Zupa krem ze szparagów
Składniki:
- 2 pęczki zielonych szparagów
- 1/2 kg młodych ziemniaków
- 2-3 łyżki oleju
- 4 ząbki czosnku
- 2 pęczki koperku
- 200 g śmietany (12%)
- 150 g migdałów (łuskanych)
- 200 g sera feta
- 1 łyżka przyprawy typu vegeta
- 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
Sposób wykonania:
- Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę
- Odłamujemy zdrewniałe końcówki szparagów (same się łamią w odpowiednim miejscu), myjemy kroimy na kawałki
- Do garnka z grubym dnem wlewamy olej, dodajemy obrane i pokrojone 3 ząbki czosnku, oraz szparagi i lekko podsmażamy dla wydobycia aromatu
- Dodajemy ziemniaki i zalewamy wodą tak, by lustro wody było ok 4 cm nad warzywami, przyprawiamy i gotujemy do miękkości (ok 20-30 minut)
- Podczas, gdy zupa się gotuje przygotowujemy posypkę: siekamy migdały i ząbek czosnku, a następnie prażymy je na suchej patelni na małym ogniu, kilka minut
- W połowie czasu gotowania dodajemy pęczek posiekanego koperku, a wyjmujemy kilka główek szparagów do ozdobienia zupy
- Gdy składniki staną się miękkie, zestawiamy garnek z palnika i blendujemy zupę dodając śmietanę (nie trzeba jej hartować)
- Zupę podajemy ozdobioną główkami szparagów, serem feta pokrojonym w kostkę, posypaną migdałami i koperkiem
Jeśli wykonasz przepis na: Zupa krem ze szparagów, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255