Zupa krem ze szparagów – z migdałową posypką

28 maja 2019
Zupa krem ze szparagów z migdałową posypką, to moje pierwsze i zarazem autorskie, szparagowe danie w życiu. Kupiłam szparagi, by wreszcie przełamać lęk przed ich przyrządzaniem. Niewiele miałam okazji, by je wcześniej skosztować, więc kompletnie nie miałam pojęcia jak się za nie zabrać. Ale, że lubię wyzwania postanowiłam wziąć byka za rogi i poeksperymentować na całego. W końcu do odważnych świat należy, a zupy krem raczej nie da się popsuć. Zupa wyszła palce lizać, co oznacza, że szparagi zostały odczarowane i na stałe wejdą do naszego menu.
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100 g: 200
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 45 min.
Czas całkowity: 1 godz. 5 min.
Zupa krem ze szparagów
Składniki:
- 2 pęczki zielonych szparagów
- 1/2 kg młodych ziemniaków
- 2-3 łyżki oleju
- 4 ząbki czosnku
- 2 pęczki koperku
- 200 g śmietany (12%)
- 150 g migdałów (łuskanych)
- 200 g sera feta
- 1 łyżka przyprawy typu vegeta
- 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
Sposób wykonania:
- Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę
- Odłamujemy zdrewniałe końcówki szparagów (same się łamią w odpowiednim miejscu), myjemy kroimy na kawałki
- Do garnka z grubym dnem wlewamy olej, dodajemy obrane i pokrojone 3 ząbki czosnku, oraz szparagi i lekko podsmażamy dla wydobycia aromatu
- Dodajemy ziemniaki i zalewamy wodą tak, by lustro wody było ok 4 cm nad warzywami, przyprawiamy i gotujemy do miękkości (ok 20-30 minut)
- Podczas, gdy zupa się gotuje przygotowujemy posypkę: siekamy migdały i ząbek czosnku, a następnie prażymy je na suchej patelni na małym ogniu, kilka minut
- W połowie czasu gotowania dodajemy pęczek posiekanego koperku, a wyjmujemy kilka główek szparagów do ozdobienia zupy
- Gdy składniki staną się miękkie, zestawiamy garnek z palnika i blendujemy zupę dodając śmietanę (nie trzeba jej hartować)
- Zupę podajemy ozdobioną główkami szparagów, serem feta pokrojonym w kostkę, posypaną migdałami i koperkiem
1 Udostępnienia
udało mi się na nią wczoraj załapać bo mimo że sporo było, to znikała w ilości po trzy talerze na dzień na osobę. Faktycznie pyszna i brawo za pomysł.
Fajna zupa. Roiłam kiedyś zupe ze szparagów ale nie w formie kremu. Dzieki za inspiracje
Znając Ciebie, moja zupka to będzie mały pikuś 😉
Tylko mi smaku narobiłaś 😀 Teraz nie mam wyjścia, muszę ugotować taką zupę 😀
Bardzo mi miło. Pochwal się foteczką 🙂