Tarta ze szparagami i boczkiem wędzonym

Kasia Potargana
0 komentarzy
Tarta ze szparagami i boczkiem wędzonym, to sycący obiad prosto z piekarnika, który przygotujesz bez większego wysiłku. Bo komuż chce się stać przy garach latem?
Tartę ze szparagami możesz takze podać na ciepłą kolację, lub jako wykwintną, zimną przystawkę na letniej imprezie.
Nie wiem, czy wiesz, ale pełna nazwa szparagów to szparag lekarski. Ciekawe, prawda? A to dlatego, że posiadają działanie lecznicze. Są moczopędne, ułatwiają wypróżnianie i obniżają ciśnienie krwi. Są też bogate w witaminy, sole mineralne i utleniacze. Uważa się je także za afrodyzjak. Nic tylko jeść (Wikipedia).
Sezon na szparagi szybko się kończy, więc trzeba korzystać jak najwięcej. Na blogu znajdziesz też przepis na duszone szparagi z kurczakiem i pomidorkami koktajlowymi, zupę krem ze szparagów , szparagi zawijane w piersi z kurczaka . Zajrzyj – może Ci się spodobają?
Przepis podaję w wersji na Thermomix, ponieważ właśnie tak przygotowuję tartę ze szparagami.
Ilość porcji: 4 osoby
Kalorii na 100 g:: 440
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 1 godz. 30 min.
Czas całkowity: 1 godz. 50 min.
Mój przepis na:

Tarta ze szparagami i boczkiem wędzonym

Składniki:

Ciasto na tartę ze szparagami i boczkiem wędzonym

  • 200 g pszennej mąki (plus do oprószenia blatu)
  • 100 g masła
  • 50 g wody
  • 2/3 łyżeczki soli

Wypełnienie tarty

  • 100 g sera ementaler
  • 500 g wody
  • 350 g zielonych szparagów
  • 100 g boczku wędzonego pokrojonego w cienkie plastry
  • 200 g śmietany 12%
  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Sposób wykonania:

Ciasto na tartę ze szparagami i boczkiem wędzonym

  • Rozgrzej piekarnik do 200st
  • Do naczynia miksującego wsyp mąkę i sól. Dodaj pokrojone na kawałki masło, oraz wodę. Ustaw 1 min/ tryb wyrabiania ciasta
  • Wyrobione ciasto uformuj w kulę i owiń folią, a następnie włóż do lodówki na ok 30 minut
  • Formę do tarty o średnicy 24cm, wysmaruj masłem.
  • Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószonym mąką blacie na placek większy nieco, niż średnica formy.
  • Wyłóż formę ciastem tak, aby powstał mały rant. Dociśnij i ponakłuwaj widelcem. Żeby ciasto nie wyrosło, posyp je suchymi ziarnami fasoli, lub połóż na ciasto specjalne obciążniki
  • Piecz ciasto 20 minut w temperaturze 200st

Wypełnienie tarty ze szparagami i boczkiem wędzonym

  • Umyj i osusz naczynie miksujące
  • Pokrój zer na kawałki, włóż do naczynia i rozdrobnij 10sekunf/obroty 6
  • Przesyp ser do miseczki i odstaw
  • Do naczynia miksującego wlej wodę, umieść w nim koszyczek. Włóż szparagi umyte, pozbawione twardych części i przekrojone na pół. Gotuj na parze 10 minut/Varoma/obroty 1,5
  • Wyjmij koszyczek, opróżnij naczynie miksujące. Odstaw szparagi do wystudzenia
  • Na podpieczony spód wyłóż 1/2 sera. Zawiń szparagi w boczek i ułóż na serze.
  • Do naczynia miksującego wlej śmietanę i jajka. Dodaj sól i pieprz, oraz drugą część sera. Ustaw 15sekund/obroty3
  • Powstałą masę ostrożnie wylej na tartę ze szparagami i boczkiem
  • Zapiekaj 30-40 minut w temperaturze 200st
Przedstawiciel Thermomix

Gotuj szybko i prosto z Thermomix


Najlepszym sposobem na poznanie Thermomix’a jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci je osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.

Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także