 jajka
- 1 szczypta soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Sposób wykonania:
Ciasto na tartę ze szparagami i boczkiem wędzonym
- Rozgrzej piekarnik do 200st
- Do naczynia miksującego wsyp mąkę i sól. Dodaj pokrojone na kawałki masło, oraz wodę. Ustaw 1 min/ tryb wyrabiania ciasta
- Wyrobione ciasto uformuj w kulę i owiń folią, a następnie włóż do lodówki na ok 30 minut
- Formę do tarty o średnicy 24cm, wysmaruj masłem.
- Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószonym mąką blacie na placek większy nieco, niż średnica formy.
- Wyłóż formę ciastem tak, aby powstał mały rant. Dociśnij i ponakłuwaj widelcem. Żeby ciasto nie wyrosło, posyp je suchymi ziarnami fasoli, lub połóż na ciasto specjalne obciążniki
- Piecz ciasto 20 minut w temperaturze 200st
Wypełnienie tarty ze szparagami i boczkiem wędzonym
- Umyj i osusz naczynie miksujące
- Pokrój zer na kawałki, włóż do naczynia i rozdrobnij 10sekunf/obroty 6
- Przesyp ser do miseczki i odstaw
- Do naczynia miksującego wlej wodę, umieść w nim koszyczek. Włóż szparagi umyte, pozbawione twardych części i przekrojone na pół. Gotuj na parze 10 minut/Varoma/obroty 1,5
- Wyjmij koszyczek, opróżnij naczynie miksujące. Odstaw szparagi do wystudzenia
- Na podpieczony spód wyłóż 1/2 sera. Zawiń szparagi w boczek i ułóż na serze.
- Do naczynia miksującego wlej śmietanę i jajka. Dodaj sól i pieprz, oraz drugą część sera. Ustaw 15sekund/obroty3
- Powstałą masę ostrożnie wylej na tartę ze szparagami i boczkiem
- Zapiekaj 30-40 minut w temperaturze 200st
Jeśli wykonasz przepis na: Tarta ze szparagami i boczkiem wędzonym, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255